Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θωρακίζονται κι άλλο οι Καστανιές ελέω μεταναστευτικού

Χρόνος Κομοτηνής
17 Μαρτίου 2020 / 15:06

ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ. Το «μέτωπο» δεν έχει κλείσει - Η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει. Μπορεί η ειδησεογραφία να έχει καλυφθεί

στο συντριπτικό της ποσοστό από τις εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού, αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι το μοναδικό «μέτωπο» που έχει ανοικτό η Ελλάδα.
Το «μέτωπο» που άνοιξε στις Καστανιές στις 28 Φεβρουαρίου, με την Τουρκία να εξαπολύει μία «ανθρωπό-επίθεση» εναντίον της χώρας μας και να χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό, καλά κρατεί.
Εκεί μπορεί να έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό οι μετανάστες που «πολιορκούσαν» τον φράχτη των Καστανεών, αλλά ένας μικρός αριθμός παραμένει δημιουργώντας μικροεντάσεις σε καθημερινή βάση και πάντα με τη συνέργεια των τουρκικών στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση και δη η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας δηλώνει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει εφησυχασμός, αλλά οι επιχειρήσεις γίνονται με την ίδια ένταση με την οποία έχουν ξεκινήσει.
«Τσιμεντώνεται» ο φράχτης των Καστανεών
Εν τω μεταξύ, μετά από δύο εβδομάδες και πλέον, έχει καταστεί σαφές ότι στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η κατάρριψη του φράχτη των Καστανεών. Αυτό, όπως έχουμε δει, έχει επιχειρηθεί με διάφορους τρόπους που ξεκινούν από απλό σπρώξιμο και καταλήγουν σε προσπάθεια ανέλκυσης από στρατιωτικό όχημα.
Επειδή ακριβώς ο φράχτης είναι «στόχος» ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν εσχάτως είναι η ενίσχυσή του με τσιμεντομπλόκ. Την κίνηση αυτή μάλιστα χαιρέτισε και ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, με ανάρτησή του στο twitter, στην οποία ανέφερε: «Συγχαρητήρια. Άρχισε η κατασκευή. Τσιμεντένιο τείχος στα σύνορα. Όσο τα σύνορα μας απειλούνται θα πρέπει να θωρακίζονται! Μόνο που θα πρέπει η ΕΕ να μετάσχει στην προσπάθεια και να συνεισφέρει και αυτή για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα».
Παράλληλα συνεχίζεται κανονικά η ενίσχυση των δυνάμεων αποτροπής με προσωπικό από όλη την Ελλάδα στη λογική της εναλλαγής των ανδρών που είχαν μεταφερθεί τις πρώτες μέρες με συναδέλφους τους, ώστε να υπάρχει χρόνος ξεκούρασης για όλους και δη σε περίπτωση που χρειαστεί να επιστρέψουν στο πόστο του Έβρου.
Σε γενικές γραμμές πάντως, το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας παραμένει υψηλό και οι κινήσεις της Τουρκίας παρακολουθούνται στενά από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές καθώς εκτιμάται ως πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλο αιφνιδιαστικό «χτύπημα» του Ερντογάν, ειδικά μετά την αποτυχημένη πλέον επιχείρηση να «πέσει» ο φράχτης των Καστανεών.