Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κραυγή αγωνίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων: Στελεχώστε το σύστημα Υγείας!

Κορωνοϊός
27 Μαρτίου 2020 / 18:40
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έξι ώρες συζητούσε το περιφερειακό συμβούλιο το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με εισηγήτρια της Αλεξ. Μπαλού της Λαϊκής Συσπείρωσης,

στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη για πρώτη φορά διαδικτυακά μέσω του λογισμικού e-presence.gov. Κοινή συνισταμένη, η κραυγή αγωνίας για τις τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα υγείας και η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσής του. Στο τέλος διαμορφώθηκαν δύο προτάσεις. 

Η πρόταση Κράτσα
Ενόψει της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού λειτουργούμε συντεταγμένα στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας και αναδεικνύουμε τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της περιφέρειάς μας.
1.Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων των Ιονίων Νήσων, σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή όπως και τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα νησιά.
2.Ζητάμε επιπλέον πόρους για την προμήθεια του απαραίτητου για την πρόληψη υγειονομικού υλικού και άλλου εξοπλισμού για το προσωπικό όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
3.Ζητάμε την επιτάχυνση των διαδικασιών και ενθάρρυνση με κίνητρα από την κυβέρνηση για την πρόσληψη τακτικού και έκτακτου προσωπικού.
4. Καλούμε τους πολίτες των Ιονίων Νήσων να τηρούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων και να συμμετέχουν με ατομική και συλλογική ευθύνη στη εθνική προσπάθεια. Ζητούμε στήριξη εθνική, ψυχολογική και κοινωνική του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και την εναρμόνιση των οικογενειακών συνθηκών.
5.Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα αξιοποιήσει όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες τόσο του ΕΣΠΑ όσο και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αναβάθμιση των δομών υγείας, τον εξοπλισμό και τη λειτουργική τους επάρκεια.
6.Η ειδική ομάδα κρούσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα συνεχίσει να είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα, του ιατρικούς συλλόγους, τις αρχές της πολιτικής προστασίας και τις αστυνομικές αρχές και εμπλουτίζεται με τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου και τους γιατρούς περιφερειακούς συμβούλους για τον συντονισμό πρόληψης και απαραίτητης εφαρμογής μέτρων.
7.Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα ενημερώνει σε τακτική βάση τους πολίτες για τα απαραίτητα μέτρα, το έργο της περιφέρειας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
8.Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις εθελοντικές ομάδες για τον συντονισμό και την υποστήριξη της αιμοδοσίας λόγω των μεγάλων αναγκών που έχει το σύστημα υγείας της χώρας μας
9.Να ληφθεί μέριμνα για την πρόληψη και την προστασία των εργαζομένων στα ιδιωτικά και δημόσια εργοτάξια.  

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης
1. Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών
2. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι έμπειροι επιστήμονες.
3. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
4. Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
5. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
6. Αυστηροποίηση των ελέγχων για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, τράπεζες, ταχυδρομεία, μέσα μεταφοράς που μετατρέπονται σε εστίες διασποράς του ιού. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
7. Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
8. Να διατεθεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης κινητής μονάδας για τη συλλογή δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων που θα εισηγούνται οι θεράποντες ιατροί.
9. Να διατεθεί χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστεί άμεσα η τεράστια έλλειψη σε μάσκες, αντισηπτικά, αναπνευστήρες και να παταχθεί η αισχροκέρδεια εταιρειών παραγωγής και εμπορίας

Στις προτάσεις τις Λαϊκής Συσπείρωσης ενσωματώθηκαν και πέντε σημεία της παράταξης ΑΝΑΣΑ του Θ. Γαλιατσάτου:

- Να ενταχθούν στο σύστημα και τα Κ.Υ. ως κέντρα υποδοχής
- Να ζητηθεί τη συνδρομή του Εθνικού κέντρου Αιμοδοσίας για να παρέχονται αποτελέσματα των ελέγχων
- Να επισπευσθεί η ένταξη του διαθέσιμου κονδυλίου των 4,6 εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ
- Να ρυθμιστεί το θέμα της απαγόρευσης μετακινήσεων για τη Λευκάδα, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές
- Να στελεχωθούν οι ΜΕΘ Λευκάδας και Αργοστολίου

Υπερψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας από τις παρατάξεις Κράτσα, Σπύρου, Αλεξάκη και Αϊβατίδη με 25 ψήφους έναντι 12 (ΛΑ.ΣΥ, ΑΝΑΣΑ, Σαμοΐλης, Κορωνάκη).

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.