Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναλύσεις δειγμάτων για τον κορωνοϊό και στα Γιάννενα από σήμερα

Ηπειρωτικός Αγών
24 Μαρτίου 2020 / 14:35

ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τη δυνατότητα για άμεσους ελέγχους σε σχέση με ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού της περιοχής,

χωρίς να χρειάζεται η αποστολή δειγμάτων στα εργαστήρια των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, δίνει η λειτουργία του Κέντρου αναφοράς για τον 2019-nCoV στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Μετά από μια ολιγοήμερη περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας, ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του ΠΓΝΙ η έναρξη πλήρους λειτουργίας. Το Εργαστήριο θα δέχεται δείγματα αποκλειστικά και μόνο από Νοσοκομεία της 6η Υγειονομικής Περιφέρειας της Βορειοδυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Ήδη τα αντίστοιχα νοσοκομεία έχουν ενημερωθεί υπηρεσιακά για τον κανονισμό λειτουργίας του εργαστηρίου και τη διαδικασία αποστολής και διαχείρισης των δειγμάτων.
Η θετική αυτή εξέλιξη διευκολύνει ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της Περιοχής στη διαχείριση και νοσηλεία των περιστατικών, ενώ η ενίσχυση της στελέχωσης με επιστημονικό προσωπικό που ζητήθηκε από τη διοίκηση θα επιτρέψει τη λειτουργία του Εργαστηρίου σε δύο βάρδιες καθώς και το Σαββατοκύριακο.
Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων εκφράζει τις ευχαριστίες της στην υπεύθυνη του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κωνσταντίνα Γκαρτζονίκα «για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε μαζί με τους συνεργάτες της στο νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο, για την άμεση οικοδόμηση και λειτουργία της δομής αυτής, καθώς και την περιφέρεια Ηπείρου και την 6ης ΥΠΕ για την άμεση ανταπόκριση και στήριξη της προσπάθειας».
Στην πλήρη λειτουργία του αναλυτή δειγμάτων για τον κορωνοϊό, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια και εγκαταστάθηκε στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Όπως είπε, είναι ο τέταρτος που λειτουργεί πλέον στην Ελλάδα και θα δέχεται προς εξέταση δείγματα από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, συν την Κέρκυρα.
«Πρόκειται για ένα πλεονέκτημα που έχει σε αυτόν τον τομέα η περιοχή μας, καθώς οι απαντήσεις για τα δείγματα που λαμβάνονται, θα δίνονται αυθημερόν και δε θα τις αναμένουμε επί ημέρες όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, με όλες τις παρενέργειες που προκαλούνται στο χώρο των νοσοκομείων», τόνισε.
Ανακοίνωσε επίσης πως η περιφέρεια έχει προβεί σε παραγγελίες υγειονομικού υλικού για τον κορωνοϊό και βρίσκεται σε αναμονή εκτέλεσης τους. Στο πλαίσιο αυτό, με αποφάσεις της η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε πιστώσεις ύψους 74.400 ευρώ για απολυμάνσεις, προμήθεια υγειονομικού υλικού και υλικών καθαριότητας και υγιεινής.