Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επί τάπητος η χρηματοδότηση των έργων στους Δήμους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Π.Ι.Ν.
09 Μαρτίου 2020 / 15:25

Οδοποιία, αντιπλημμυρικά έργα και ηλεκτροφωτισμός στη συνάντηση που είχε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τους δημάρχους Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Συνάντηση εργασίας μετους δημάρχους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργο Μαχειμάρη και Νότιας Κέρκυρας, Κώστα Λέσση είχε το πρωί της Δευτέρας 9 Μαρτίου, στο γραφείο της, στις Αλυκές Ποταμού, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο Τύπου της Π.Ι.Ν., στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων & Υποδομών, Μανώλης Ορφανουδάκης, ο ΑντιδήμαρχοςΤεχνικών Έργων, Υποδομών & Δικτύων Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νίκος Καλόγερος και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους τρεις Δήμους.

Στη σύσκεψη κατατέθηκε ο κοινός προβληματισμός των δημάρχων για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) , τα οποία ωστόσο, συμβασιοποιήθηκαν με τον πρώην ενιαίο δήμο Κερκυραίων, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνει ανακατανομή της χρηματοδότησης για τον κάθε δήμο ξεχωριστά μετά τη διάσπαση του ενιαίου δήμου σε τρείς.

Πρόκειται για έργα που αφορούν σε συντηρήσεις και αποκαταστάσεις οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικών έργων στις δημοτικές ενότητες Κερκυραίων, Φαιάκων, Κασσωπαίων, Θιναλίου Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Λευκιμμαίων, Κορισσίων Μελιτειέων, Αχιλλείων, Παλαιοκαστριτών και Παρελίων.

Επιπλέον, αφορούν στη συντήρηση και αποκατάσταση του δημοτικού οδικού δικτύου Διαποντίων Νήσων δικτύου και στην κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Βόρειας Κέρκυρας και προμήθειας του εξοπλισμού για τη λειτουργία του.

Ειδική μνεία έγινε και στο κρίσιμο ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Η Περιφερειακή Αρχή ενημέρωσε ότι προχωρεί άμεσα  στην αντικατάσταση λαμπτήρων, έργο 600.000 ευρώ, αλλά και στην αντικατάσταση φωτεινών σηματοδοτών, έργο το οποίο αναμένεται να δημοπρατήσει άμεσα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με συνολικό προϋπολογισμό 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα οι τρεις δήμαρχοι αναφέρθηκαν στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα δρομολόγησης της προσωρινής μεταφοράς, αλλά και των έργων ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία πράσινων σημείων και σε καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών γι’ αυτό το σκοπό.

Οι συμμετέχοντας συμφώνησαν στην αναγκαιότητα συνεργασίας και διαρκούς αλληλοενημέρωσης για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων της καθημερινότητας που άπτονται στις αρμοδιότητές τους.