Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στηρίξτε τις επιχειρήσεις περιφερειακού Τύπου, λέει κι ο βουλευτής Ζακύνθου της ΝΔ, Δ. Ακτύπης

ακτύπης
03 Απριλίου 2020 / 13:52

Ερώτηση του βουλευτή Ζακύνθου της ΝΔ κ, Διονύση Ακτύπη προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα και τον υπουργό Οικονοµικών, Χρήστο Σταϊκούρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει πράγματι δημιουργήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη χώρα μας. Πράγματι, η αδήριτη ανάγκη περιορισμού κάθε οικονομικής δραστηριότητας έχει επιφέρει σοβαρά πλήγματα στην οικονομία μας συνολικά και ειδικότερα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Βεβαίως, η αντίδραση της Κυβέρνησης υπήρξε άμεση και αποτελεσματική, αφού ταχύτατα ελήφθησαν μέτρα στήριξης της οικονομίας. Με σκοπό να αρθεί σημαντικό μέρος των συνεπειών, που επέφερε η πανδημία, η Κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα ελάφρυνσης των πληττόμενων  επιχειρήσεων, καθώς και σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε αυτές. Φυσικά, η λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων είναι δυναμική, αφού παραμένουν ανοιχτά τα περιθώρια αναπροσαρμογής της με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις.
Ωστόσο, τα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνιστούν μια κατηγορία επιχειρήσεων, η οποία, παρότι είδε τα έσοδά της να μειώνονται δραστικά, φτάνοντας μάλιστα, κατά περιπτώσεις σε μηδενικά επίπεδα, δεν εντάχθηκε στον κατάλογο των πληττόμενων επιχειρήσεων. Όπως είναι ευρέως γνωστό, τα έσοδα των Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προέρχονται αποκλειστικά από τη διαφήμιση των τοπικών επιχειρήσεων, η λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των οποίων ανεστάλη κατόπιν Κυβερνητικής εντολής, αναγκάζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις να διακόψουν τη διαφημιστική τους προβολή. Τούτου δοθέντος, τα έσοδα των Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μειώθηκαν σε σημαντικά ποσοστά, γεγονός που καθιστά πλέον απαγορευτική τη λειτουργία τους.
Παράλληλα, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και η εκ περιτροπής εργασία συνιστούν λύσεις, οι οποίες είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστούν, αφού το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων Τοπικού - Περιφερειακού Τύπου μετα βίας επαρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες καθημερινής έκδοσης.
Επειδή, ο Περιφερειακός Τύπος επιτελεί σπουδαίο, όσο και απαραίτητο ενημερωτικό έργο ιδιαίτερα στις επαρχιακές περιοχές της χώρας μας, αφού μεταδίδει και μάλιστα δωρεάν τα ενημερωτικά μηνύματα των Υπουργείων για την προστασία της Υγείας, του Περιβάλλοντος, για θέματα Πολιτικής Προστασίας και για πολλά ακόμη κρίσιμα ζητήματα.
Επειδή, έχουν ήδη καταγραφεί στην Περιφέρεια Ζακύνθου περιστατικά διακοπής κυκλοφορίας Τοπικών Εντύπων, εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των απαραίτητων εξόδων λειτουργίας.
Επειδή, είναι εξαιρετικά υπαρκτός ο κίνδυνος να προχωρήσουν σε «κλείσιμο» και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Τοπικής Ενημέρωσης. 
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
- Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την απαραίτητη ενίσχυση των Τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, διασφαλίζοντας την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.