Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν είναι μια γρίπη

πανδημία
28 Μαρτίου 2020 / 17:49

Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σε όλη τη χειμερινή σεζόν, αποδίδονται στη γρίπη περίπου 120 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, κατά αδρό μέσο όρο από το 2010 έως σήμερα.

Όπως προκύπτει από τα σημερινά δεδομένα, τον αριθμό αυτό έχουν ήδη υπερβεί η Ιταλία και η Ισπανία, με 166 και 124, αντίστοιχα θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού τους, ενώ τον πλησιάζουν με μαθηματική βεβαιότητα και ιλιγγιώδη ταχύτητα αρκετές ακόμη από τις μεγαλύτερες χώρες της Δύσης. Μέσα σε 1 μήνα.
Οι αριθμοί αυτοί μοιάζουν να δίνουν οριστικό τέλος στις απόψεις του τύπου "πρόκειται για μια υπερεκτιμημένη γρίπη", "είμαστε ήδη στο τέλος της επιδημίας", "είναι μια στημένη υπόθεση για να καταλυθεί η ελευθερία μας", "τον Απρίλιο όλα θα είναι παρελθόν" κ.λπ., ώστε να αναλώσουμε τη σκέψη μας στα πραγματικά επείγοντα προβλήματα της φάσης που διανύουμε, δηλαδή την έγκαιρη αναδιοργάνωση, τη στοχευμένη ανακατανομή των υλικών και των ανθρώπινων πόρων και την αποκατάσταση των ελλείψεων που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια κακοδιαχείριση των οικονομικών της της υγείας.
Πηγές:
https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html.
www.worldometers.info/coronavirus/#countries