Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Μερόπη Υδραίου για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Υδραίου Μερόπη
02 Απριλίου 2020 / 11:23

«Το μήνυμα της σημερινής ημέρας, είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του καθένα από εμάς, την ίση συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και το θεμελιώδες δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, την ισοτιμία και την ισονομία...», υπογραμμίζει η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Γραπτό μήνυμα της Δημάρχου Κέντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπης Υδραίου, για τη σημερινή (02/04) Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Η Μερόπη Υδραίου γράφει:

«Οι Παγκόσμιες Ημέρες έχουν συχνά την έννοια της επετείου και του εορτασμού. Στην πλειοψηφία τους όμως, λειτουργούν ως υπενθύμιση για να εστιάσουμε την προσοχή μας σε κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό του αυτισμού.

Η Παγκόσμια Μέρα Αυτισμού, καθιερώθηκε το 2007 με απόφαση του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Μια σημαντική μέρα, αφού η πρωτοβουλία αυτή, σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας έτσι στην αποδοχή και ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.

Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να εστιάσουμε στα δικαιώματα και τις δυνατότητες αυτών των παιδιών, καθώς και να φωτίσουμε τα στοιχεία που συνθέτουν μια διαφορετική καθημερινότητα από τα υπόλοιπα παιδιά.

Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης. Αλλά και ημέρα διεκδίκησης για ισότιμη θέση στην κοινωνία, για διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού, για την καταπολέμηση των διακρίσεων και άρση των αποκλεισμών.

Ο αυτισμός δε θεραπεύεται, ενδέχεται όμως να βελτιωθεί αισθητά αναλόγως των θεραπειών που παρέχονται. Για αυτό το λόγο η σωστή και έγκυρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Χρειάζεται να αποκτήσουμε τις γνώσεις σχετικά με τον αυτισμό, ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον τρόπο στήριξης και επικοινωνίας με αυτιστικά άτομα.

Ο Δήμος μας, στηρίζει πάντα πρωτοβουλίες που φέρουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, της αγάπης και της υποστήριξης στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Σε λίγο η κοινωνική απομόνωση που επιβάλλεται εξ΄ αιτίας της πανδημίας  θα τελειώσει και όλοι μας θα επιστρέψουμε στις κοινωνικές μας δραστηριότητες, για τα  παιδιά όμως με αυτισμό, ο κόσμος θα μείνει ο ίδιος, εκτός κι αν κάνουμε κάτι για να τον αλλάξουμε, δείχνοντας αποδοχή και κατανόηση.

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας, είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του καθένα από εμάς, την ίση συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και το θεμελιώδες δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, την ισοτιμία και την ισονομία.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι αλλά είμαστε όλοι ίσοι».