Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά

editorial
14 Μαρτίου 2020 / 12:53

Καλόν θα ήταν να απεκδυθούμε τις καλές συνήθειες της εντυπωσιοθηρίας στην διαδικασία της αντιμετώπισης της πανδημίας κορωνοΐωσης. Και να οργανωθούμε.

Η Πολιτεία άλλωστε έχει τις οργανωτικές προβλέψεις για τέτοιες και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Για παράδειγμα όταν οι αναγνώστες διατυπώνουν τα ερωτήματά τους, τα σχετικά με το πως εξειδικεύονται τοπικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, κάποιος θα πρέπει να μπορεί να τους απαντήσει. Ευλόγως το μυαλό όλων πηγαίνει στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό (1135) γι' αυτές τις περιπτώσεις. Δεν είναι πάντα διαθέσιμος. Αλλά και η τοπική αποκέντρωση της αρμοδιότητας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη σε συνθήκες στατιστικής πίεσης του φαινομένου.


Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι η οδηγία του ΕΟΔΥ για την πανδημία προτρέπει στην εγκατάλειψη της διαλογής των περιπτώσεων. Συγκεκριμένα αναφέρεται: Στη φάση της πανδημίας συστήνεται η διακοπή των μέτρων διαλογής στις πύλες εισόδου και η στοχευμένη ενημέρωση ταξιδιωτών προς και από περιοχές με ευρεία κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα και στις πύλες εισόδου, με επικαιροποιημένες οδηγίες και ενημερωτικό υλικό (Σ.σ. Σχέδιο Δράσης για Επιδημία από το νέο Κορωνοιό - ΕΟΔΥ - 27-2-2020_COVID-19). Εν ολίγοις, η θερμομέτρηση ώστε να ξεχωρίσουν οι ύποπτες περιπτώσεις, δεν συστήνεται σ' αυτή τη φάση της διάδοσης του ιού. Αναλόγως μικρής αποτελεσματικότητας μπορεί να αποδειχθεί το κλείσιμο των συνόρων ενώ βεβαίως δημιουργεί την εντύπωση της γενναίας πολιτικής απόφασης.

Προβληματισμός δημιουργείται και από τον πληθωρισμό συντονιστικών κέντρων σε τοπικό επίπεδο αντιστοίχως του οικονομικού αντικειμένου αλλά και του βαθμού τοπικής Διοίκησης. Όσο περισσότερες συσκέψεις και επιτροπές τόσο λιγότερος συντονισμός! Ενώ αίρεται έτσι και η εφαρμογή της πρόβλεψης για την αποτροπή των συναθροίσεων. Δεν μπορεί δηλ. και για παράδειγμα, η εντεταλμένη άτυπη ομάδα του ιατρικού συλλόγου να αλληλοενημερώνεται και να δρα διαδικτυακά και οι εκπρόσωποι των τοπικών Φορέων με διαφορετικής προέλευσης ίδιες προσκλήσεις να συνεδριάζουν κατ' επανάληψη από την Παρασκευή το πρωί έως και την Κυριακή!

Στο πεδίο της οικονομίας τα πράγματα είναι ανάλογα. Έγκαιρη λήψη και διάχυση στους αρμοδίους της πληροφορίας για την έγκαιρη απόφαση/δράση. Κι όλα αυτά σ' ένα πλαίσιο διαφάνειας και κανονικής ροής των πληροφοριών όπου ο καθένας ανταποκρίνεται στον συνταγματικό του ρόλο. Τόσο οι Αρχές όσο και τα media.

Ενώ δεν είναι ώρα τώρα να ανακαλύψουμε την Αμερική ή τον τροχό, είναι η στιγμή να εγκαταλείψουμε τις κακές μας συνήθειες για να κερδίσουμε την καλύτερη εκδοχή των μεταξύ μας σχέσεων. Κάθε εμπόδιο για καλό, που λένε!