Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα βήματα του Καποδίστρια: Επιτραπέζιο παιχνίδι φτιάχτηκε από εκπαιδευτικούς της Κέρκυρας

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
30 Nov 2022 / 09:05

Με έναν διασκεδαστικό τρόπο οι μαθητές καλούνται να μυηθούν στο έργο και στη ζωή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος ακολουθώντας την πορεία του ανά την Ευρώπη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα πρόγραμμα Erasmous μα πάνω απ’ όλα η διάθεση για δημιουργία με σκοπό την ενίσχυση της μάθησης, παίζοντας, αποτέλεσε το εφαλτήριο για τους εκπαιδευτικούς Γιώργο Κεφαλλωνίτη από το 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας και τον Κωνσταντίνο Κωστάλη από το Γυμνάσιο Σκριπερού για να δημιουργήσουν το επιτραπέζιο παιχνίδι «Στα Βήματα του Καποδίστρια».
 
Η ιδέα «γεννήθηκε» πριν από περίπου δυο χρόνια , με στόχο μέσα από το πρωτότυπο αυτό τρόπο οι μαθητές να μυηθούν στο έργο και στη ζωή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, να πορευτούν στα βήματά του, διανύοντας τη διαδρομή του ανά την Ευρώπη μέχρι το θάνατό του στο Ναύπλιο.
 
«Στο πλαίσιο της φιλοξενίας ομάδας εκπαιδευτικών και μαθητών Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο "The many facet personality of Ioannis Capodistrias" δημιουργήσαμε ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι, παράλληλα με το escape room. Το παιχνίδι βασίζεται στη ζωή και στη δράση του Καποδίστρια. Φιλοδοξία μας είναι να μάθουν οι μαθητές την πορεία του από την Κέρκυρα μέχρι το Ναύπλιο με ενδιάμεσους σταθμούς στην Ευρώπη και τους διπλωματικούς στόχους που είχε επιτύχει. Η μάθηση συνδυάζεται καλύτερα μέσα από το παιχνίδι», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Κεφαλλωνίτης, διευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας.
 
200 ερωτήσεις
 
Το παιχνίδι αποτελείται από 200 ερωτήσεις γνώσεων βασισμένες στην ύλη ιστορίας του γυμνασίου. Κάθε παίκτης έχει το πιόνι του που αναπαριστά τον ίδιο τον Καποδίστρια και μετακινείται με ζάρι πάνω στο ταμπλό, το οποίο στην ουσία είναι ένας χάρτης του τότε της Ευρώπης και σηματοδοτεί το ταξίδι του κυβερνήτη στη Γηραιά Ήπειρο.
 
«Κάθε τι στο παιχνίδι, από το ταμπλό μέχρι και τα πιόνια είναι πρωτοποριακά και αυθεντικά. Το ταμπλό σχεδιάστηκε από γραφίστα, ενώ τα πιόνια είναι ειδική 3D εκτύπωση και είναι ο ίδιος ο Καποδίστριας. Πραγματοποιήθηκε και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια φυσικά ιστορικού και φιλολόγου και εκτυπώθηκε, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση για την κατασκευή του», επισήμανε ο κ. Κωστάλης.
 
Στα σχολεία

Το παιχνίδι αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί, ενδεχομένως πριν από τα Χριστούγεννα. Βούληση των δημιουργών του είναι να διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κ. Κέρκυρας, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια με έναν διαφορετικό τρόπο πέρα από τα στενά όρια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ