Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ηλία ρίχτο - Όλα είναι δρόμος!

editorial
10 Απριλίου 2020 / 18:13

Όχι, δεν πάνε καλά τα πράγματα με την ενημέρωση για τον κορωνοϊό ούτε με την ενίσχυση των εφημερίδων και των άλλων ΜΜΕ. Παρά το φύλλο συκής, που παρέχεται με τον τσαμπουκά καθ΄ όπως λέγεται, του Καχριμάνη, η ενημέρωση είναι σε καραντίνα. Κι αυτό για το καλό του κοινωνικού σώματος, όπως διατείνονται αυτόκλητοι λογοκριτές.

Κι ενώ σε κεντρικό επίπεδο, η τριάδα που μας πληροφορεί καθημερινώς, επιμένει στην αξία της ενημέρωσης, στον περιφερειακό αντίποδα έχει επιβληθεί σιγή ασυρμάτου. Αντί της ζώσας ενημέρωσης στα Ιόνια, έχει επιλεγεί ένα κακοφτιαγμένο και λανθασμένο patchwork ανακοινώσεων, που εκδίδει η Πολιτική Προστασία εδώ, και βεβαίως η ελλειπτική αχτίδα ενημερωτικού φωτός από τον «αντάρτη» της 6ης ΥΠΕ, περιφερειάρχη Ηπείρου, που εκδίδει ημερησίως ανακοίνωση από τα νοσοκομεία της Περιφέρειας του. Όχι όμως και για την συνολική εικόνα της πανδημίας στην περιοχή και τις πληροφορίες από τα ιδιωτικά εργαστήρια, την ιδιωτική ιατρική, τις ιχνηλασίες, την κατάσταση στα στρατόπεδα, τα σωφρονιστικά καταστήματα κ.α. Σκοτεινά σημεία της ελληνικής πραγματικότητας, που εφόσον επιτρεπόταν στον Τύπο να λειτουργήσει, θα τα φώτιζε. Η δουλειά του είναι άλλωστε.

Όσο για την ενίσχυση του Τύπου, είναι τουλάχιστον δύο τα τινά. Η δρομολογημένη ενίσχυση, με κριτήριο και μέτρο τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, ματαιώθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παραμονές Χριστουγέννων. Αν είχε αποφευχθεί αυτή η αυθαιρεσία, η συγκυρία θα είχε θωρακίσει τις θέσεις εργασίας με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τουλάχιστον τέσσερις χρονιές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέμεινε, επικαλούμενη την αλλοίωση των κριτηρίων των δικαιούχων αθηναϊκών εφημερίδων, καταργώντας την ΚΥΑ και το περιφερειακό πρόγραμμα! Ξανανομοθέτησε, εισάγοντας ως προϋπόθεση ενίσχυσης το γνωμοδοτικό «sta bene» επιτροπής περί δεοντολογίας, που θα μπορούσε να ιδωθεί και ως επιτροπή λογοκρισίας. Όπως και νάχει, η επιτροπή δεν έχει ακόμα συσταθεί, η νέα ΚΥΑ δεν έχει ακόμα εκδοθεί, και η ενίσχυση των περιφερειακών εφημερίδων θολοπλέει μεσοπελαής.
Όσον αφορά στην κρατική διαφημιστική δαπάνη των 11 εκατ., αυτή εμπίπτει στα όσα προβλέπονται από τον νόμο Βενιζέλου για τα media (2328/1995) και την υποχρεωτική κατανομή της δαπάνης τουλάχιστον κατά το 30% του συνόλου στα περιφερειακά Μέσα. Αλλά με ποιό Μητρώο; Ποτέ δεν έγινε! Με τούτα και με 'κείνα, τώρα ανέθεσαν σε διαφημιστική να διαχειριστεί το κεφάλαιο αυτό και έκτοτε αγνοείται η τύχη του, όπως λέγανε παλιά και οι αναζητήσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Κι ύστερα ήλθε η Ρόδη Κράτσα να εκφράσει την πεποίθηση πως τα Μέσα πρέπει να ενισχυθούν. Αλλά πως; Αναζητήθηκε το υφιστάμενο πλαίσιο. Κι όταν βρέθηκε, έγινε τοις πάσι αντιληπτό πως είναι ανενεργό, πρόχειρο και κακομοιριασμένο, χωρίς Μητρώα και εργασιακές προϋποθέσεις, με παραβιασμένα κριτήρια σα ξεκοιλιασμένες κλειδαριές ζωνών δήθεν αγνότητας!
Έτσι το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων νήσων, εκόν άκον, ομονόησε ότι ο Τύπος πρέπει να μπορεί να λειτουργεί αλλά και πρέπει να ενισχυθεί ώστε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες ώρες που βιώνουμε.
Ευχαριστούμε πολύ, μας υποχρεώσατε!