Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι ισχύει στις πύλες εισόδου στην πανδημία

ολκε
12 Μαρτίου 2020 / 16:05
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι θερμικές κάμερες που αναμένονται στο Λιμάνι συνιστούν μια επιπλέον εφαρμογή και δεν επιβάλλονται, σ΄ αυτήν τη φάση τουλάχιστον, από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ και περιβλήθηκαν τον τύπο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Την απάντηση αυτή έδωσε στο enimerosi.com, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ, Σπ. Ζερβόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός έχει προσαρμοστεί από την πρώτη στιγμή στις οδηγίες.
Ανάλογη ήταν και η απάντηση του υπευθύνου για της δημόσιες σχέσεις της Fraport και για όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η γερμανική εταιρεία, Γ. Παπάζογλου.
Σε ότι αφορά στις πύλες εισόδου, τo σχέδιο έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι ενσωματωμένο στα επιχειρησιακά σχέδια έκτακτης ανάγκης, να περιλαμβάνει και άλλους εμπλεκόμενους φορείς και να προβλέπει τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης με σκοπό την αξιολόγηση της εφαρμοσιμότητας του σχεδίου. 
 
Οι θερμικές κάμερες
 
Στο σχετικό εδάφιο του σχεδίου προετοιμασίας και απόκρισης για επιδημία κορονοϊού (ΕΟΔΥ- Φεβρουάριος 2020) επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις για τη χρήση θερμικής κάμερας ή άλλων μεθόδων θερμομέτρησης στις πύλες εισόδου, δεν προκύπτει υγειονομικό όφελος από την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων, ως προς την πρόληψη της διασυνοριακής διασποράς λοιμωδών παθογόνων, λόγω της χαμηλής ευαισθησίας και ειδικότητας των μεθόδων αυτών. Αντίθετα, η υιοθέτηση μέτρων ενημέρωσης του κοινού και προσωπικού στις πύλες εισόδου αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέτρο, όπως η προβολή βίντεο, οι ενημερωτικές αφίσες, οι προφορικές ανακοινώσεις κατά την πτήση ή εν πλω, και οι ταξιδιωτικές οδηγίες.
 
Τα μέτρα
 
Στις πύλες εισόδου θα πρέπει να οριστεί ένα κατάλληλο μέρος, όπου να μην είναι εφικτή η πρόσβαση από άλλους ταξιδιώτες, για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων (συνέντευξη και παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας) (Παραρτήματα 10 και 11). 
Απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων: πρόβλεψη χώρου  Κάθε ύποπτο κρούσμα πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στις τοπικές υπηρεσίες υγείας αναφοράς για άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση. Για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών και των στενών επαφών προς τις ιατρικές υπηρεσίες αναφοράς είναι απαραίτητο να υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα [συνδρομή ΕΟΔΥ και Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)]
Εάν εφαρμόζεται διαλογή επιβατών κατά την είσοδο (entry screening), ο έλεγχος θερμοκρασίας θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται από έντυπο ενημερωτικό υλικό (αφίσες, φυλλάδια κ.λπ.), με στόχο την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου. Επίσης πρέπει να ενθαρρύνονται να αναζητούν ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα και να αναφέρουν το ιστορικό του ταξιδιού τους.
Πρέπει να υπάρχει κατάλληλος μηχανισμός συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, π.χ. ο αριθμός των ταξιδιωτών που εξετάστηκαν και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών καθώς και η μέθοδος ελέγχου. Μέθοδοι διαλογής στις πύλες εισόδου:
 κάρτα επιβίβασης (exit screening) σε μεταφορικό μέσο
 κάρτα αποβίβασης (entry screening) από μεταφορικό μέσο
 θερμομέτρηση με θερμική κάμερα ή θερμόμετρο εξ’ αποστάσεως
Στη φάση της πανδημίας συστήνεται η διακοπή των μέτρων διαλογής στις πύλες εισόδου και η στοχευμένη ενημέρωση ταξιδιωτών προς και από περιοχές με ευρεία κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα και στις πύλες εισόδου, με επικαιροποιημένες οδηγίες και ενημερωτικό υλικό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.