Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «ΑΝ.Α.Σ.Α.» για τη κατάργηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου & του Φορέα Εθνικού Δρυμού Αίνου

«ΑΝ.Α.Σ.Α.»
30 Μαρτίου 2020 / 15:19

«Η περιφερειακή αρχή Κράτσα υποστηρίζει την διάλυση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών», λέει η παράταξη του Θεόδωρου Γαλιατσάτου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.» με επικεφαλής τον πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, για την «προωθούμενη από την κυβέρνηση κατάργηση των 36 Φορέων Διαχείρισης, μεταξύ των οποίων και  το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και ο Φ.Δ. του Εθνικού Δρυμού του Αίνου στην Κεφαλονιά».

Η παράταξη του Θεόδωρου Γαλιατσάτου κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή Κράτσα και τις παρατάξεις των κ.κ. Σπύρου και Αλεξάκη, οι οποίες συντάχθηκαν με την παράταξη της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, για το θέμα, το οποίο εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αναλυτικά:

«Για μια ακόμη φορά, η περιφερειακή αρχή Κράτσα- Τσαγκαροπούλου τοποθετεί τις κομματικές επιλογές και τις κυβερνητικές εντολές πάνω από τα συμφέροντα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των πολιτών της.

Αυτή την φορά, κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος που η ΑΝΑΣΑ εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η περιφερειάρχης, συνεπικουρούμενη από τους συμμάχους της κ.κ. Σπύρου και Αλεξάκη, συμφώνησε στην προωθούμενη από την κυβέρνηση κατάργηση των 36 Φορέων Διαχείρισης, μεταξύ των οποίων δυο σημαντικές δομές για την προστασία του περιβάλλοντος που εδρεύουν στα νησιά μας: το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και ο Φ.Δ. του Εθνικού Δρυμού του Αίνου στην Κεφαλονιά.

Η ΑΝΑΣΑ εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απόλυτη ελευθερία του εκάστοτε υπουργού περιβάλλοντος να ικανοποιεί τις απαιτήσεις οικονομικών συμφερόντων που επιβουλεύονται τις χερσαίες και θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και προειδοποίησε ότι οι άμεσες επιπτώσεις από την κατάργηση των Φ.Δ. θα είναι:

• Η πλήρης αποδυνάμωση των τοπικών αρχών ως εκφραστών της λαϊκής βούλησης να διατυπώνουν γνώμη και θέση για τον ζωτικό τους χώρο και η πλήρης άγνοια για τις εκάστοτε κυβερνητικές προθέσεις και επιλογές.

• Ο επικρεμάμενος κίνδυνος να βρεθούν στον δρόμο απολυόμενοι όλοι οι εργαζόμενοι στους φορείς αυτούς, εργαζόμενοι στις θέσεις αυτές από 5-13 χρόνια με εξαιρετική εμπειρία και απόδοση.

• Η πολύ μεγάλη πιθανότητα απώλειας πόρων αλλά και μελετητικού και ερευνητικού έργου, αφού οι Φ.Δ. έχουν αναλάβει την υλοποίηση πληθώρας δράσεων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ εν προκειμένω έχει αναθέσει σειρά έργων και δράσεων τόσο στους δυο Φ.Δ. που εδρεύουν στο έδαφος της όσο και σε άλλους τρεις της απέναντι ακτής με τους οποίους συνεργάζεται και στα συμβούλια των οποίων συμμετέχει.

Η παράταξη μας ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την πραγματοποίηση συναντήσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους ( κυβέρνηση, τοπικές αρχές, διοίκηση και εργαζόμενοι των Φ.Δ.) για την συνδιαμόρφωση νέου αποδεκτού πλαισίου.

Δυστυχώς η περιφερειακή αρχή, η οποία «ειρήσθω εν παρόδω» δεν είχε καμία συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση όπως ήταν στοιχειωδώς υποχρεωμένη, υπερασπίστηκε την κυβερνητική επιλογή δίνοντας το πράσινο φως για την κατάργηση των Φ.Δ. και στέλνοντας τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Για την ιστορία: την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την κατάργηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου υπερψήφισαν και οι Ζακυνθινοί Γ. Στασινόπουλος, Κ. Καποδίστριας, Κ. Μοθωναίου, ενώ για την κατάργηση του Φ.Δ. του Εθνικού Δρυμού του Αίνου υπερψήφισαν και οι Κεφαλλονίτες Σ. Τραυλός, Σ. Κουρής, Δ. Σπανός και ο Ιθακήσιος Α. Λιβιτσάνης».


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝ.Α.Σ.Α. για τα Ιόνια Νησιά