Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στήριξη της μειωμένης εργασίας προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (video)

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
01 Απριλίου 2020 / 13:22

Δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την πρωτοβουλία στήριξης της εργασίας μειωμένου ωραρίου κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.  Μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Sure», η οποία έρχεται για να συνδράμει τις προσπάθειες  χιλιάδων επιχειρήσεων σε όλη την Ε.Ε. να κρατήσουν το έμψυχο δυναμικό τους, ακόμα κι εν μέσω της πανδημίας του Covid19, που έχει συρρικνώσει τα έσοδά τους σε πολύ μεγάλο βαθμό.





Αναλυτικά το μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Οι Ευρωπαίοι βιώνουμε τη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία από την εποχή του πολέμου. Είμαστε συντετριμμένοι για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από τον κορονοϊό. Οι χώρες που επλήγησαν πρώτες και με μεγαλύτερη σφοδρότητα είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Συμπάσχουμε μαζί τους.

Η καθημερινή μας ζωή έχει αλλάξει ριζικά. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους κι όμως πρέπει να αγοράσουν τρόφιμα και να πληρώσουν λογαριασμούς.

Εταιρείες πληρώνουν μισθούς στους εργαζομένους τους παρόλο που αυτή την περίοδο δεν έχουν έσοδα. Η Ευρώπη έρχεται να τους συνδράμει με μια νέα πρωτοβουλία. Ονομάζεται Sure.

Πάρτε για παράδειγμα το Μιλάνο και η Μαδρίτη, δυο από τις πόλεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ευρωπαϊκής οικονομίας. Εκεί, χιλιάδες δυναμικές και εύρωστες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κρίσης που είναι σε εξέλιξη. Χρειάζονται τη στήριξή μας για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Γι’ αυτό αναπτύξαμε την ιδέα της εργασίας μειωμένου ωραρίου.

Για να βοηθήσουμε την Ιταλία, την Ισπανία και όλες τις υπόλοιπες χώρες που πλήττονται σφοδρά. Και θα τις βοηθήσουμε χάρη στην αλληλεγγύη των άλλων κρατών μελών.

Πώς λειτουργεί το Sure; Έχουμε αντλήσει διδάγματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Τα κράτη μέλη που διέθεταν αυτό το μέσο βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν στην οικονομική κρίση χωρίς να απολύσουν εργαζομένους.

Αυτό είναι το Sure: κρατική στήριξη της εργασίας μειωμένου ωραρίου.
Μετρίασε τις επιπτώσεις της ύφεσης, διατήρησε θέσεις εργασίας και επέτρεψε στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν δυναμικά στην αγορά. Η ιδέα είναι απλή. Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες και οι εταιρείες δεν έχουν δουλειά λόγω εξωτερικών σοκ όπως ο κορονοϊός, δεν θα αναγκάζονται να απολύουν τους εργαζομένους τους.

Θα συνεχίσουν να τους απασχολούν. Ακόμη κι αν έχουν λιγότερη δουλειά. Στον ελεύθερο χρόνο, οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες που θα ωφελήσουν τόσο την εταιρεία όσο και τους ίδιους.

Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι διατηρούν το εισόδημά τους στη διάρκεια της κρίσης. Μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν το νοίκι τους και να αγοράζουν ό, τι χρειάζονται. Το μέτρο αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Χάρη στο Sure, περισσότεροι άνθρωποι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Θα επιστρέψουν στην πλήρη εργασία μόλις σταματήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας, αρχίσει να αυξάνεται η ζήτηση και επιστρέψουν οι παραγγελίες.

Είναι πολύ σημαντικό η ευρωπαϊκή οικονομία να ξαναρχίσει να λειτουργεί χωρίς καθυστέρηση. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα νέο μέσο για τη στήριξη της μειωμένης εργασίας.

Θα βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται πιο σκληρά και θα το εγγυώνται όλα τα κράτη μέλη. Αυτό θα πει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη. Για την Ιταλία, την Ισπανία και τα άλλα κράτη μέλη. Και για το μέλλον της Ευρώπης».