Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο για τα προβλήματα των μηχανικών λόγω Covid19

Τ.Ε.Ε.
06 Απριλίου 2020 / 13:13

Ενέργειες και πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των μηχανικών από την πανδημία του κορωνοϊού από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση του Παραρτήματος Κέρκυρας του Τ.Ε.Ε., με την οποία γίνονται γνωστές οι προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την επίλυση των προβλημάτων, που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι μηχανικοί σε όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικά:

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψιν της τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι την 31/3 όσο και τις προτάσεις που διατύπωσαν τα μέλη της αλλά και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ με επιστολές του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, ζήτησε από την Πολιτεία, άμεσες και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τόσο της διάδοσης του κορωνοϊού όσο και – κυρίως – των επιπτώσεών του στην επαγγελματική ζωή των μηχανικών και στην οικονομία.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών είναι και η λειτουργία του ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου όπου ξεκίνησε τη λειτουργία του την Παρασκευή στις 03/04/2020 για την καταγραφή προβλημάτων μηχανικών και τεχνικών εταιρειών από την κρίση του κορωνοϊού.

Το  ηλεκτρονικό παρατηρητήριο θα καταγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και θα είναι ανοικτό στα μέλη του ΤΕΕ, όπου οι μηχανικοί μέλη του – αλλά και οι εγγεγραμμένοι τεχνολόγοι και τεχνικές εταιρείες –  θα μπορούν να καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προτάσεις τους σε ειδικά ζητήματα, ώστε το ΤΕΕ να έχει κατά τον δυνατόν «ζωντανή» καταγραφή και μετά από επεξεργασία να προωθεί προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές.

Αναλυτικά οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου βρίσκονται στο παρακάτω σύνδεσμο.

https://web.tee.gr/eidisis/anakoinosi-de-tee-gia-tin-antimetopisi-ton-epiptoseon-toy-neoy-koronoioy/
 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Στο ίδιο πλαίσιο το Π. Τμήμα Κέρκυρας στις 30 Μαρτίου 2020 με επιστολή του Προέδρου της Δ.Ε. κ. Γιάννη Μεταλληνού, προς τα αρμόδια Υπουργεία ζητάει να ληφθούν μέτρα στήριξης των Διπλ. Μηχανικών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, προκειμένου ο κλάδος των Μηχανικών να ανταπεξέλθει στις δύσκολες αυτές συνθήκες και να μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο του, χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε  διοικητικό και οικονομικό επίπεδο .
Διοικητικά θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθεί μέριμνα:
  • Παράταση υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο σύστημα αυθαιρέτων για τις δηλώσεις υπαγωγής στο Ν. 4178/2013.
  • Παράταση υποβολής δηλώσεων αυθαιρέτων κτισμάτων στο Ν. 4495/2017, με τις ανάλογες εκπτώσεις προστίμου, οι οποίες εκπνέουν προσεχώς.
  • Παράταση υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο σύστημα αυθαιρέτων για τις δηλώσεις υπαγωγής στο Ν. 4495/2017, η προθεσμία των οποίων εκπνέει ή έχει λήξει.
  • Παράταση υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.
  • Μέριμνα για τα προγράμματα Εξοικονομώ κατ’ οίκον που τρέχουν ήδη, αναπροσαρμογή των ημερομηνιών – προθεσμιών υλοποίησης των έργων και κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο σύστημα.
  • Μέριμνα για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πρόσφατα και αδυνατούν να υλοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
  • Αναστολή της λειτουργίας των εργοταξίων και παράταση των προθεσμιών παράδοσης των έργων.
  • Μέριμνα για τη δυσκολία μετακίνησης των ελεγκτών δόμησης για να διεξάγουν ελέγχους.
  • Παράταση  στις διαγωνιστικές διαδικασίες Μελετών και Έργων
 Οικονομικά θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθεί μέριμνα:

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών.
  • Με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές μηνός Ιανουαρίου, εκδόθηκαν μετά τις 13 Μαρτίου τ.ε. με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τις 30-03-2020, περίοδος όπου ήδη είχε προκύψει το πρόβλημα, να δοθούν εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου και Μαρτίου ανεξαρτήτως έγκαιρης ή μη, εξόφλησης προηγούμενων οφειλών.
  • Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, χωρίς την απένταξη από τυχόν ρυθμίσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
  • Επιδότηση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των τεχνικών γραφείων και εταιρειών.
  • Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης.
  • Αναστολή πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης.
Η επιστολή καταλήγει ότι:
Ο τεχνικός κλάδος είχε ήδη πληγεί βαρύτατα από την 10ετή οικονομική κρίση της χώρας μας και τώρα δοκιμάζεται εκ νέου. Απαιτείται η άμεση και ουσιαστική στήριξή του, προκειμένου να επιβιώσει και να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση για την ανάκαμψη της χώρας
 
Αναλυτικά η επιστολή του Π. Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Π. Τμήματος http://teekerk.gr.