Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπογράφεται (επιτέλους) στις 9 Ιουνίου η σύμβαση για την αποκατάσταση της Βίλλα Ρόσσα

Βίλα Ρόσσα
03 Ιουνίου 2022 / 15:02

Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση και τη διάσωσή του ως ιστορικού και αρχιτεκτονικού μνημείου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το εμβληματικό κτίριο της Βίλλα Ρόσσα, ένα από τα επιβλητικότερα οικοδομήματα της Κέρκυρας παίρνει το δρόμο της αποκατάστασης μετά από πολύχρονες διαδικασίες και προσπάθειες που θα του χαρίσουν και πάλι την χαμένη του αίγλη. Το κτίριο που για χρόνια παρέμενε στην εγκατάλειψη με εμφανή τα σημάδια φθοράς, ανέμενε υπομονετικά την ώρα της αναγέννησής του.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου την Μ.Τ ΑΤΕ για την αποκατάσταση του κτηρίου και των βοηθητικών κτισμάτων της Βίλλα Ρόσσα για πολιτιστική χρήση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου υπογράφεται την προσεχή Πέμπτη 9 Ιουνίου.

Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση του κτιρίου Βίλλα Ρόσσα, τη διάσωσή του ως ιστορικού και αρχιτεκτονικού μνημείου, την πλήρη ανάπτυξη του ακινήτου με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του και την αξιοποίησή του ως πολιτιστικό κτίριο με εκθεσιακούς χώρους, στους οποίους περιλαμβάνεται και αναπτύσσεται η ιστορία της πόλης της Κέρκυρας.

Αντικείμενο

Ειδικότερα, αντικείµενο του έργου είναι η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήµατος της Villa Rossa που χωροθετείται σε οικόπεδο συνολικού εµβαδού 5426,70 τ.µ. και αποτελείται από την κύρια κατοικία της Villa Rossa (Κόκκινη Έπαυλη), το κτίσµα των παλαιών στάβλων, το οκταγωνικό περίπτερο, το µικρό βοηθητικό κτίσµα παλαιάς δεξαµενής και τον υπαίθριο χώρο του συγκροτήµατος. Τα παραπάνω κτίρια έχουν χαρακτηριστεί, µε αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισµού ως ιστορικά διατηρητέα µνηµεία.

Το έργο προϋπολογισµού 4.800.000 ευρώ υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης : «Αποκατάσταση της Βιλλα Ρόσσα» που είναι ενταγµένη στο ΕΠ Ιόνια Νησιά 2014-2020 και χρηµατοδοτείται από Κοινοτικούς Πόρους (Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) σε ποσοστό 80% και από Εθνικούς Πόρους σε ποσοστό 20 %. Η συνολική προθεσµία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 24 µήνες από την ηµέρα υπογραφής της σύµβασης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ