Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Κ. Κέρκυρας για το 2022

προϋπολογισμός
04 Μαρτίου 2022 / 12:10

Κριτική για την χαμηλή απορρόφηση των χρηματοδοτούμενων έργων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το σχέδιο προϋπολογισμού του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για το οικονομικό έτος 2022, ύψους 99.428.174,72 ευρώ εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο εισηγητής του προϋπολογισμού, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελιός, έκανε λόγο για έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό που διατηρεί το κοινωνικό του πρόσημο. Όπως είπε, μέσω αυτού, θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες που ο δήμος έχει υποχρέωση, όχι μόνο σε κτίρια και σε δρόμους, αλλά και στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στην παιδεία, στην κοινωνική πολιτική, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στη λειτουργία των υπηρεσιών και των ΚΕΠ. «Για όλα αυτά έχουν εγγραφεί κονδύλια στον π/υ του 2022», τόνισε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό δεν έλειψε ωστόσο η κριτική της αντιπολίτευσης για τον βαθμό απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων με βάση αυτές που ήταν εγγεγραμμένες στον περσινό προϋπολογισμό. Ο επικεφαλής της παράταξης «Κέρκυρα Να ζεις» Γιάννης Τρεπεκλής επισήμανε ότι ο περσινός προϋπολογισμός ήταν άστοχος και η απορροφητικότητα στα έργα ανήλθε μόλις στο 8%.

Όπως τόνισε ο κ.Παντελιός τόσο το θεσμικό πλαίσιο που είναι σφιχτό όσο και η έλλειψη προσωπικού στο δήμο σε οικονομολόγους και μηχανικούς καθυστερούν τα έργα.

Κατά πλειοψηφία

Προηγήθηκε η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος, με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Καλόγερο, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση του προγραμματισμού για τη χρονιά που διανύουμε.

Το τεχνικό πρόγραμμα τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις θετικές ψήφους της παράταξης της Μ. Υδραίου και του Σπ. Νεράντζη. «Παρών» ψήφισε η παράταξη του Γ. Τρεπεκλή, ενώ απείχαν οι κ.κ. Σαρλής, Καλούδης, Πουλής και οι δυο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Άντζελα Ρίγγα και Σπύρος Ρίγγας. Παράλληλα οι παρατάξεις ΕΚΚΙΝΗΣΗ, ΛΑΣΥ, «Κέρκυρα 180» και «Κερκυραϊκή Συμμαχία» το καταψήφισαν.

Κριτική

Ο Γιώργος Καρύδης (Κερκυραϊκή Συμμαχία) κατά την τοποθέτησή του εστίασε στο ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τα τοπικά συμβούλια για τις ανάγκες που έχουν, αποδίδοντας την απουσία τους από τη συνεδρίαση γι ’αυτό το λόγο.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ και η ΛΑΣΥ επισήμαναν ότι η σύνταξη του τεχνικού προγράμματος έγινε βάσει των πολιτικών κατευθύνσεων που δίνονται κεντρικά για τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων, ενώ η Μαρία Δρυ (Κέρκυρα 180) επέκρινε το γεγονός ότι απουσιάζουν σειρά παρεμβάσεων όπως για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και τις σχολικές υποδομές αλλά και τους χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα για διάφορα έργα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΗ