Τρίτη 06.05.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απονομή βραβείων 10ου μαθητικού διαγωνισμού στη μνήμη της Αλίκης Παδοβά

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
05 Μαΐου 2025 / 14:05

Εκδήλωση της Αναγνωστικής Εταιρίας την Παρασκευή 9 Μαΐου

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ). Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας σάς προσκαλεί να παρευρεθείτε στην απονομή των βραβείων και επαίνων του 10ου Μαθητικού Διαγωνισμού, αφιερωμένου στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας Αλίκης Παδοβά,που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων  της Αναγνωστικής Εταιρίας την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, και ώρα 20:30.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το Σύνολο εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube: https://www.youtube.com/@CorfuReadingSociety

Υπεύθυνη συνόλου: Ιωσηφίνα Αρμένη. 

Πιανιστική συνοδεία: Χρήστος Καβούρ.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά εκατόν έξι (106) μαθητές και μαθήτριες από την Α΄ τάξη έξι Λυκείων της Κέρκυρας (2ο ΓΕΛ, 3ο ΓΕΛ, 4ο ΓΕΛ, 5ο ΓΕΛ, ΓΕΛ Αγρού και Λυκειακές τάξεις Αργυράδων). 

Φέτος, τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής: 

Το 1ο στη μαθήτρια Κοντζιάλη Ιωάννα του Θεόδωρου και της Μαργαρίτας (4ο ΓΕΛ)

Το 2ο στη μαθήτρια Στασινού Αγγελική του Βασιλείου και της Αναστασίας (3ο ΓΕΛ)

Το 3ο βραβείο, λόγω του ότι τα γραπτά ήταν εφάμιλλα, απονεμήθηκε εξ ίσου στις μαθήτριες:

-        Μουζακίτη Κωνσταντίνα του Ευστάθιου και της Μαρίας      (ΓΕΛ Αγρού)

-        Σώμα Γεωργία του Ευάγγελου και της Ανθούλας              (5ο ΓΕΛ)

 

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Α' Λυκείου του Νομού Κέρκυρας και διεξάγεται από το 2014 σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων. 

Τα θέματα, σχετικά με την κερκυραϊκή/επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, επιλέγει τριμελής επιτροπή φιλολόγων, αποτελούμενη από την κ. Μαρία Μιζότερα, και τους κ.κ. Κώστα Λιντοβόη και Νίκο Κοσκινά. 

Για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2024-2025, η αρμόδια τριμελής επιτροπή φιλολόγων, αξιοποιώντας την επέτειο 200 ετών από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας (1824-2024), προέκρινε το ακόλουθο θέμα: 

«Συμπληρώθηκαν εφέτος διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, του πρώτου πανεπιστημιακού ιδρύματος στον ελληνικό χώρο. Με αφορμή αυτήν την επέτειο σε ένα δοκίμιό σας μπορείτε να αναφερθείτε στην ίδρυση και λειτουργία (σπουδές κ.λπ.) της Ιονίου Ακαδημίας, καθώς και στον ρόλο των πανεπιστημίων γενικότερα στην πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη του τόπου μας αλλά και στην προσωπική καλλιέργεια των νέων.».

Έτσι, κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο, εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης των περισσότερων Λυκείων του νομού μας, επισκέφθηκαν την Αναγνωστική Εταιρία, συνοδευόμενοι/ες από καθηγητές και καθηγήτριές τους, περιηγηθήκαν στους χώρους της, είδαν πολύτιμα βιβλία, έργα Τέχνης και ξεναγήθηκαν στην επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας. 

Οι μαθητές/τριες που δήλωσαν συμμετοχή, συνέταξαν τα δοκίμια στο σχολείο τους, σε τετράδιο πανελλαδικών εξετάσεων και τα ονόματά τους καλύφθηκαν με μαύρη ταινία, όπως γίνεται στις πανελλαδικές εξετάσεις, με ευθύνη του επιβλέποντος καθηγητή τους και αποκαλύφθηκαν μόνον μετά την αξιολόγηση των γραπτών από την τριμελή επιτροπή των προαναφερθέντων φιλολόγων στα γραφεία της Αναγνωστικής Εταιρίας, παρουσία του Προέδρου της Αναγνωστικής Εταιρίας, κ. Θανάση Μακρή. 

Τα βραβεία, κατά σειρά επιτυχίας, θα απονεμηθούν ως εξής: στην πρώτη μαθήτρια 200 ευρώ, στη δεύτερη 150 ευρώ, στις δύο ισοψηφήσασες από 100 ευρώ, καθώς και από ένα λεύκωμα της Αναγνωστικής Εταιρίας, στην καθεμία τους.

Επίσης, σε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν,  θα δοθεί έπαινος και θα δωριθούν αντίτυπα από εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας. 

Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της προς την προαναφερθείσα τριμελή επιτροπή φιλολόγων που έχουν την ευθύνη οργάνωσης αυτού του διαγωνισμού, προς τον Περιφερειακό Διευθυντή της Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρο Αγγελόπουλο και τον Διευθυντή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κέρκυρας κ. Χαρίλαο Αλαμάνο για την εξαιρετική συνεργασία, καθώς και προς όσους εκπαιδευτικούς υποστήριξαν αυτήν την προσπάθεια. 

Κυρίως δε, ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και παράλληλα προσκαλεί όλους τους νέους του νησιού μας, να γνωρίσουν την Αναγνωστική Εταιρία και, γενικότερα, να συνδεθούν με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

 

Λίγα λόγια για την Αλίκη Παδοβά: 

H αείμνηστη Αλίκη Παδοβά, κόρη του δικηγόρου Αντωνίου Παδοβά και της Μαρίας Παδοβά, το γένος Αργυροπούλου, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1936. Στην Κέρκυρα πέρασε τα χρόνια της Κατοχής, ενώ μεταπολεμικά τελείωσε το Γυμνάσιο Θηλέων. Το 1958 έφυγε με υποτροφία για τις ΗΠΑ σπουδάζοντας Οικιακή Οικονομία στο Purdue University της Indiana. Εκεί έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, απέκτησε τέσσερις μεταπτυχιακούς τίτλους στην κοινοτική ανάπτυξη, κοινωνική εργασία, εκπαιδευτική επιμόρφωση και οικιακή οικονομία και ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα.

Όμως, κράτησε μέσα στην ψυχή της την Κέρκυρα, την οποίαν επισκεπτόταν τακτικά. Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της, δημοσίευσε βιβλίο μαγειρικής, με θέμα αυθεντικές κορφιάτικες συνταγές, ενώ συχνά παρέδιδε κύκλους μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Μιζούρι, όπου κατοικούσε, και αλλού. Με διαθήκη, στο τέλος της ζωής της (2011), κληροδότησε μια σημαντική ακίνητη περιουσία στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, που προσπαθεί -με όσα μέσα διαθέτει- να διασώσει και να προβάλει τον επτανησιακό πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του.

Η Αναγνωστική Εταιρία, έχοντας ως μέλημα να τιμήσει τη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδάς της αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές την αγάπη για την Κέρκυρα, θέσπισε, κατόπιν εγκρίσεως του Υ.ΠΑΙ.Θ. (28-4-2014 αριθ.πρωτ.64779/Γ2) και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, τη διενέργεια ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού, με ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο για μαθητές της Α΄ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας, γύρω από θέματα σχετικά με την κερκυραϊκή και γενικότερη επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, όπως αυτή νοείται στις μέρες μας (ιστορική, μνημειακή, άυλη, περιβαλλοντολογική).

Ο ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός «Αλίκης Παδοβά» στοχεύει να αναπτύξει την άμιλλα και το ενδιαφέρον μεταξύ των μαθητών/τριών σε ζητήματα που άπτονται της επτανησιακής πολιτισμικής ιστορίας και φιλοδοξούμε να αποτελέσει σταδιακά έναν εκπαιδευτικό θεσμό στο νησί μας.