Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιδρούν οι Ξενοδόχοι της Κέρκυρας στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησής τους

Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας
24 Φεβρουαρίου 2020 / 11:56

Οι Ξενοδόχοι της Κέρκυρας κάνουν λόγο για υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και για αθέμιτο ανταγωνισμό σε σύγκριση μ΄ εκείνους που εκμεταλλεύονται την οικονομία του διαμοιρασμού

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας έχει προκαλέσει η φημολογία περί αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων.

Η Ξενοδόχοι της Κέρκυρας απέστειλαν επιστολή προς; την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), με την οποία ζητούν ν' αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, καθώς θέτει τον ελληνικό τουρισμό σε κίνδυνο.

Παράλληλα, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό σε σύγκριση με τον τρόπο, που φορολογούνται για παράδειγμα όσοι εκμεταλλεύονται την οικονομία του διαμοιρασμού (σ.σ. πλατφόρμες τύπου airbnb).

Αναλυτικά η επιστολή -με υπογραφή του προέδρου, Μπάμπη Βούλγαρη- της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας προς την Κ.Ε.Δ.Ε. αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Παρατηρούμε την αγωνία σας να επαναφέρετε την αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων και να προχωρήσετε σε αύξηση ακόμη και του χρόνου παραγραφής οφειλών από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα στα 20.

Δεν ξαφνιαζόμαστε από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αλλά από το γεγονός ότι αυτή σας η πρόθεση είναι καθαρά μια πράξη που θέτει σε κίνδυνο τον τουρισμό μας.

Γιατί και εσείς γνωρίζετε ότι στην παγκόσμια κρίση που περνά η οικονομία του καταναλωτή, η ανταγωνιστικότητα επηρεάζεται κυρίως από το κόστος της παροχής υπηρεσιών του τουριστικού προϊόντος.

Από τα ετήσια στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού κάθε χρόνο προκύπτει ότι Ελλάδα υπερφορολογεί την τουριστική δραστηριότητα. Σας διαφεύγει, από την ταχύτητα της πρόθεσης για να αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων, ότι ως αυτό ορίστηκε στον αρχικό Συλλογισμό του Νομοθέτη, άλλαξε όπως αναφέρουν και οι διατάξεις του Ν.658/1977 Α/-214, και από «τέλος παρεπιδημούντων» έγινε φόρος και ζητάτε σήμερα στην κυριολεξία την αύξηση ενός φόρου, ο οποίος επιβάλλεται στα ακαθάριστα έσοδα.

Με την πρόθεση αύξησης της φορολόγησης μας, προκύπτει θέμα αθέμιτου
ανταγωνισμού διότι ο δημοτικός αυτός φόρος αγγίζει τις ξενοδοχειακές μας
επιχειρήσεις κάθε μορφής, δεν αγγίζει όμως καμία εκμετάλλευση της
λεγόμενης νέας οικονομίας του διαμοιρασμού.

Η πρόθεση αύξησης του φόρου θα πλήξει ξανά εμάς τους νόμιμους επαγγελματίες του τουρισμού και στην ουσία καμία εκμετάλλευση της μαύρης οικονομίας που προκαλεί αιμορραγία στα έσοδα σας και στην εθνική οικονομία.

Ξεχνάτε ότι ο φόρος αυτός βαρύνει τον διαμένοντα πελάτη, ο οποίος ήδη
πληρώνει έναν ακόμη φόρο για την διαμονή του και είναι αυτός ο άδικος
φόρος διαμονής. Σας ενδιαφέρει μόνο η αύξηση των εσόδων σας, διότι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του φόρου παρεπιδημούντων, που προτίθεστε να αυξήσετε, είναι ότι ο φόρος αυτός δε συναρτάται με την υποχρέωση παροχής ειδικής ωφέλειας προς τους βαρυνόμενους με την επιβολή του, όπως ισχύει για τα
ανταποδοτικά τέλη (ΣΤΕ 2817/2000), στην ουσία δηλαδή προτίθεστε να
αυξήσετε τον φόρο χωρίς να λάβει ο τουρισμός μας πίσω κάτι από εσάς.

Ελάχιστοι δήμοι που μετριούνται ανά την επικράτεια στα δάκτυλά του ενός
χεριού έχουν υποδομές ή παροχές που να ικανοποιούν τους επισκέπτες μας.

Κύριε Πρόεδρε και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε.,

Σας καλούμε να απαιτήσετε από το κράτος να λάβετε μέρος των εσόδων του
από το ήδη υπερφορολογημένο ελληνικό τουριστικό προϊόν, διότι η
υλοποίηση της αύξησης του φόρου παρεπιδημούντων θα πλήξει τον ελληνικό
τουρισμό και με μαθηματική ακρίβεια, δεν θα υπάρχουν ελληνικά ξενοδοχεία
μετά από 20 χρόνια για να παραγραφούν οι οφειλές τους.

Ο Τουρισμός είναι Υπόθεση Όλων μας και δίκη σας ευθύνη είναι η προστασία του».