Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χαρδαλιάς: Υγειονομική βόμβα αποδείχτηκαν οι πτήσεις από Ισπανία

Νίκος Χαρδαλιάς
24 Μαρτίου 2020 / 16:58

ΑΘΗΝΑ. «Υγειονομική βόμβα που ήταν έτοιμη να εκραγεί» χαρακτήρισε τις δυο ειδικές πτήσεις από Μαδρίτη και Βαρκελώνη για επαναπατρισθέντες Έλληνες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς

Οι επιβάτες των δυο πτήσεων είχαν εκδηλώσει γραπτώς το ενδιαφέρον τους για επιστροφή στην Ελλάδα και είχαν καταγραφεί στους καταλόγους της πρεσβείας της Ελλάδος στη Μαδρίτη, ωστόσο η απόφαση για καραντίνα προκάλεσε διαμαρτυρίες. Οι πτήσεις έφθασαν στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής.

“Η απόφαση μας για την απομόνωση βασίστηκε σε συγκεκριμένα μοντέλα ρίσκων. Τα περισσότερα κρούσματα της νόσου προέρχονταν από τη Βόρεια Ισπανία και οι πτήσεις προέρχονταν από Βαρκελώνη και περιοχές της Βόρειας Ισπανίας... Βλέποντας αυτό προχωρήσαμε στην απομόνωση.
21 από τους 263 επιβάτες συνολικά και στις δύο πτήσεις βγήκαν θετικοί” τόνισε. 
Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως στην πτήση από την Βαρκελώνη εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό 11 άνδρες και τρεις γυναίκες, ενώ στην πτήση από την Μαδρίτη οι νοσούντες ήταν επτά, 6 γυναίκες και ένας άνδρας

Επίσης σε σύνολο 161 ελέγχων οχτώ άτομα, συγγενείς ασθενών, που έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα, βρέθηκαν εκτός σπιτιού, τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 ευρώ και ασκηθηκαν οι ποινικές διώξεις.

“Η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουμε λάβει και να λειτουργεί σωστά” διευκρίνισε πάντως ο κ. Χαρδαλιάς.