Η «βρετανική» Εnergean εξαγοράζει Γάλλους και Ιταλούς

Παλαιότερος χάρτης των ΕΛΠΕ με τα δικαιώματα όπως προ των τελευταίων εξελίξεων

Μονοπωλιακή η έρευνα για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 2, απέναντι από τη Γλυφάδα/Κοντογιαλό. Σταδιακά και μεθοδικά η Energean, εταιρεία εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με έδρα το Λονδίνο, αποκτά τη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιωμάτων του ενεργειακού οικοπέδου 2 στο Β. Ιόνιο και όχι μόνο.

27
Φεβρουαρίου / 2020

ΑΘΗΝΑ. Πρόκειται για 'κείνο απέναντι από τις δυτικές ακτές της Κέρκυρας, που μοιράζεται ανάμεσα σε ελληνική και ιταλική ΑΟΖ. Το γεγονός μάλιστα ότι οι ιταλικές έρευνες προηγούνται και οδηγούνται σε συμπεράσματα ύπαρξης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου, ενισχύει και τις «ελληνικές» προσδοκίες.
Όσον αφορά στην επέκταση της Energean, ανακοίνωσε την Πέμπτη την εξαγορά του μεριδίου ύψους 50% που κατείχε η γαλλική Total στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και δεδομένου ότι η Energean με την εξαγορά και της Edison E & P, που κατέχει το 25% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της περιοχής 2, θα κατέχει το 75% της περιοχής. Το υπόλοιπο 25% ελέγχεται από τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η Energean επισημαίνει ότι από τις έως τώρα έρευνες στην εν λόγω περιοχή προκύπτει ότι το «μπλοκ 2» περιλαμβάνει τμήμα ενός ευρύτερου πιθανού στόχου που εκτείνεται κατά ποσοστό 60% στην ελληνική επικράτεια και 40% στην Ιταλία, σε θαλάσσια περιοχή όπου δραστηριοποιείται η Edison. Συνεπώς και αυτό το μερίδιο της Edison θα περάσει υπό τον έλεγχο της Energean.
Σύμφωνα με το «βιογραφικό» της εταιρείας από την ιστοσελίδα της, με την εξαγορά της Edison E&P, η Energean είναι παρούσα σε οκτώ χώρες της Μεσογείου και με ένα άριστο ιστορικό στην Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στην παραγωγή ανάπτυξη και έρευνα υδρογονανθράκων. Με βάση τα στοιχεία του 2019, η Energean αποκτά παραγωγή περί τις 60.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως καθώς και 580 εκατ. βαρέλια βεβαιωμένα αποθέματα, εκ των οποίων το 80% είναι σε φυσικό αέριο.
Στην Ελλάδα η Energean διαχειρίζεται τα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον, στον κόλπο της Καβάλας, τα οποία δίνουν την μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην χώρα. Η μέση ημερήσια παραγωγή του 2019 ήταν 3,3 χιλ. βαρέλια πετρελαίου, μειωμένη περίπου κατά 19% σε ετήσια βάση. 
Αυτήν την περίοδο η Energean έχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, ενώ αναμένει τις τελικές περιβαλλοντικές άδειες για τo project της ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας.
Η εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα συνολικά 106 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα.
Επίσης, συμμετέχει με 40% στις άδειες των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας (Operator και κάτοχος του 60% η Repsol) οι οποίες βρίσκονται στο ερευνητικό στάδιο. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ