Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κερκυραϊκή Αναγέννηση» και «Φωνή»: Επιβάλλεται να εξεταστεί άμεσα η πρόταση της Vanya Veras

Vanya Veras
26 Φεβρουαρίου 2020 / 08:49

Εισήγηση της συμπαράταξης επί της πρότασης του Οργανισμού Δημοτικών Αποβλήτων Ευρώπης για να μετατραπεί η Κέρκυρα σε ένα νησί πρότυπο μηδενικών αποβλήτων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, που απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 24. Και 26.02.2020, η συμπαράταξη «Κερκυραϊκή Αναγέννηση – Φωνή-Δημότες για Διαφάνεια» εισηγήθηκε και προτείνει ανεπιφύλαχτα την υιοθέτηση της φιλοσοφίας των μηδενικών αποβλήτων ως τη μόνη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση.

Από την πλευρά της συμπαράταξης, πέραν της κοινής εισήγησης των 4 παρατάξεων,υπήρξε εισήγηση από την Άντζελα Ρίγγα και στη συνέχεια μια βαρύνουσα τοποθέτηση από τον επικεφαλής Χρύσανθο Σαρλή επί της πρότασης του Οργανισμού Δημοτικών Αποβλήτων Ευρώπης για να μετατραπεί η Κέρκυρα σε ένα νησί πρότυπο μηδενικών αποβλήτων.
Η κ. Ρίγγα, σημείωσε ότι η πρόταση τέθηκε ουσιαστικά από τις 19 Οκτώβρη 2019 σε ημερίδα που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας στο Επιμελητήριο, όπου είχε επίσης απευθυνθεί πρόσκληση για την επίσκεψη της Δημάρχου στις Βρυξέλλες. Και συμπλήρωσε ότι, αν και πρόσφατα έγιναν γνωστά τόσο το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει πλήρως την πρόταση, όσο μια ενημερωτική συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο επιστημονικός σύμβουλος της Κας Δημάρχου στις 04.02.2020, ως Δημοτικό Συμβούλιο εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση.

Παρατήρησε ότι εξ όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με τη πρόταση αυτή:
1.            Ο Δήμος μας επωφελείται σε σχέση με κάθε άλλο σχεδιασμό σε ταχύτητα υλοποίησης λόγω της απευθείας συνεργασίας του ΦΟ.Σ.Δ.Α. με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την άμεση εφαρμογή του προγράμματος μηδενικών αποβλήτων.
2.            Ο Δήμος μας λαμβάνει άμεσα όλη την τεχνογνωσία αιχμής από τεχνοκράτες που έχουν ήδη εφαρμόσει zero waste προγράμματα με επιτυχία τηρώντας όλα όσα προβλέπονται από την νομική μας υποχρέωση σύμφωνα με την οδηγία 851 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3.            Το νησί μας, η Κέρκυρα, αποκτά τεράστια τουριστική προβολή και γίνεται επιστημονικό κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος στη διαχείριση απορριμμάτων, και
4.            Τα μεγάλα ζητούμενα της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής απόδοσης των έργων και ενεργειών από αυτήν την νέα αντίληψη της διαχείρισης των αποβλήτων μας είναι δεδομένα και για αυτό βρισκόμαστε μπροστά σε μία βιώσιμη πρόταση.

Η Κα Α. Ρίγγα, έθεσε το ερώτημα αν τελικά θέλουμε ή όχι την πρόταση αυτή και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για την άρνηση εξέτασης της πρότασης και ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου από τους θεσμικά υπεύθυνους. Κλείνοντας, είπε χαρακτηριστικά ότι «κάποτε πρέπει να συστηθούμε όλοι εδώ για το τι προτείνουμε στους συμπολίτες μας και στις επόμενες γενιές. Η Ιστορία έχει στραμμένα τα μάτια πάνω στους υπεύθυνους, περιμένει και καταγράφει…».

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της συμπαράταξης Χρύσανθος Σαρλής τόνισε, πως άσχετα με τη βούληση των εκάστοτε κυβερνήσεων,η ευθύνη της διαχείρισης ανήκει αποκλειστικά στα Δημοτικά Συμβούλια και για το λόγο αυτό το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικά της ανακύκλωσης θα πρέπει να συζητηθεί σε βάθος αρκετές φορές.
«Αν ο ενιαίος Δήμος Κέρκυρας», είπε, «είχε ξεκινήσει την ανακύκλωση τα προηγούμενα χρόνια δεν θα είχαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα έχουμε συμφέρον να προωθήσουμε την ανακύκλωση γιατί δίχως αυτή δεν υπάρχει μέλλον. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί σε 3-4-5 χρόνια και αν ως τότε μεταφέρουμε όλα τα απορρίμματά μας στην Κοζάνη θα γονατίσουμε οικονομικά ενώ όλοι οι άλλοι τομείς θα παραλύσουν. Στην Κέρκυρα δεν έχουμε εμπειρία διαχείρισης πλην του 2019 που αναπτύχθηκαν σε εθελοντική οι Πράσινες Γωνιές ενώ το 2018 τα ποσοστά της ανακύκλωση ήταν σχεδόν μηδενικά».

Θεώρησε εγωιστική την αντίληψη να πάρουμε μόνοι μας το δρόμο μας και απαντώντας στο ερώτημα: «Γιατί θεωρείτε πολυτέλεια να πάμε ως τις Βρυξέλλες;» υποστήριξε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν πολύ χρήσιμη γιατί μπορούμε να  δεχτούμε τεχνογνωσία, εμπειρία, οργάνωση».

Ο Χ. Σαρλής κατέληξε λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται προς την κατεύθυνση των μηδενικών υπολειμμάτων και ότι εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να μην εξετάσουμε και να μην συζητήσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση ώστε να δούμε τι μας προσφέρει, ειδικότερα για την περίπτωση όπου υπάρξει κάποιο πρόβλημα κατά τη σχεδιαζόμενη, ως σήμερα, διαχείριση.