Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Δεν είναι η αστυνομία που απαγορεύει... Είναι η κοινωνική ανάγκη που επιβάλλει!»

ΕΛ.ΑΣ.
23 Μαρτίου 2020 / 11:40

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης Ιονίων Νήσων, Γιώργος Κωνστάντης, εξηγεί στο enimerosi.com πώς θα εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. το μέτρο της απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων αναλύοντας το πνεύμα που διέπει τα Σώματα Ασφαλείας σ΄ αυτή την κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Προστατευτικού χαρακτήρα -σε καμία περίπτωση πάντως τιμωρητικού- είναι το γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων, το οποίο είναι σε ισχύ από τις 06:00 της Δευτέρας 23 Μαρτίου.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι εκείνη, που καλείται να ελέγξει την εφαρμογή του, αλλά και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις από το νόμο στις περιπτώσεις που το μέτρο δεν εφαρμόζεται όπως προβλέπει ο νομοθέτης.

Το enimerosi.com ζήτησε σήμερα -πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου- από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομκής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων, Γιώργο Κωνστάντη, να δώσει κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για το πώς πρέπει να γίνονται απο δω και πέρα οι μετακινήσεις, αλλά βεβαίως και να λύσει κάποιες απορίες που τυχόν υπάρχουν στους πολίτες.

Ο Γιώργος Κωνστάντης ήταν ξεκάθαρος... Οι αστυνομικοί δεν είναι στον δρόμο για να τιμωρήσουν, αλλά για να συμβουλεύσουν, να βοηθήσουν και να προστατέψουν τη δημόσια υγεία και τη ζωή των συμπολιτών τους. Όπου υπάρχει βεβαίως ανάγκη για επιβολή προστίμων, αυτό θα γίνεται, αλλά δεν κρύβεται εκεί η ουσία του μέτρου που αποφάισε η κυβέρνηση. Κι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό απ' όλους...


«Μετακινήσεις για όλους μας με τη μέγιστη φειδώ...»


«Το γενικότερο πλαίσιο είναι ξεκάθαρα προστατευτικό, χωρίς καμία διάθεση τιμωρητική ή διάθεση να βεβαιωθούν παραβάσεις και να επιβληθούν πρόστιμα.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όταν είναι απαραίτητο δεν θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Σκοπός μας είναι η προστασία της δημόσια υγείας και της ζωής των πολιτών.

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, ωστόσο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζει τους κανόνες και το πλαίσιο συμπεριφοράς για όλους. Αυτό που έχει σημασία και πρέπει άπαντες να το καταλάβουν είναι ότι χρειάζεται η μέγιστη φειδώ στις μετακινήσεις μας. Να γίνονται, δηλαδή, μόνο οι πραγματικά απαραίτητες μετακινήσεις», λέει ο Γιώργος Κωνστάντης.





«Προστατεύουμε, δεν τιμωρούμε...»


«Εμείς ως αστυνομία θα είμαστε στον δρόμο για να προστατέψουμε και να καθοδηγήσουμε τους συμπολίτες μας και όχι φυσικά για να τους απαγορεύσουμε ή να τους τιμωρήσουμε για κάτι. Οι απαγορεύσεις υπάρχουν για να προστατέψουν όλους εμάς.

Όλες οι ενέργειες και οι μετακινήσεις μας πρέπει να διέπονται από την λογική και να έχουν ως σκοπό τους την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών μας και τίποτα περισσότερο.

Τα παιδιά, για παράδειγμα, από τη στιγμή που ακόμα και τα σχολεία είναι κλειστά, πρέπει να μην κυκλοφορούν χωρίς λόγο. Εννοείται ότι σε περιπτώσεις που πρέπει να μετακινηθούν και ο λόγος μετακίνησης τους δεν προβλέπεται από τη νομοθετική ρύθμιση, θα υπάρχει ελαστικότητα και κατανόηση, αρκεί να είναι αυτή η μετακίνηση αιτιολογημένη.

Τα μέτρα, επαναλαμβάνω, δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα απαγορεύεται πλέον η ομαδική παρουσία σε άλση και πλατείες, δεν έχει απαγορευθεί ωστόσο, η ατομική άθληση ή η βόλτα με το κατοικίδιο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του για κάποια ώρα», ξεκαθαρίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων.


«Μας συνδράμει και η Πυροσβεστική - Περιπολίες σε όλο το εύρος του νησιού...»


«Από αύριο θα βρίσκονται στο πλευρό μας και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπως έδωσε οδηγία το Υπουργείο προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των αστυνομικών δυνάμεων για ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών, ώστε όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει πλέον ν' αποφεύγεται η άσκοπη κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους.

Υπάρχουν περιπολίες εδώ και μια εβδομάδα σε όλη την περιφέρεια του νησιού και για τον λόγο αυτό έχουν διατεθεί και δυνάμεις από γραφεία και το προσωπικό των υπηρεσιών και των επιτελείων. Ελαχιστοποιήσαμε, δηλαδή, το προσωπικό των γραφείων και των εσωτερικών υπηρεσιών προκειμένου να βγουν στους δρόμους όσο περισσότεροι αστυνομικοί γίνεται.

Σε όλο το εύρος του νησιού, στην πόλη, περιαστικά, αλλά και στην περιφέρεια του, όπως βέβαια και στα υπόλοιπα νησιά αρμοδιότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων, υπάρχουν δυνάμεις για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων. Ωστόσο, το σημαντικό είναι η συμπεριφορά των πολιτών και γι' αυτό τονίζουμε την ανάγκη για κατανόηση της κατάστασης και περιορισμό των μετακινήσεων μας στις απολύτως αναγκαίες», επισημαίνει στο enimerosi.com ο Γιώργος Κωνστάντης.





Οι οδηγίες για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες & τα ατομικά μέτρα προστασίας


«Υπάρχει σε εξέλιξη μια διαρκής προσπάθεια προμήθειας από την Αθήνα υλικών ατομικής προστασίας για τους άνδρες της αστυνομίας, όπως μάσκες, γάντια κτλ προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένοι.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να προστατευθεί το αστυνομικό προσωπικό, ώστε να καταφέρει ν' ανταποκριθεί σε όλο αυτό το εύρος δράσεων και μέτρων που έχουν ληφθεί και κανείς δεν μπορεί να είναι ακόμα σίγουρος για το πόση διάρκεια θα έχουν.

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άστεγοι ή τα τοξικό-εξαρτημένα  άτομα.Με μέριμνα του Δήμου τα άτομα αυτά πρέπει να μεταφέρονται σε δομές του Δήμου, όπου θα τους παρέχεται φροντίδα, περίθαλψη και σίτιση. Εμείς ως αστυνομία θα συμβάλουμε στην κατεύθυνση των ατόμων αυτών προς τις δομές του Δήμου, όπως λένε και οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Για τους Ρομά είναι σαφές ότι θα πρέπει να παραμένουν εντός των καταυλισμών τους, ν' αποφεύγουν στο μέτρο του δυνατού τις συναθροίσεις και τις κοινωνικές εκδηλώσεις και γενικώς ισχύει και για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ό,τι ισχύει γενικώς για τις άσκοπες μετακινήσεις.

Οι αγρότες, εξάλλου, είναι σαφές ότι μπορούν να μετακινηθούν προς τα χωράφια τους για να εκτελέσουν τις αγροτικές εργασίες που χρειάζεται. Μιλάμε για ανθρώπους, οι οποίοι ουσιαστικά πάνε στη δουλειά τους. Αν ωστόσο, χρειάζεται να μετακινηθούν προς την πόλη, θα πρέπει να υπάρχει και γι' αυτούς αιτιολόγηση ότι η μετακίνηση αυτή δεν είναι άσκοπή. Για παράδειγμα αν έχει άδεια κάποιος αγρότης να κάνει διανομή αγροτικών προϊόντων, θα το κάνει ακολουθώντας τις γενικότερες οδηγίες και κατευθύνσεις που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους», εξηγεί ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΓΕ.Π.Α.Δ.Ι.Ν.





«Αυστηρότεροι έλεγχοι από την Τρίτη - Να προμηθευτούν άπαντες τα έντυπα»


«Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων είχε λίγο-πολύ «πιλοτικό» χαρακτήρα και βασικός στόχος ήταν η πλήρης ενημέρωση και κατεύθυνση των συμπολιτών μας.

Από την Τρίτη ωστόσο, οι έλεγχοι θα είναι σαφώς αυστηρότεροι, πάντα όμως στο γενικότερο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας και όχι της τιμωρίας των πολιτών.

Σε ότι αφορά τα έντυπα, τις βεβαιώσεις που απαιτούνται για τις μετακινήσεις, πρέπει άπαντες να τις κατεβάσουν από το διαδίκτυο και να τις εκτυπώσουν. Εννοείται ότι οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση ή εξοικείωση με το διαδίκτυο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα πρέπει να έχουν βοήθεια από έναν λογιστή ή από κοντινά τους πρόσωπα. Οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλουν και θα το πράξουν να συνεισφέρουν και σ' αυτό το κομμάτι δίνοντας όπου χρειάζεται και όπου τους ζητείται βοήθεια και καθοδήγηση στους πολίτες, ακόμα κι αν αυτό αφορά την συμπλήρωση του εντύπου», υπογραμμίζει ο Γιώργος Κωνστάντης.





Οι δύο πυλώνες λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομία αυτή την περίοδο


«Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί αυτή την εποχή σε δύο κεντρικούς πυλώνες.

Ο ένας πυλώνας είναι η προστασία των περιουσιών των πολιτών. Έχουμε εδώ και μέρες ξεκινήσει αυξημένες περιπολίες, ώστε ν' αποτραπούν περιστατικά κλοπών σε καταστήματα, τα οποία πλέον είναι κλειστά και μάλιστα, πρέπει να τονίσουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό κλοπής σε επιχειρήσεις.

Επιτηρούμε με αυξημένες περιπολίες χώρους, καταστήματα, εγκαταστάσεις, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των συνθηκών και οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται σίγουροι ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και γι' αυτό να νιώθουν ασφαλείς.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η προστασία ζωής και αυτό είναι το πνεύμα, το οποίο έχει η αστυνομία εφαρμόζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Προστατεύουμε τη δημόσια υγεία, τις ζωές των συμπολιτών μας, δεν είμαστε έξω ως τιμωροί κανενός, αυτό πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό απ' όλους.

Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι εδώ και μήνες οι αστυνομικοί καλύπτουν θεσμικές υποχρεώσεις τους και μακριά από τα σπίτια τους ενισχύοντας τις δυνάμεις φύλαξης των συνόρων, στον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί, τόσο από την Κέρκυρα, όσο και γενικότερα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι οποίοι έχουν σταλεί εκεί όπου υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών και θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία και σ' αυτούς τους συναδέλφους, που είναι επιφορτισμένοι μ' ένα εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό έργο», τονίζει με νόημα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης Ιονίων Νήσων.





«Δεν απαγορεύει η αστυνομία τις μετακινήσεις. Το επιβάλει η κοινωνική ανάγκη»


«Θα ήθελα να ζητήσω την κατανόηση και τη συμπαράσταση των συμπολιτών μας διότι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας και πολύ μεγάλη πίεση στην αστυνομία και γενικότερα στα Σώματα Ασφαλείας αυτή την περίοδο. Δεν είναι ο αστυνομικός εκείνος που σου απαγορεύει να βγεις από το σπίτι σου ή να κάνεις τις δραστηριότητες που είχες συνηθίσει να κάνεις... Είναι η κοινωνική ανάγκη, που το επιβάλει αυτό», καταλήγει μιλώντας στο enimerosi.com ο Γιώργος Κωνστάντης.