Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προστατέψτε τον ρόλο των δημοσιογράφων, ειδικά στην κρίση, λέει η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Τύπος
30 Απριλίου 2020 / 20:41

Ακούει κανείς εδώ; Οι κυβερνήσεις να προστατεύσουν τον ουσιαστικό ρόλο των δημοσιογράφων στη δημοκρατία, ειδικά σε περιόδους κρίσης, ζητάει η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ελευθερίας του Τύπου (3/5).

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Σε δήλωση της που εκδόθηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić καλεί τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τον αδικαιολόγητο περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19.
 
"Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, αλλά η κατάσταση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να σιωπήσει ή να εμποδίσει δημοσιογράφους", δήλωσε η Γενική Γραμματέας.

 
«Τα ΜΜΕ πρέπει να είναι ελεύθερα να αναφέρουν όλες τις πτυχές της κρίσης. Οι δημοσιογράφοι έχουν βασικό ρόλο και ειδική ευθύνη για την έγκαιρη, ακριβή και αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού. Πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν τις αποφάσεις των αρχών ως απάντηση στην πανδημία ».

 
«Μέσω της υπεύθυνης αναφοράς, οι δημοσιογράφοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποτροπή της εξάπλωσης του πανικού και να επισημάνουν θετικά παραδείγματα αλληλεγγύης στις κοινωνίες μας. Έχω εντυπωσιαστεί και ενθαρρυνθεί προσωπικά από τις πολλές αναφορές των μέσων ενημέρωσης που έχω δει για πολίτες που βοηθούν ο ένας τον άλλον και φροντιστές, νοσοκόμες και άλλους «ήρωες» στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης. "