Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναστέλει την έκδοση της η Ημέρα της Ζακύνθου και καταγγέλει, κανένα μέτρο για την στήριξη του Τύπου

Τύπος
24 Μαρτίου 2020 / 16:28
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Άνθρωπος της μαχόμενης δημοσιογραφίας και της ποιοτικής ενημέρωσης ο ίδιος, διατυπώνει το παράπονο και την κριτική για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά πρόνοια από την Πολιτεία, που θα επέτρεπε στον Τύπο να συνεχίσει την λειτουργία του.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Στην περιφερειάρχη απευθύνεται ο εκδότης/διευθυντής της Ημέρας Ζακύνθου, Σπύρος Καμπιώτης, δηλώνοντας ότι η εφημερίδα θα αναστείλει την έκδοσή της από την προσεχή Δευτέρα (30.3.2020). Άνθρωπος της μαχόμενης δημοσιογραφίας και της ποιοτικής ενημέρωσης ο ίδιος, διατυπώνει το παράπονο και την κριτική για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά πρόνοια από την Πολιτεία, που θα επέτρεπε στον Τύπο να συνεχίσει την λειτουργία του. Επισημαίνει πως η Ζάκυνθος απώλεσε τον Τύπο της μόνον στους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 και προειδοποιεί: «Δυστυχώς εδώ σιγά σιγά σταματάει και η έγγραφη καταγραφή της ιστορίας αυτού του τόπου. Ο μελετητής του μέλλοντος ΔΕΝ θα βρει αρχεία»!


 
Η δραματική επιστολή
 
Αξιότιμη κ. Κράτσα
 
Τις τελευταίες ημέρες, η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίες οδηγούν αναπόφευκτα σε δυσάρεστες συνέπειες στην οικονομία της χώρας, και στη λειτουργία της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων.
 
Με γενναίες και έγκαιρες αποφάσεις, η Κυβέρνηση προχώρησε ήδη, σε μια ευρεία δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές, διατηρώντας ανοικτά, τα περιθώρια αναπροσαρμογής τους βάσει των εξελίξεων και των αναγκών που ανακύπτουν καθημερινά. 
 
Υπάρχει όμως μια ιδιαίτερη κατηγορία επιχειρήσεων, η οποία κλήθηκε να μην αναστείλει τη λειτουργία της, και όμως είδε τα έσοδα της να μηδενίζονται, από την πρώτη μέρα που η πανδημία «χτύπησε την πόρτα» της χώρας μας. 
Αυτή η κατηγορία, δεν είναι άλλη από τα Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, των οποίων τα έσοδα βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου, στις διαφημιστικές ενέργειες των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις σημαντικές ζημίες που προκαλεί ο COVID-19, έχουν προβεί σε παύση της  διαφημιστικής τους προβολής.
 
Από τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση απουσιάζει πανηγυρικά η μέριμνα για τα Περιφερειακά ΜΜΕ, ενώ στον αντίποδα, μια πιθανή αναστολή συμβάσεων εργασίας, που προβλέπεται ως λύση στο σχετικό ΦΕΚ, δημιουργει ουσιαστικό πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία μας, μιας και που το ανθρώπινο δυναμικό - ήτοι δημοσιογράφοι, τυπογράφοι - τεχνικοί μετά βίας επαρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες καθημερινής έκδοσης.
 
Είναι κοινώς αποδεκτό πως, ο Περιφερειακός Τύπος (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα) επιτελεί σπουδαίο, όσο και απαραίτητο, ενημερωτικό έργο ιδιαίτερα στις επαρχιακές περιοχές της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα μεταδίδει δωρεάν, τα ενημερωτικά μηνύματα των Υπουργείων για την προστασία της Υγείας, του Περιβάλλοντος, για θέματα Πολιτικής Προστασίας και πολλά ακόμη κρίσιμα ζητήματα.
 
Η ιστορική εφημερίδα "Ημέρα Ζακύνθου", κατόπιν τούτων, είναι αναγκασμένη να διακόψει την κυκλοφορία της την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 μετά από 26 συνεχή και αδιάλειπτα χρόνια κυκλοφορίας.
Αυτό γίνεται ώστε, να μπορέσουν οι εργαζόμενοί μας να μπουν σε αναστολή εργασίας και να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ από το κράτος. Η σχετική έκτακτη νομολογία, ακόμη και για τα ΜΜΕ, ξεκαθαρίζει πως για να πάρει κάποιος τα 800 ευρώ, δεν μπορεί να προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες ουτε από το σπίτι, οπότε είμαστε σε μονόδρομο. Εμείς δεν δυνάμεθα να καλύψουμε έξοδα. Ούτε να παρανομούμε.
 
Μείναμε τελικά μόνοι μας, φοβισμένοι, να παλεύουμε στα νοσοκομεία, στους δρόμους, μέσα στην κοινωνία, να ξενυχτάμε, να αγοράζουμε χαρτιά, να έχουμε νυχτερινές βάρδιες, να έχουμε διανομέα σπίτι - σπίτι...
 
Η Ζάκυνθος απώλεσε τις εφημερίδες της, ΜΟΝΟ στους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.
Δυστυχώς 67 χρόνια μετά συμβαίνει, ενώ θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί.
Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πόσο θα πάρει όλο αυτό και αν στη συνέχεια θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε στην αγορά. 
Δυστυχώς εδώ σιγά σιγά σταματάει και η έγγραφη καταγραφή της ιστορίας αυτού του τόπου. Ο μελετητής του μέλλοντος ΔΕΝ θα βρει αρχεία.
 
Κύρια Περιφερειάρχη
Ο πολιτικός μας προϊστάμενος (Γενική Γραμματεία Τύπου) δεν έχει φροντίσει για κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και "ομπρέλας" κάτω από την οποία τουτες τις δυσκολες ώρες, θα έπρεπε κι εμείς - όπως και οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής (Νοσοκομεία) - να συνεχίσουμε (εστω από την δεύτερη γραμμή) να προσφέρουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες μας υπηρετώντας το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση.
 
 
Με εκτίμηση
Σπύρος Καμπιώτης
Εκδότης / Διευθυντής
 
 
| Αγ. Γερασίμου 1 - Ζάκυνθος | 
| t. +30 26950 42215
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.