Τετάρτη 15.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προς εξομάλυνση η μεγάλη αναμονή για έκδοση διαβατηρίου

Διαβατήρια
27 Οκτωβρίου 2021 / 12:25

Ολοήμερη λειτουργία του Γραφείου Διαβατηρίων από την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξομαλύνεται μέρα με τη μέρα το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής για ραντεβού, προκειμένου για έκδοση και ανανέωση διαβατηρίου ή άδεια διαμονής, μετά την διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας του Γραφείο Διαβατηρίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρότινος, οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να χρειαστεί να περιμένουν πλέον του μήνα για να βρουν ραντεβού, προκειμένου να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοσή τους!

Μάλιστα δεν έλειψαν το διάστημα αυτό και οι διαμαρτυρίες πολιτών για τους μεγάλους χρόνους αναμονής που παρατηρούνταν μέχρι να βρεθεί κάποιο κενό ραντεβού.

Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο τους τελευταίες δυο με τρεις μήνες, όπου το αρμόδιο Γραφείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας δεχόταν «βροχή» αιτημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με αστυνομικούς, τα αιτήματα που κατατέθηκαν την περίοδο αυτή ήταν τουλάχιστον 2.000 ξεπερνώντας τις δυνατότητες της Υπηρεσίας για άμεση διαχείριση.

Ολοήμερη λειτουργία

Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, που προκάλεσε η αυξημένη κίνηση και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, η Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας αποφάσισε την ολοήμερη λειτουργία του Γραφείου Διαβατηρίων από την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021. Πλέον οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 07:30 -22:00 (παραλαβή αιτημάτων έως 21:30) και Σάββατο από τις 08:00- 15:00 (παραλαβή αιτημάτων έως 14:30).

Επιπλέον το Γραφείο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, Νίκο Μποζίκη, έχει ενισχυθεί και με μετακινήσεις προσωπικού από Υπηρεσίες που την τρέχουσα περίοδο δεν παρουσιάζουν μεγάλο φόρτο εργασίας για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Σύμφωνα πάντως με την Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας κανένα αίτημα από τα 2.000 δεν έμεινε ανικανοποίητο.

«Υπάρχουν αιτήματα πολιτών που έγιναν τώρα με χρόνο διεκπεραίωσης τον Δεκέμβριο. Λήφθηκαν κάποια μέτρα και αυξήθηκαν οι ώρες εξυπηρέτησης των πολιτών, προκειμένου να δοθεί μια λύση», ανέφερε στην «Ε» ο κ.Μποζίκης.

Καθυστερήσεις

Οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, αποδίδονται σύμφωνα με την Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας, στο γεγονός ότι λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, πολλοί Βρετανοί που είναι μόνιμοι κάτοικοι στην Κέρκυρα έπρεπε να αναθεωρήσουν τις άδειες διαμονής με νέες ηλεκτρονικές με βιομετρικά δεδομένα του κατόχου, ενώ αυξημένη κίνηση υπήρχε και από όσους Έλληνες ήθελαν να φύγουν στην Αγγλία για εργασία. Αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε κορεσμό το αρμόδιο Γραφείο. Μάλιστα όπως τονίζουν Βρετανοί, κάτοικοι της Κέρκυρας, ο χρόνος αναμονής για ραντεβού, προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες διαμονής τους αγγίζει και τους 6 μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω των πολλών αιτημάτων που δέχεται η Υπηρεσία για το σκοπό αυτό.

Συν το γεγονός ότι λόγω των μέτρων προστασίας για τον covid 19 και για την αποφυγή συνωστισμού, υπήρχε περιορισμός πολιτών που μπορούσαν εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 14-03-2020, η έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων πραγματοποιείται μόνο με ραντεβού κατόπιν επικοινωνίας με την αρμόδια Υπηρεσία, στο πλαίσιο των μέτρων για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού, προκειμένου να καθοριστεί συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης για την εξυπηρέτηση του κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους για την προστασία πολιτών και αστυνομικών.

Παράλληλα απαιτείται ένα ραντεβού για κάθε αίτηση, δηλαδή οικογένεια με τρεις αιτήσεις πρέπει να κλείσει τρία ραντεβού.

Από τη στιγμή πάντως που γίνει η κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου διαρκεί συνήθως από 5 – 7 ημέρες.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ