Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με «ρέγουλα» οι μεγάλες προμήθειες

Επάρκεια
28 Μαρτίου 2022 / 18:49

Άλευρα, ηλιέλαια, ζάχαρη - Η ανασφάλεια για ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση οδηγεί μια κρίσιμη μάζα προς το «στοκάρισμα»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε «κινούμενη άμμο» κινείται η αγορά, με τους τριγμούς του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι αλήθεια ότι κάποιες αλυσίδες τροφίμων έχουν ανακοινώσει στους επαγγελματίες πελάτες τους ότι επιβάλλουν «πλαφόν» στην αγορά βασικών πρώτων υλών, όπως τα ηλιέλαια - σπορέλαια, η ζάχαρη ή τα άλευρα.

Ωστόσο οι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι η ανασφάλεια για ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση οδηγεί μια κρίσιμη μάζα προς το «στοκάρισμα». Αυτό από μόνο του λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, δημιουργώντας  ψυχολογία έλλειψης.

Το γεγονός είναι ότι οι επαγγελματίες ανησυχούν, καθώς ουδείς γνωρίζει, αλλά ούτε και μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα διαρκέσουν οι εχθροπραξίες. Άλλωστε, ακόμη κι αν ο πόλεμος τελείωνε σε λίγες ημέρες, οι καλλιέργειες στην Ουκρανία, θα χρειαστούν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθουν. Η όποια αναπλήρωση, σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, γίνει από τις άλλες χώρες π.χ. Καναδά, Αργεντινή, θα έχει πολλαπλάσιο μεταφορικό κόστος.

Αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία

Το πρόβλημα στην προμήθεια αλεύρων απασχολεί σοβαρά τον Νίκο Κοντόπουλο, ιδιοκτήτη αρτοποιείου. «Σε μια παραγγελία 240 σακιών από κεντρικούς αλευρόμυλους της χώρας, θα παραλάβουμε μόνον 41 σακιά λόγω έκτακτων συνθηκών και μάλιστα σε τιμή πολύ ακριβότερη». Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Κοντόπουλος, η τιμή πριν τα Χριστούγεννα ήταν 19 ευρώ το τσουβάλι, ενώ σήμερα έχει φθάσει στα 38 με 40 ευρώ το τσουβάλι. Αντίστοιχο περιορισμό αντιμετώπισε και στην προμήθεια ζάχαρης από μεγάλη αλυσίδα τροφίμων. Παράλληλα, τα σπορέλαια στα ράφια είναι ελάχιστα ή απουσιάζουν.

Ομαλή ροή, αντιθέτως, αντιμετώπισε στην προμήθεια πρώτων υλών, ο Τάσος Νικολούζος, στέλεχος ζαχαροπλαστείου και αρτοποιείου. «Δεν έχουμε κάποιο περιορισμό στα είδη, έως σήμερα τουλάχιστον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι συνεχόμενες ανατιμήσεις, όχι μόνον από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, αλλά ολόκληρο τον τελευταίο χρόνο, π.χ. 40% στο προπάνιο, 80% στο ρεύμα, πάνω από 30% στα άλευρα.
Η φραντζόλα του μισού κιλού πωλείται σήμερα στην Κέρκυρα,  κατά μέσο όρο 1,20 ευρώ. Η ανατίμησή της φαίνεται στους επαγγελματίες αναπόφευκτη.  

Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο Βασίλης Πρίφτης, ιδιοκτήτης επιχείρησης παρασκευής λουκουμάδων. «Η έλλειψη στο ηλιέλαιο είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα σήμερα και πραγματικά αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε, με τι θα το αντικαταστήσουμε. Παράλληλα τα έξοδα των επιχειρήσεων έχουν εκτοξευθεί, είναι αδύνατον να μην συμπαρασύρουν τις τιμές των προϊόντων».

Τριπλή καταιγίδα

«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ελλείψεις αγαθών», τονίζει κατηγορηματικά στην «Ε» ο εισαγωγέας, έμπορος χονδρικής Σπύρος Γογγάκης. «Η ψυχολογία του πανικού όμως είναι αυτό που οδηγεί τους προμηθευτές στους περιορισμούς της διάθεσης των προϊόντων τους. Με τις συνήθεις καταναλώσεις της αγοράς που καλά γνωρίζουμε, τα αγαθά που υπάρχουν σήμερα επαρκούν για πολλούς μήνες» λέει ο ίδιος, κάνοντας τα …μαθηματικά, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο κρέας.

«Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, που συμπαρασύρει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Εάν σήμερα οι γεμάτες αποθήκες αδειάσουν ξαφνικά, το κόστος της αντικατάστασης των προϊόντων θα είναι δυσβάσταχτο λόγω των ανατιμήσεων».

«Η ενεργειακή κρίση δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία αντιμετωπίζουμε μια ταυτόχρονη τριπλή «καταιγίδα»: στην ενέργεια, στις τροφές και στις αρρώστιες των πουλερικών στις Βόρειες χώρες. Είναι βέβαιο ότι τρόφιμα θα βρεθούν από άλλες αγορές, απλώς οι προμηθευτές δεν ήταν έτοιμοι για όλες αυτές τις αλλαγές και ίσως πάρει ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να κλειστούν οι νέες επιχειρηματικές συμφωνίες».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ