Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Θα ζήλευαν πολλές χώρες τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα την κρίση του κορωνοϊού»

Γκίκας Στέφανος
30 Μαρτίου 2020 / 12:19

Ολοκληρωμένο χαρακτήρισε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού χαρακτηρίζοντας -μετά την ανακοίνωση του 4ου πακέτου στήριξης της Οικονομίας- τις αποφάσεις της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ως «γενναίες».

ΑΘΗΝΑ.  Την άποψη ότι τον τρόπο, με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση του κορωνοίού, θα τον ζήλευαν πολλές χώρες, εξέφρασε ο Βουλευτής Κέρκυρας με τη Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας.

Ο Βουλευτής, εξάλλου, χαρακτήρισε ολοκληρωμένο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού χαρακτηρίζοντας -μετά την ανακοίνωση του 4ου πακέτου στήριξης της Οικονομίας- τις αποφάσεις της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ως «γενναίες».

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με γενναίες αποφάσεις, στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία κατά υποδειγματικό τρόπο, εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας, πολυπαραμετρικής κρίσης», τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο Στέφανος Γκίκας προσθέτοντας:

«Σήμερα οι Υπουργοί της Κυβέρνησής μας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των σοβαρών επιπτώσεων που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσαν πολλά και σημαντικά μέτρα.

Μεταξύ άλλωνεπεκτείνεται η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης αξίας 800 Ευρώ σε συνολικά 1,7 εκατ. εργαζόμενους, δηλαδήστο 81% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, μετά και την τελευταία επέκταση των ΚΑΔ όσων επιχειρήσεων δικαιούνται στήριξη, αυτές φτάνουν τις 800.000, δηλαδή το 76% επί του συνόλου, ενώ καλύπτονται και 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, το 75% του συνόλου.

Προβλέπεται η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για 45 ημέρες, αλλά και 4μηνη αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ. Ανάλογη αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, σημαντική είναι η πρόβλεψη για την μείωση 25% επί του ποσού, εφόσον οι οφειλές και το ΦΠΑ καταβληθεί εμπρόθεσμα.

Σημαντικό εργαλείο στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση είναι χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής»ύψους 1 δις Ευρώ. Πρόκειται για άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων που σαφώς, όπως όλα τα άλλα μέτρα, συνδέεται με την ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Σε ότι αφορά στο Δώρο Πάσχα, αυτό θα καταβληθεί στο σύνολό του. Σε επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, το Δώρο Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης θα καταβληθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως οι Τράπεζες  θα προβούν σε διευκολύνσεις για την πληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση.

Σημαντική είναι και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενισχύεται με 150 εκατ. Ευρώ, ενώ θα υπάρξει και μεγαλύτερη ευελιξία για την πλήρη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την περαιτέρω στήριξη του αγροτικού τομέα.

Επιπλέον, το Κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή των επιτοκίων όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο, ενώ οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως και οι δικαιούχοι των 800 Ευρώ, δικαιούνται 3μηνη αναστολή των τραπεζικών χρεών τους.

Οι έξι επιστημονικοί κλάδοι, για τον Απρίλιο θα λάβουν μεν εκπαιδευτικό επίδομα αξίας 600 Ευρώ για πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, αλλά τον Μάϊο θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ύψους 800 Ευρώ.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα των ξεναγών, επειδή δυστυχώς δεν διαθέτουν ΚΑΔ, η Κυβέρνηση εξετάζει τρόπους στήριξης αυτής της επαγγελματικής ομάδας, οι οποίοι θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός, ότι εντός του Απριλίου ενεργοποιείται πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 ετών σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Παράλληλα θα ενεργοποιηθούν από τον Μάϊο και επιπρόσθετα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους. Είναι πολύ σημαντικό, πως εν μέσω αυτής της κρίσης δεν παραλύει η στήριξη των ανέργων.Αντιθέτως, η Κυβέρνησηαντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και πως η εύρεση εργασίας κατά την παρούσα περίοδο δυσκολεύει δραματικά, προωθεί την ενεργοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων.

Η Κυβέρνηση, απέδειξε από την αρχή της κρίσης ότι δουλεύει βάσει σχεδίου, το οποίο προσαρμόζεται συνεχώς με τα νέα δεδομένα. Το σχέδιο αφορά στην προστασία των πολιτών από την εξάπλωση του κορονοϊού, στην ενίσχυση του δημοσίου Συστήματος Υγείας αλλά και στην τόνωση της Οικονομίας μας. Είναι ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο που θα το ζήλευαν πολλές κυβερνήσεις άλλων χωρών που πλήττονται από την πανδημία.

Τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, μαζί μετην «επιστρεπτέα προκαταβολή», την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την καταβολή του Δώρου Πάσχα και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στην Δημόσια Υγεία κοστίζουν στον Κρατικό Προϋπολογισμόπερίπου 7 δις Ευρώ, δηλαδή 3,5 % του ΑΕΠ.
Σημειώνεται, ότι την περασμένη εβδομάδα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρισκόταν στο 2%.

Βεβαίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της πρωτοφανούς κρίσης απαιτείται η προσπάθεια όλων μας. Η Κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνουν αυστηρά μέτρα πρόληψης, ενίσχυσης του ΕΣΥ και τόνωσης της Οικονομίας. Οι επιχειρηματίες λαμβάνουν μία σειρά διευκολύνσεων, ωστόσο, οφείλουν να διατηρήσουν όλες τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, όσοι έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όντας συνεπείς, συμβάλλουν σημαντικά ώστε η οικονομική κρίση να αποδειχθεί λιγότερο βαθιά».


Ο Βουλευτής Κέρκυρας με τη Ν.Δ., Στέφανος Γκίκας, καταλήγει στη γραπτή δήλωσή του:

«Τέλος, όλοι οι πολίτες μένουμε σπίτι, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και της Κυβέρνησης.

Υποχρέωση όλων μας είναι να συμβάλλουμε ώστε η κρίση του κορονοϊού να έχει τις λιγότερες δυνατές ανθρώπινες αλλά και οικονομικές απώλειες για την Χώρα μας».