Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χούντα είναι συνήθως όταν δεν έχει εφημερίδες!

editorial
01 Απριλίου 2020 / 17:27

Το αλαλούμ που επικρατεί στην Κέρκυρα όσον αφορά στην ενημέρωση αξιολογείται τόσο ως αποτέλεσμα της διοικητικής ικανότητας όσο και ως χειραγωγική συμπεριφορά, ευκαιρίας δοθείσης. Γι΄ αυτό άλλωστε και το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά απ΄ ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε αμιγώς κερκυραϊκό.

Η πολιτική δεν σταματά να υπάρχει λόγω της πανδημικής απειλής και του φόβου. Κι όταν αναφέρεται κανείς στην πολιτική δεν γίνεται ο λόγος αποκλειστικά για τις επιλογές διαχείρισης της κρίσιμης κατάστασης αλλά και για τα όσα δοκιμάζονται και καθιερώνονται για την αντιμετώπιση ή στο όνομα της αντιμετώπισης της κατάστασης αλλά με μακρύτερο ορίζοντα εκείνου της δεδομένης σήμερα κατάστασης. Το αλαλούμ που επικρατεί στην Κέρκυρα όσον αφορά στην ενημέρωση αξιολογείται τόσο ως αποτέλεσμα της διοικητικής ικανότητας όσο και ως χειραγωγική συμπεριφορά, ευκαιρίας δοθείσης. Γι' αυτό άλλωστε και το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά απ' ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε αμιγώς κερκυραϊκό.
Έτσι παρά τις συμπαθείς και άξιες φυσιογνωμίες του καθηγητή Τσιόδρα και του υφυπουργού Χαρδαλιά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρατήρησαν ότι εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα σταμάτησαν να ανακοινώνουν τον αριθμό των νοσηλευομένων από κορωνοϊό. Στοιχείο κρίσιμο εφόσον συγκρίνεται ευθέως και αβίαστα με τις αντοχές ανθρώπων και υποδομών στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Άλλωστε ο κίνδυνος της κατάρρευσης του επιχειρείται να αποτραπεί με την επώδυνη καραντίνα του πληθυσμού.
Πέραν του ιού του ίδιου και της επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης, υπάρχει κι ένας ακόμα κίνδυνος. Πολιτισμικός και γι' αυτό σοβαρός. Η πεποίθηση πως όσα λιγότερα ξέρει ο άνθρωπος τόσο καλύτερα για 'μας! Επικαλούνται τον σάλο που ξεσπάει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την είδηση ενός κρούσματος και με τον κανιβαλισμό αμφισβητούμενων πληροφοριών και φημών, και τον ενισχύουν. Σε μια περίοδο που ο καλόπιστος πολίτης, νιώθει στο πετσί του την προτροπή του «όλοι μαζί» και της ατομικής ευθύνης για το κοινό καλό, οι κήνσορες εποπτεύουν την ισχύ και κυρίως την αποδοχή χειραγωγικών μηχανισμών. 
Προσοχή όμως δεν είναι υποχρεωτικό να κυλήσουν έτσι τα πράγματα. Τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και των εκπροσώπων του θα κρίνουν και αυτήν την παρτίδα. Η επιδίωξη συνοψίζεται στην αποτροπή της υπέρβασης των συνταγματικών δεδομένων και των ρόλων και στην ελεύθερη ενημέρωση!
Ανησυχούσε φίλη της Ενημέρωσης για τον τρόμο που δημιουργείται από την ομολογουμένως άχαρη δημοσιογραφία επί των κρουσμάτων και των θυμάτων. Ανησυχούσε για την τρομολαγνική έτσι επιβολή ολοκληρωτικών καταστάσεων.
Ξέρεις πότε ν' ανησυχήσεις πραγματικά; Όταν θα τηλεφωνείς σε μια εφημερίδα και δεν θα σηκώνει κανείς το τηλέφωνο!