Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παραιτείται από τις αντισυνταγματικές Επιτροπές του Δήμου η παράταξη Καλούδη

Γιώργος Καλούδης
15 Δεκεμβρίου 2022 / 08:59

«Η κ. Υδραίου δεν σέβεται ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άνοιξε ο χορός των παραιτήσεων από τις Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική της σύνθεσή τους και τον νόμο Θεοδωρικάκου περί "κυβερνησιμότητας".

Με επιστολή του το βράδυ της Τετάρτης, οι τέσσερις σύμβουλοι της παράταξης "Πρώτα η Κέρκυρα" του Γιώργου Καλούδη παραιτούνται από τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν με τακτικό και αναπληρωματικό μέλος, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι συνυπογράφουν την προσφυγή για την ανάθεση των 6 εκατ. που έχουν καταθέσει τα Σωματεία Εργαζομένων.

Η λόγοι της παραίτησης

Παραίτηση των Συμβούλων της Παράταξης ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ  από Οικονομική και ΕΠΖ λόγω παράνομης συγκρότησης και λειτουργίας. Η κ. Υδραίου δεν σέβεται ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας
  
 1.H δημοτική αρχή της κ. Υδραίου δια του Προέδρου της  συγκάλεσε για σήμερα  το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, τη λειτουργία του οποίου έχουν υποστείλει, ενώ πληθώρα ζωτικών θεμάτων απαιτούσαν και απαιτούν δημοκρατική συζήτηση και λύση. Και ενώ κάθε εχέφρων θα περίμενε να είναι στην ώρα τους παρόντες η Δήμαρχος και ο Πρόεδρος, αυτοί δεν ήταν παρόντες. Η στάση Δημάρχου και Προέδρου της είναι συνεχώς προσβλητικές και υποτιμητικές.

2.Μέχρι τις 18.28 δεν είχε απαρτία ούτε διαφαινόταν η ύπαρξη  απαρτίας οπότε αποχωρίσαμε. Η απαρτία επιτεύχθηκε μετά τις 18.30 άρα είναι ακυρωτέα η συνεδρίαση ολόκληρη.

3. Πριν αναλάβουν οι δημοτικές αρχές που εκλέχτηκαν με απλή αναλογική στις εκλογές της 18ης /25ης Μάη 2019 με  τις τροποποιήσεις των νόμων Μητσοτάκη - Θεοδωρικάκου του Ιουλίου 2019 αλλοίωσαν τη βούληση των εκλογέων και αφενός μεν δώρισαν τεχνητή πλειοψηφία 3/5 στις παρατάξεις των Δημάρχων αφετέρου δε  επέβαλαν ένα εκκολαπτήριο παρανομιών. Ο λαός είχε ψηφίσει με γνώμονα το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και διέταξε συνεργασίες. Αμέσως μετά με τον 2ο νόμο αφαίρεσαν όλες τις σημαντικές αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια και τις μετέφεραν στην Οικονομική Επιτροπή όπου λαμβάνονται όλες οι οικονομικού αντικειμένου αποφάσεις και συνολικά το 95% των κρίσιμων αποφάσεων  λαμβάνονται χωρίς δημοσιότητα και με αδιαφάνεια.

4. Η με αρ. 2377/2022 απόφαση  της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δημοσιεύθηκε την 2-12-2022   έκρινε ότι «οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019» (δηλ. των νόμων Μητσοτάκη-Θεοδωρικάκου του Ιουλίου 2019) «έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος» και ακύρωσε τις συνθέσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της ΕΠΖ όλων των Δήμων.

5. Στις 6-12-2022 με δημόσια δήλωσή μας καλέσαμε τη Δήμαρχο να βάλει σε κατεπείγουσα συνεδρίαση την ανασυγκρότηση των επιτροπών με βάση την απόφαση του ΣτΕ και ταυτόχρονα γνωστοποιήσαμε δημόσια ότι δεν επιτρέπεται να συμμετέχουμε σε παράνομες πράξεις, όπως η συμμετοχή σε αυτές τις Επιτροπές. 

6. Πρόσφατα την  9-12-2022 η Δήμαρχος κ. Υδραίου πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή απευθείας ανάθεση …. έξι εκατομμυρίων ευρώ  (6.000.000 ευρώ)  !!!  για την αποκομιδή των απορριμμάτων ενώ ο Δήμος έχει 179 εργάτες καθαριότητας και καινούργια μηχανήματα με leasing αξίας  πολλών εκατομμυρίων ευρώ και όλα αυτά  παρά την αντίθεση και των δύο σωματείων εργαζομένων του Δήμου που κατήγγειλαν τη δοσοληψία αυτή δηλώνοντας ότι αρκούν οι εργαζόμενοι του Δήμου και παρά την απαγορευτική απόφαση του ΣτΕ. Εμείς δεν συμμετείχαμε για να μη νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας την παράνομη συγκρότηση και τις προκλητικές απ΄ ευθείας αναθέσεις της Οικονομικής Επιτροπής.
Συμπαρατασσόμαστε με τα σωματεία των εργαζομένων  και θα συμπροσφύγουμε για την ακύρωση αυτής της προκλητικής απευθείας ανάθεσης.

7.Η εξουσιαστική ομάδα της Δημάρχου κ Υδραίου όπως δεν σέβεται το περιβάλλον έτσι δεν σέβεται τη νομιμότητα, δεν σέβεται το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν σέβεται το χρήμα των Κερκυραίων Δημοτών.

8.Για τους λόγους αυτούς παραιτούμαστε από μέλη των παράνομων πλέον αυτών Επιτροπών.

9. Όσοι συμμετέχουν στις Επιτροπές αυτές έχουν πλέον ποινικές και αστικές ευθύνες.

Γιώργος Καλούδης-Επικεφαλής της Παράταξης, Δικηγόρος,  από τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής-.

Σπύρος Βλάχος, Δικηγόρος, από αναπληρωματικό μέλος Οικονομικής Επιτροπής.

Τηλέμαχος  Βασιλάκης Τοπογράφος Μηχανικός από τακτικό μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής,

Αγγελική -Άντζυ Καρδακάρη – επαγγελματίας,  από αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ