Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου: Τι κάνετε σε περίπτωση… αρκούδας

Περιφέρεια Ηπείρου
21 Δεκεμβρίου 2017 / 09:54

ΗΠΕΙΡΟΣ. Οι επαφές της αρκούδας με τον άνθρωπο πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, με τραγικό τρόπο μάλιστα, καθώς τα άγρια ζώα σκοτώνονται σε τροχαία στην Εγνατία (στον κάθετο της Σιάτιστας).

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι υπάρχει ένα πλάνο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, σύμφωνα με την ΚΥΑ 104180/433/7-2-2014 για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην περιοχή της Εορδαίας, όπου εμφανίστηκε αρκούδα σε κατοικημένη περιοχή προς αναζήτηση φωλιάς. Τα συνεργεία με παρεμβάσεις τους "σφράγισαν" κοντινές σε κατοικημένες περιοχές σπηλιές. 

Διευκρινίζεται ότι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τη Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία έχουν την ευθύνη μεταξύ άλλων για το συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων σε επίπεδο νομού, για την ενημέρωση των κατοίκων περιοχών στις οποίες εμφανίζονται συχνά περιστατικά, για την εισήγηση κατάλληλων ενεργειών και μέτρων διαχείρισης των περιστατικών αλληλεπίδρασης και την έκδοση των απαραίτητων διοικητικών πράξεων για την εφαρμογή τους. 

Σε περιφερειακό επίπεδο η συντονιστική επιτροπή διαχείρισης «κρίσεων» που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχει ως έργο την αξιολόγηση των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων-ανθρώπου, τη διαμόρφωση με βάση τους κανόνες της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και τη διεθνή πρακτική υλοποιήσιμων προτάσεων για τη λήψη διαχειριστικών μέτρων και τον εν γένει συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την ασφαλή και αποτελεσματική υλοποίηση των εκάστοτε επιχειρησιακών σχεδίων. Στην επιτροπή προεδρεύει ο διευθυντής Δασών του νομού και συμμετέχουν δασικές, κτηνιατρικές και άλλες υπηρεσίες, εκπρόσωποι των οικείων ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού καθώς και εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η επιτροπή ενημερώνει μέσω της αρμόδιας δασικής αρχής για τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης την κεντρική επιστημονική επιτροπή που λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.

Πηγή:typos-i.gr