Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κωδικός: Ορφανοτροφείο!

ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ
29 Ιανουαρίου 2019 / 20:07

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Θερμή» συζήτηση προκάλεσε μια ανάρτηση στα social media, σχετικά με το Ορφανοτροφείο.

Στην ανάρτηση προχώρησε η Αλίκη Λούβρου (πρ. Περιφερειακή Σύμβουλους και νυν του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΙΝ), κάνοντας, κατ’ αρχήν, λόγο για απόφαση του Δημάρχου, Κώστα Νικολούζου (ex officio επικεφαλής του ιδρύματος), να εκδιώχνονται τα παιδιά απ’ το Ορφανοτροφείο όταν τελειώνουν το δημοτικό.
Η ανάρτηση, δημοσιευμένη στη δημοφιλή σελίδα «Τα παράπονά σου στο Δήμαρχο», αναφέρει συγκεκριμένα πως «με απόφαση Δημάρχου, πλέον δεν επιτρέπεται να διαμένουν στο Ορφανοτροφείο παιδιά μεγαλύτερα από το Δημοτικό και τα πετάνε στο δρόμο».
Η καταγγελία, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αίσθηση, δίδοντας αφορμή για ποικίλα σχόλια περί ανθρωπιάς, ευαισθησίας και ηθικής. Με τον Κώστα Νικολούζο να αντιδρά άμεσα, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τον ισχυρισμό.
Σε δηλώσεις του στο Corfu TV «έδειξε» ως αφορμή για το «ξέσπασμα» της συζήτησης την (όντως) απόφαση του ΔΣ του Ορφανοτροφείου, να απομακρυνθούν απ’ το ίδρυμα τέσσερα παιδιά (ηλικίας 13, 14, 15 και 18 ετών), λόγω συμπεριφοράς. Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση εμφανίζεται να ελήφθη μετά από αναφορές, πραγματογνωμοσύνες της ψυχολόγου του ιδρύματος και με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, δεδομένου, όπως ειπώθηκε, πως τα παιδιά αυτά παρουσίαζαν παραβατική συμπεριφορά. Σ’ αυτό το πλαίσιο κρίθηκε ότι πρέπει να προστατευθούν τα υπόλοιπα παιδιά και τελικά τα τέσσερα αγόρια, τα οποία δεν ήταν ορφανά, γύρισαν στους γονείς τους.
Διευκρινίζεται ότι στο Ορφανοτροφείο δεν μένουν μόνον παιδιά χωρίς γονείς, αλλά και παιδιά που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα.
Απ’ την πλευρά της, η κ. Λούβρου, σε επικοινωνία που είχε μαζί της η «Ενημέρωση», επικαλέστηκε τις δικές της πηγές. Επιλέγοντας, παράλληλα, να ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στο δεύτερο σκέλος - καταγγελία της ανάρτησής της, σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση των Αδελφάτων. «Ένα θέμα», τόνισε, «το οποίο πρέπει, επιτέλους, κάποια στιγμή, να το συζητήσουμε». Και το οποίο, σημείωσε, προφανώς και δεν «πιάνει» μόνο τη σημερινή δημοτική αρχή, αλλά τις αρχές πολλών δεκαετιών, καμία εκ των οποίων δε θέλησε, ποτέ, να δώσει στη δημοσιότητα μια ξεκάθαρη εικόνα για τα διαχειριστικά δεδομένα των Αδελφάτων από πλευράς Δήμου (ποια και πόσα κτίρια, μισθώματα και όροι εκμετάλλευσης τους, αξιοποίηση των πόρων κ.λπ.).
Ειδικά, δε, σε σχέση με το Ορφανοτροφείο, είπε: «Να μου λυθεί κι εμένα η απορία για ποιον λόγο περιμένουν αγαθοεργίες για να προμηθευτούν τα απαραίτητα, αντί να είναι από τα πλέον πολυτελή ιδρύματα της χώρας...»
Και στη μέση η… πολιτική!
Το… τρίτο ημίχρονο που προκάλεσε η ανάρτηση Λούβρου, απέκτησε άμεσα και «πολιτικό υπόβαθρο». Πιο συγκεκριμένα, ο Κώστας Νικολούζος έκανε ευθέως λόγο για «βρώμικο δημοσίευμα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά την εργασιακή σχέση της κ. Λούβρου στην ΠΙΝ. Μιας ΠΙΝ, της οποίας προϊσταται ο Θόδωρος Γαλιατσάτος, των «ηλεκτρισμένων» σχέσεων με τον Δήμαρχο Κέρκυρας.
H ατάκα Νικολούζου προκάλεσε την αντίδραση της κ. Λούβρου, η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ανήθικη» την «προσπάθεια σύνδεσης προσωπικών μου απόψεων με τον πολιτικό μου προϊστάμενο». Κάτι που επανέλαβε και στην επικοινωνία της με την «Ε»:
«Εδώ», είπε, «μιλάμε για ένα θέμα, όχι πολιτικό, αλλά απόλυτα κοινωνικό. Ανθρωπιστικό. Μιλάμε για παιδιά, για ορφανά. Κι αυτό, δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε παράταξη, ούτε, φυσικά, ένας πολίτης και γονιός, χρειάζεται… προέγκριση, για να εκφράσει την αγωνία του για ένα τέτοιο θέμα στον προσωπικό του, μάλιστα, “τοίχο”…»