Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ραντεβού την Τρίτη το βράδυ στο μπαλκόνι, δίνει και η “Ενημέρωση - Αλληλεγγύη” Covid19 στην Κέρκυρα

πρωτοβουλία
06 Απριλίου 2020 / 16:53

Φτιάξαμε τη σελίδα στο facebook με τίτλο Κέρκυρα “Ενημέρωση - Αλληλεγγύη” Covid19, θέλοντας να μείνουμε ενεργοί ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και δείχνοντας της αλληλεγγύη μας με όποιο τρόπο είναι αυτό εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όλοι μας τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε από νέα και ειδήσεις ενώ παρακολουθούμε την επικαιρότητα και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα πρέπει να είναι συλλογική και να δοθεί από όλους μας. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδρομής που θα διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμη. Στα πλαίσια αυτά μένουμε όλοι στο σπίτι μας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας.
Μένουμε σπίτι όχι από φόβο, αλλά από σεβασμό στο συνάνθρωπό μας, στο κοινωνικό σύνολο, στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους που πλήττονται περισσότερο από αυτόν τον ιό. Αυτό δε σημαίνει ότι μένουμε και αδρανείς αλλά παρεμβαίνουμε στις εξελίξεις με όποιον τρόπο μπορούμε.
Στην κατεύθυνση αυτή φτιάξαμε τη σελίδα στο facebook με τίτλο Κέρκυρα “Ενημέρωση - Αλληλεγγύη” Covid19, θέλοντας να μείνουμε ενεργοί ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και δείχνοντας της αλληλεγγύη μας με όποιο τρόπο είναι αυτό εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες. Αναλαμβάνουμε το κομμάτι της ευθύνης που μας αντιστοιχεί αλλά ταυτόχρονα απαιτούμε και από την κυβέρνηση να αναλάβει και εκείνη το δικό της μερίδιο ευθύνης (κάτι που μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει). Είναι πολλές και μεγάλες οι ευθύνες, οι αδράνειες και οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές της. Την μεγαλύτερη ευθύνη της αποτελεί η εμμονή στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, αφήνοντας - ακόμη και σήμερα - ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας. Τα 30 εκατομμύρια σε ιδιωτικά εργαστήρια για τεστ και ο διπλασιασμός του κομίστρου στις ιδιωτικές κλινικές για την παροχή κρεβατιών Μ.Ε.Θ. είναι δυο τρανταχτά παραδείγματα της πολιτικής αυτής.
Σε αντιδιαστολή, οι προσλήψεις στο δημόσιο είναι λίγες και ανεπαρκείς και πραγματοποιούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Νέα κρεβάτια Μ.Ε.Θ. δίνονται με το σταγονόμετρο, το υπουργείο πληρώνει αδρά ιδιώτες γιατρούς και καλεί εθελοντές για τη στελέχωσή των δημόσιων νοσοκομείων. Τα δειγματολογικά τεστ πραγματοποιούνται μόνο σε όσους νοσηλεύονται και τα προστατευτικά υλικά βρίσκονται σε έλλειψη ακόμη και στα νοσοκομεία. Γιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονται να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για στήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας παρά το γεγονός ότι υπάρχει αντίστοιχη χρηματοδότηση για τη χώρα που εκκρεμεί.
Για όλους αυτούς τους λόγους μένουμε σπίτια μας αλλά δεν μένουμε αδρανείς. Στηρίζουμε με πολύμορφες δράσεις την πανελλαδική κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 7 Απριλίου. Στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και απαιτούμε να το στηρίξει και η κυβέρνηση με: 
• Πλήρη κάλυψη του προσωπικού με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό
• Άμεση προμήθεια και παροχή κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού
• Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς του ιατρικού και νοσηλευτικού
προσωπικού
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και άνοιγμα νέων κρεβατιών ΜΕΘ
• Ανάπτυξη πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας
• Επίταξη κλινών σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς αποζημίωση
• Δειγματολογικά τεστ σε όλον τον πληθυσμό για τον έλεγχο της πανδημίας
Την Τρίτη 7 Απριλίου στις 21:00 το βράδυ βγαίνουμε όλοι στα μπαλκόνι μας με ένα μικρό πανό, ένα σύνθημα, ένα τραγούδι. Στηρίζουμε τους μαχητές της πρώτης γραμμής. Στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.