Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιοι θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ - Ακέραιο το δώρο Πάσχα

Δέσμη μέτρων
20 Μαρτίου 2020 / 09:13

ΑΘΗΝΑ. Την τρίτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως επεσήμαναν το δώρο Πάσχα θα δoθεί ακέραιο, με δυνατότητα να καταβληθεί αργότερα, και θα το πάρουν επίσης γιατροί και νοσηλευτές στο δημόσιο. Τα 800 ευρώ θα είναι ποσό αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.

Το σύνολο των μέτρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, και ευρωπαϊκούς πόρους, διαμορφώνεται  πλέον στα 10 δισ. ευρώ. Κατόπιν αυτών, είναι αναγκαίο να υποβληθεί νέος προϋπολογισμός. "Η νέα πραγματικότητα μας αναγκάζει να λαμβάνουμε μέτρα άμεσης ανακούφισης. "Στόχος να μην αφήσουμε κανέναν πίσω" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

"Παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων. Για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας το κόστος της έκτακτης ενίσχυσης ξεπερνά, για τον Απρίλιο, τα 2 δισεκ. ευρώ" επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών. 

Συγκεκριμένα, το επίδομα των 800 ευρώ θα λάβουν:

- Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800€ θα έχουν αναστολή καταβολής δόσεων για τρεις μήνες.

- Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται θα είναι δικαιούχοι, το ίδιο ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται. Παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης. Το συνολικό κόστος για 1,4 μισθωτούς, ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες ξεπερνά για τον Απρίλιο τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατ. εργαζόμενους και μηνιαίο τζίρο 6,5 δισ. ευρώ.

- Θα λάβουν 800 όσοι απολύθηκαν ή όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι 17 Μαρτίου.

- Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί όλο. Δίνουμε τη δυνατότητα η καταβολή του Δώρου Πάσχα, μεταγενέστερα μαζί με το επίδομα αδείας. όσοι εργοδότες μπορούν να το καταβάλουν άμεσα, έχουν τη δυαντότητα και η κυβέρνηση του προτρέπει.

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δάνειων αποφάσισαν να καλύψουν όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα με διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δάνειων. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα 3 μηνών. 

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται που τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασιών τους θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης. Αυτό ισχύει για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες. 

800 ευρώ  θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα 1-17 Μαρτίου. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα είναι επίσης ακατάσχετη. 

"Όσοι το επιθυμούν μπορούν αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν. Κανένας δεν πρόκειται να μείνει  πίσω, και δεν θα υπάρξουν πλέον οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες" διαβεβαίωσε από πλευράς του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. 

‘’Όσες επιχειρήσεις ή εργοδότες πλήττονται σημαντικά θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Το μέτρο ισχύει για 1 μήνα’’ διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να κάνει απόλυση. Αν το κάνει, η απόλυση είναι άκυρη. 

Πηγή: skai.gr