Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μητροπολίτης Νεκτάριος: «Εξάγονται συμπεράσματα φαντασίας»

Μητροπολίτης
27 Μαρτίου 2020 / 17:08

Απάντηση στα δημοσιεύματα έδωσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας τονίζοντας πως απλώς επεσήμανε -όπως έκανε και η Ιερά Σύνοδος- τη μη ύπαρξη κωδικού μετακίνησης των πολιτών για ατομική προσευχή, ενώ οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές για κάτι τέτοιο

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Απάντηση στα δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για προτροπή του ιδίου προς τους πιστούς να κάνουν ψευδείς δηλώσεις μετακίνησης προκειμένου να εκκλησιάζονται, αλλά και να λαμβάνουν τη θεία κοινωνία, έδωσε την Παρασκευή 27 Μαρτίου ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριος.

Ο Μητροπολίτης μεταξύ άλλων επισημαίνει στην ανακοίνωση-απάντηση, που εξέδωσε, πως είναι απαράδεκτο να εξάγονται συμπεράσματα από την φαντασία, καθώς ο ίδιος ουδέποτε αναφέρθηκε στην κυβέρνηση και στον προωθυπουργό, τον οποίο μάλιστα, υπολήπτεται κατανοώντας τον κόπο που κάνει για να βγάλει την πατρίδα μας με υπευθυνότητα από την παγκόσμια κρίση.

Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος τονίζει στην διευκρινιστική ανακοίνωσή του ότι απλώς επεσήμανε πως από την στιγμή που οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές για ατομική προσευχή, θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί κι ένας κωδικός γι' αυτό, προκειμένου ο οποιοσδήποτε το θέλει, να μπορεί να βγει από το σπίτι του -και- γι' αυτό, όπως βγαίνει για ν' αθληθεί ατομικά ή για να πάει βόλτα το κατοικίδιο του.
Ο Νκετάριος μάλιστα, προσθέτει πως ίδια επισήμανση έκανε και η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας και αφορά την ατομική προσευχή, αλλά και την ατομική μεταλαβή της θείας κοινωνίας με παράλληλη τήρηση των μέτρων ασφαλείας που έχει ορίσει η κυβέρνηση.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων παραθέτει, εξάλλου, μια σειρά από δημοσιευθέντα άρθρα του επίκουρου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκου Κυριαζόπουλου, αλλά και του τέως Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, σχετικά με την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Τέλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον εορτασμό του Πάσχα τονίζοντας πως προσεύχεται ώστε με τη βοήθεια του Θεού να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειιας προκειμένου οι πιστοί ν' αξιωθούν να γιορτάσουν τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση-απάντηση του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, Νεκταρίου:

«Μετ’ εκπλήξεως διάβασα σήμερα Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020 δημοσιεύματα τα οποία περιλαμβάνουν και ανακρίβειες, αλλά και δεν ερμηνεύουν ορθώς τα όσα είπα κατά το κήρυγμα της θείας λειτουργίας της εορτής του Ευαγγελισμού την 25η Μαρτίου.

Ουδέποτε στον λόγο μου έκανα μνεία ούτε στην ελληνική κυβέρνηση, πόσο δε μάλλον στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο και γνωρίζω προσωπικώς και υπολήπτομαι, κατανοώντας μάλιστα τον κόπο του να βγάλει με υπευθυνότητα την πατρίδα μας από την παγκόσμια κρίση. Παραπέμπω λοιπόν  στο ακριβές περιεχόμενο της ομιλίας μου. Είναι απαράδεκτο να εξάγονται συμπεράσματα της φαντασίας.

Ως επίσκοπος και ποιμένας του λαού μου ερωτώμαι συνεχώς τι θα γίνει με το ζήτημα της θείας κοινωνίας, και μάλιστα κατά τις ημέρες του επερχόμενου Πάσχα. Είναι χρέος μου λοιπόν να πάρω θέση και να καταθέσω την άποψή μου. Και μιλώ με την ευθύνη του πνευματικού πατέρα και του δίδοντος λόγο ενώπιον του Θεού, σεβόμενος, εννοείται, οποιαδήποτε άλλη γνώμη.

Επεσήμανα στον λόγο μου ότι ενώ οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές για ατομική προσευχή, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, εντούτοις στην φόρμα για τις επιτρεπόμενες εξόδους των πολιτών αυτό δεν περιλαμβάνεται ως επιλογή.
Είναι δυνατόν, ζώντας σε μια δημοκρατική κοινωνία, να μην επιτρέπεται ο πολίτης να επισημάνει μία παράλειψη, η οποία μάλιστα έρχεται σε αντίφαση με εν ισχύει κρατική απόφαση;
Και η πρότασή μου, εφόσον αυτό το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί, είναι να στηριχτούν  οι πολίτες στην επιτρεπόμενη σωματική άσκηση και την βόλτα των κατοικιδίων τους, για να μπορέσουν περπατώντας να περάσουν από τις ανοιχτές εκκλησίες.
Με ικανοποίηση διάβασα την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, ακριβώς το ίδιο αίτημα να διατυπώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας προς το Υπουργείο Παιδείας, να συμπεριληφθεί δηλαδή η επιλογή της ατομικής προσευχής στην φόρμα εξόδου των πολιτών από τα σπίτια τους και ελπίζω το ζήτημα να ρυθμιστεί.

Αναφορικά τώρα με την θεία κοινωνία ουδέποτε αναφέρθηκα σε θεία λειτουργία με ανοιχτές τις εκκλησίες, αλλά στην δυνατότητα των πιστών να κοινωνήσουν, αφού η θεία λειτουργία, η οποία είναι και το κατεξοχήν λειτούργημα, αλλά και αν θέλουμε να μιλήσουμε με την εκκοσμικευμένη γλώσσα, η εργασία, το επάγγελμα των κληρικών, τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών.
Οι πιστοί πρέπει να έχουν το δικαίωμα τουλάχιστον να κοινωνήσουν κατόπιν, την ώρα της ατομικής προσευχής τους, τηρώντας όλα τα μέτρα τα οποία η πολιτεία έχει ορίσει για τους κλειστούς χώρους.
Ακόμη όμως κι αν δεν τελεστεί θεία λειτουργία, υπάρχει η εναλλακτική λύση της θείας κοινωνίας από το αρτοφόριο το οποίο φυλάσσεται στην αγία τράπεζα για έκτακτες καταστάσεις, όπως και αυτή που βιώνουμε.
Αυτή είναι η άποψή μου κατά την κρίση και την ευθύνη που έχω ως επίσκοπος της Εκκλησίας και αυτό συνέστησα στους πιστούς της Μητροπόλεως.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι ήμουν από τους πρώτους εκ των Μητροπολιτών που συνέστησα στον λαό μας να μείνει σπίτι, ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες και σε όποιον έχει κάποιο κρυολόγημα, ενώ με απόφασή μου ανεστάλησαν όλες οι δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως που θα μπορούσαν να φέρουν συνάθροιση και συνωστισμό.
Είναι τουλάχιστον αστείο να διατυπώνονται κρίσεις ότι προτρέπω αντίσταση στα μέτρα της πολιτείας.

Τέλος, αναφορικά με τα της παγκόσμιας διακυβέρνησης παραπέμπτω σε πλήθος δημοσιευμάτων, με έμφαση στην πρόταση του τέως Βρετανού πρωθυπουργού κ. Γκόρντον Μπράουν (https://economytoday.sigmalive.com/oikonomia/kosmos/19800_pagkosmia-kyvernisi-eisigeitai-o-gkornton-mpraoyn ), αλλά και στα δημοσιευθέντα τρία κείμενα του επίκουρου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκου Κυριαζόπουλου, στα οποία δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα κάποια σοβαρή απάντηση (πρώτο άρθρο 18-3-2020 https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/35960-i-prosorini-apagoreusi-tis-latreias-gia-tin-prostasia-tis-ugeias-parabiazei-ti-thriskeutiki-eleutheria , δεύτερο άρθρο 20-3-2020 https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/36009-gia-poio-skopo-apagoreuthike-antisuntagmatika-kai-antitheta-pros-tis-diethneis-sumbaseis-anthropinon-dikaiomaton-i-theia-latreia  και τρίτο άρθρο 26-3-2020 https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/36115-koronaϊos-fusiki-epidimia-i-egklima-genoktonias ).
Με χαρά θα περιμένω λοιπόν να διαψευσθούν όλα όσα έχουν γραφεί από άλλους αρμοδιότερους εμού και ευχαρίστως θα αποδεχθώ την διάψευση και θα το εκφράσω δημοσίως. 

Όπως και ο λαός μου, έτσι κι εγώ, ανησυχώ ιδιαίτερα για το άγιον Πάσχα, για το αν μας επιτραπεί να το εορτάσουμε ή αν θα βρεθεί κάποια άλλη λύση. Γι’ αυτό και εξέφρασα την ευχή με την βοήθεια του Θεού να αντιμετωπιστεί η ασθένεια και να αξιωθούμε του εορτασμού.
Ελπίζω τα μέτρα της πολιτείας να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή και να μην υποχρεωθούμε να αναζητήσουμε άλλες λύσεις που και το δημόσιο συμφέρον να διαφυλάξουν, αλλά το δικαίωμα του θρησκεύειν να μην απαγορεύουν».