Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«ΛΑ.ΣΥ. Νότου»: «Προέκταση της κυβερνητικής μηχανής η Αυτοδιοίκηση»

«ΛΑ.ΣΥ.»
04 Μαρτίου 2020 / 14:48

«...Η Τοπική διοίκηση αποκτά ιδιαίτερο ρόλο στην εξειδίκευση και προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής... Αυτό επιβεβαιώνεται συνεχώς, μέσα από τη λειτουργία και τις αποφάσεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της «ΛΑ.ΣΥ.»

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ).  Ανακοίνωση εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας», με την οποία βάλλει κατά της Δημοτικής Αρχής Νότιας Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τη «ΛΑ.ΣΥ. Νότιας Κέρκυρας», η Αυτοδιοίκηση έχει πλέον μετατραπεί σε προέκταση της κυβερνητικής-κρατικής μηχανής, με τις πολιτικές αποφάσεις, που λαμβάνονται στα θεσμικά όργανα, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, να μην είναι προς όφελος των πολιτών, αλλά αντιθέτως ο χαρακτήρας τους να είναι άκρως αντιλαϊκός.

Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρει:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση αποκαλεί πλέον την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) ως Τοπική Διοίκηση (Τ.Δ.), από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Στο συμπέρασμα αυτό μας έχει οδηγήσει η ίδια η πραγματικότητα, που με τις  συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας που διέπουν το θεσμό «Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης» και μαζί με τις τελευταίες αντιλαϊκές προσθήκες της κυβέρνησης της ΝΔ (Αύγουστος 2019), την έχουν μετατρέψει πλήρως σε προέκταση της κυβερνητικής – κρατικής μηχανής.

Έτσι η Τοπική διοίκηση αποκτά ιδιαίτερο ρόλο στην εξειδίκευση και προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής. Υπηρετεί δηλαδή από το δικό της χώρο τους στόχους του κεφαλαίου της χώρας μας. Αυτό επιβεβαιώνεται συνεχώς, μέσα από τη λειτουργία και τις αποφάσεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νότιας Κέρκυρας στις 28/2/2020, μεταξύ άλλων ήρθαν και τα εξής θέματα:

1) H 24ωρη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας (Κυριακές, αργίες κλπ.)

2) Η ανάθεση σε ιδιώτες μέρους της αποκομιδής για το 2020.

Η επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής ήταν οι ελλείψεις σε οχήματα και μέσα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόσφατα ανατέθηκε πάλι σε ιδιώτες, η συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων.

Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας ελάχιστα μέσα διαθέτει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε την πολιτική υποχρηματοδότησης από την κυβέρνηση, με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2020.

Το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των Δήμων είναι καθαρά πολιτικό. Συνειδητά και σκόπιμα οι κυβερνήσεις υποχρηματοδοτούν τους Δήμους. Εξοικονομούν έτσι πόρους για να τους κατευθύνουν στο κεφάλαιο με μορφή επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών κλπ.

Ταυτόχρονα πετυχαίνουν και το δεύτερο στόχο, να προωθούν αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα μέσω των δήμων, για να τους γενικεύουν αργότερα για όλους τους εργαζόμενους και το λαό.

Πως; Σπρώχνοντας τους Δήμους να εκχωρούν αρμοδιότητες στους ιδιώτες, και επιπλέον να καταργούν οι ίδιοι εργατικά δικαιώματα στην πράξη.

Αυτό ακριβώς κάνει και η Δημοτική Αρχή της Νότιας Κέρκυρας! 

Σαν έτοιμη από καιρό, δίνει μέρος της αποκομιδής στους ιδιώτες. Στο τέλος θα το γενικεύσουν και θα το κάνουν κανόνα για όλες τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο για το λαό.

Οι ιδιώτες ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι κατά κανόνα χρησιμοποιούν εργαζόμενους με άθλιους όρους και συνθήκες εργασίας. Πολλές φορές ακόμα και με αναφάλιστη και απλήρωτη εργασία. Αυτά όμως δείχνουν να μη αφορούν την Δημοτική Αρχή!

Γι’ αυτό και αποφάσισαν 7ήμερη - 24ωρη λειτουργία της καθαριότητας. Καταργούν έτσι το 8ωρο και το 5νθήμερο. Ανοίγει έτσι και με τη βοήθεια της Δημοτικής αρχής ο δρόμος της πλήρους κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας και σειράς εργατικών δικαιωμάτων.

Αυτές οι αποφάσεις ποιόν υπηρετούν; Tους δημότες; …Oι εργαζόμενοι που πλήττονται από τέτοιες αποφάσεις, δεν είναι δημότες;

Έχει γίνει κανόνας πλέον στην Τοπική Διοίκηση… και θυμίζουμε πως τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας γίνονται τη νύχτα.   

Όλα τα αντεργατικά μέτρα - αντιλαϊκά μέτρα πάρθηκαν με την προσχηματική δικαιολογία των αναγκών και στο τέλος έγιναν κανόνας και μονιμοποιήθηκαν...

Θυμίζουμε: στο όνομα της κρίσης έγιναν και οι μειώσεις μισθών - συντάξεων, το τσάκισμα του ασφαλιστικού, στο όνομα της ανάπτυξης επιχειρείται και μεθοδεύεται η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κλπ.
   
Η πρόταση της Δημοτικής αρχής για 24ωρη λειτουργία – 7ήμερη λειτουργία ψηφίσθηκε και από τις δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης !

Υπήρξε έτσι διευρυμένη «ομοφωνία» σε ότι αφορά τα εργατικά δικαιώματα. Απόδειξαν έτσι πως στο όνομα της «δίκαιης ανάπτυξης» ή της «ανάπτυξης για όλους» τα εργατικά δικαιώματα μπορούν να είναι… η «καλύτερη» καύσιμη ύλη!

Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφώνησε και κατήγγειλε αυτή την απόφαση. Το ελάχιστο που έπρεπε να κάνει η Δημοτική Αρχή, είναι σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους της Κέρκυρας να απαιτήσουν άμεση κάλυψη των αναγκών με προσωπικό και μέσα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες υπηρέτησης του λαού.

Προτίμησαν όμως δυστυχώς όπως και οι άλλοι Δήμοι, την «εύκολη» λύση των αντιλαϊκών – αντεργατικών μέτρων. Οι εργαζόμενοι και ο λαός ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους».