Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενίσχυση των δομών κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων

Κεντρική Κέρκυρα
30 Μαρτίου 2020 / 12:33

Σε νευραλγικές υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα με ανάθεση συναφών καθηκόντων απασχολείται το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου, που μέχρι πρότινος απασχολείτο σε υπηρεσίες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε ενίσχυση των δημοτικών δομών κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης με επιπλέον προσωπικό έχει προχωρήσει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας στα πλαίσια των κατεπειγόντων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID 19 και της ανάγκης περιορισμού διάδοσής του.

Έτσι, υπαλληλικό προσωπικό, το οποίο απασχολούταν σε υπηρεσίες ή νομικά πρόσωπα του Δήμου, τα οποία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, απασχολούνται τώρα σε άλλες νευραλγικές υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα με ανάθεση συναφών καθηκόντων.
 
Ειδικότερα, οι υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής έχουν αναλάβει την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης οι οποίες συνίστανται κυρίως στα εξής:

1. καταγραφή των κατοίκων που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν.

2. καταγραφή απόρων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν κατά δήλωσή τους.

3. εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που αφορά το υπ’ αρ. 1.

4. Δωρεάν προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της υπ’αριθμ. 2.

5. Συνδρομή στις υγειονομικές υπηρεσίες ανάλογα με τις οδηγίες των τελευταίων.

6. Διεκπεραίωση αιτημάτων των κατοίκων των περιπτώσεων 1 και 2 για πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ.

7. Κάθε άλλη συναφή εργασία με τα ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του ιού.

Σημειώνεται ότι με πρότασή της στην ΚΕΔΕ η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας έχει ζητήσει να τεθεί στον αρμόδιο Υπουργό αίτημα για επιπλέον προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των υποστηρικτικών δομών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου.
 
26610-25555 η τηλεφωνική γραμμή στήριξης των δημοτών
 
Υπενθυμίζεται ότι από τις 20 Μαρτίου λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή για τους δημότες η δημιουργία της οποίας έχει ως αντικείμενο την στήριξη και την ενημέρωση από ειδικούς για τον κορονοϊό. Πέραν των οδηγιών από γιατρούς και την ψυχολογική στήριξη από ψυχολόγους, η συγκεκριμένη γραμμή χρησιμοποιείται  και για την  προμήθεια φαγητού και φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού εφόσον το έχουν ανάγκη.

Οι δημότες, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί μπορούν από τις 8 το πρωί να τηλεφωνούν στο 26610-25555 προκειμένου να λαμβάνουν πληροφορίες και οδηγίες για το θέμα του κορονοϊού από εθελοντές γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας καθώς και του Οδοντιατρικού Συλλόγου και του Ερυθρού Σταυρού. Για τον σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί ήδη λίστα εθελοντών ιατρών καθώς και πρόγραμμα λειτουργίας.
Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 25555 όλες τις ώρες λειτουργίας και για ερωτήσεις που αφορούν παιδιά καθώς και για συνεννόηση αποκλειστικά στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά.

Οι ώρες λειτουργίας για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ καθημερινά και Σάββατο και Κυριακή από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.

Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 26610-25555 υπάρχει δυνατότητα παροχής και ψυχολογικής στήριξης  από επιστήμονες ψυχολόγους του Σωματείου Ψυχολόγων σε συνεργασία με την ΔΗΜΟΠ Νίκος Μώρος ενώ ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στους εργαζόμενους στην υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου και του «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και στους εθελοντές και τον Ερυθρό Σταυρό οι οποίοι θα συνδράμουν στην λειτουργία της συγκεκριμένης γραμμής.