Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκ νέου μέτρα αποστασιοποίησης στην Κίνα

Κώστας Σπίγγος
01 Απριλίου 2020 / 22:19

Σε μια ανησυχητική εξέλιξη στην Κίνα, εδώ και μερικές ώρες απαγορεύτηκε η έξοδος από το νομό Jia της κινεζικής επαρχίας Henan, κατόπιν αρκετών νέων κρουσμάτων κορωνοϊού-19 στην περιοχή μετά από ανάπαυλα σχεδόν 1 μήνα, από το περασμένο Σάββατο.

Επιπλέον, στον εν λόγω νομό, πληθυσμού περίπου 600.000 κατοίκων, οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται πλέον να βγαίνουν από τα σπίτια τους προς εργασία χωρίς άδεια.
 
Η εξέλιξη αυτή είναι προς το παρόν σχετικά μικρής κλίμακας, αλλά δημιουργεί ευνόητα σοβαρό προβληματισμό για την επόμενη μέρα, καθώς αυξάνει την πιθανότητα η επιστροφή στην καθημερινότητα να μην είναι ομαλή, όπως θα ελπιζόταν κρίνοντας από την ύφεση της επιδημίας στην Κίνα εδώ και μερικές εβδομάδες. Σε τέτοια περίπτωση, θα χρειαστεί η κατ' επανάληψη λήψη και άρση των μέτρων αποστασιοποίησης για άγνωστο χρονικό διάστημα, με κυμαινόμενη κλίμακα αυστηρότητας, σε τοπικό ή μη επίπεδο.
 
Η συνείδηση ότι ο χρονικός ορίζοντάς μας μπορεί και να είναι τουλάχιστον μεσοπρόθεσμος για τις ρουτίνες που εδώ και ένα μήνα χτίζουμε, με όσα κάνουμε, παραλείπουμε ή θυσιάζουμε σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, ίσως να αποδειχτεί κρίσιμης σημασίας για την τελική έκβαση της μάχης που δίνουμε.
 
Με πληροφορίες από Thomson Reuters Foundation