Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κλείνει η μια Χώρα μετά την άλλη

περιοριστικά μέτρα
04 Nov 2020 / 19:03

Η Σουηδία έχει πιο χαλαρούς περιορισμούς από ό, τι πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ανέφερε 31 θανάτους COVID-19 από την Παρασκευή, αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων σε 5.969 - πολύ υψηλότερα από τους Σκανδιναβούς γείτονές της, Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία.

• Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων της Γαλλίας COVID-19 αυξήθηκε κατά 854, ο υψηλότερος από τις 15 Απριλίου, ενώ ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύτηκαν για τη νόσο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1.000 για πέμπτη φορά σε εννέα ημέρες. Ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν συζήτησε με υπουργούς το ενδεχόμενο επιβολής νυχτερινής απαγόρευσης στο Παρίσι.

• Περαιτέρω 397 άτομα έχουν πεθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός 28 ημερών ύστερα από θετική διάγνωση στον COVID-19, την υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τις 27 Μαΐου. Αυξάνει τα εθνικό, μακάβριο ρεκόρ σε 47.250.

• Η βρετανική κυβέρνηση επρόκειτο να ψηφίσει χθες το προτεινόμενο δεύτερο απαγορευτικό του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην Αγγλία. Εφόσον εγκριθεί, τα αυστηρά νέα μέτρα - επιβολή του απαγορευτικού σε παμπ, εστιατορίων, γυμναστηρίων και μη απαραίτητων καταστημάτων - θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

• Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte διέταξε επιπλέον περιοριστικά μέτρα και είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και το κλείσιμο σχολείων Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση δημόσιων συναντήσεων περισσότερων από δύο ατόμων που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια και το κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων και άλλων χώρων ψυχαγωγίας.

• Το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα μπορούσε να παρουσιάσει δοκιμαστικά αποτελέσματα σε τελικό στάδιο ελέγχων πριν από το τέλος του έτους. Ο Andrew Pollard, ο επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής για το εμβόλιο, δήλωσε ότι «υπάρχει μια μικρή πιθανότητα» το εμβόλιο να είναι έτοιμο ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα.

• Η Ρωσία σημείωσε ημερήσιο ρεκόρ 19.768 νέων κρουσμάτων COVID-19 την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων 5.826 στη Μόσχα. Η χώρα ανέφερε επίσης ρεκόρ 389 θανάτων τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τα συνολικά θύματα του ιού στους 29.217.

• Η Πολωνία ανακοίνωσε περισσότερους περιορισμούς την Τετάρτη για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού. Η χώρα - η οποία ανέφερε ρεκόρ 24.692 νέων λοιμώξεων από κοροναϊό και 373 θανάτους την Τετάρτη, με 18.654 νοσοκομειακά κρεβάτια από τα 27.143 που καταλαμβάνουν ασθενείς με COVID-19 - έχει ήδη κλείσει μπαρ και εστιατόρια, περιορισμένες λειτουργίες πισίνες και ζήτησε από τους ηλικιωμένους να μείνουν σπίτι.

• Η Ουγγαρία κλείνει μπαρ και χώρους ψυχαγωγίας και επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα για να περιορίσει τη γρήγορη εξάπλωση λοιμώξεων από κοροναϊούς. Από τη Δευτέρα, αυτοί που παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με τη χρήση μάσκας προσώπου κινδυνεύουν να δεχθούν αυστηρά πρόστιμα.

• Περαιτέρω 17.214 άτομα έχουν δοκιμαστεί θετικά για το COVID-19 στη Γερμανία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) για μολυσματικές ασθένειες. Εν τω μεταξύ, οι κρατικοί αξιωματούχοι αναζητούν αίθουσες εκθέσεων και τερματικούς σταθμούς αεροδρομίων για μετατροπή ως και 60 έκτακτων κέντρων μαζικού εμβολιασμού, όταν το πρώτο εμβόλιο εναντίον του κοροναϊού αποκτήσει ευρωπαϊκή έγκριση.

• Η Σουηδία εισήγαγε τον «κανόνα των οκτώ» - τον μέγιστο αριθμό ατόμων που κάθονται μαζί σε καφετέριες και εστιατόρια - εν μέσω μιας απότομης αύξησης των λοιμώξεων. Η χώρα, η οποία έχει πιο χαλαρούς περιορισμούς από ό, τι πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ανέφερε 31 θανάτους COVID-19 από την Παρασκευή, αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων σε 5.969 - πολύ υψηλότερα από τους Σκανδιναβούς γείτονές της, Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία.