Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτύρονται οι κοινωνιολόγοι για τον αποκλεισμό τους

ΠΕΠ Ιονίων Νήσων
02 Ιανουαρίου 2017 / 09:41

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επιστολή του προς τις αυτοδιοικητικές αρχές και τον Δήμο Κέρκυρας, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων εξέφρασε τη διαμαρτυρία του,

για τον αποκλεισμό του κλάδου των κοινωνιολόγων από τα δύο προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων.
 
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:
«Μέσω του τύπου ενημερωθήκαμε για την ένταξη στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων δύο προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής. Πρόκειται για τα έργα “Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων Δήμου Κέρκυρας” και τα “Κέντρα Κοινότητας” σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες της ΠΙΝ. Η δημιουργία τέτοιων δομών είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη, ειδικά σε μια περίοδο έντονης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και αποδιάρθρωσης του κράτους πρόνοιας. Είναι όμως, ταυτόχρονα, απογοητευτικό το γεγονός ότι στις προβλεπόμενες θέσεις των υπό δημιουργία δομών δε διασφαλίζεται η ισονομία και ισοπολιτεία. Πιο συγκεκριμένα, ενώ προβλέπεται να απασχοληθούν 9 Κοινωνικοί Λειτουργοί, αποκλείονται οι Κοινωνιολόγοι. Αυτή η επιλογή, όχι μόνο στερεί τις δομές από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, απαραίτητο για την αποτελεσματική λειτουργία τους, αλλά παραβιάζει τα κατοχυρωμένα με προεδρικό διάταγμα επαγγελματικά δικαιώματα των Κοινωνιολόγων.
Ως Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον αποκλεισμό μας από τις παραπάνω δομές. Ζητάμε την ένταξη των Κοινωνιολόγων στις επικείμενες προκηρύξεις με τρόπο που να εξασφαλίζει την ισονομία και την ισοπολιτεία. Δηλώνουμε δε, ότι θα κινηθούμε με κάθε μέσο και προς πάσα κατεύθυνση για την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος που κατοχυρώνει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
Τέλος, επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αποκλεισμός μας δεν είναι εσκεμμένος αλλά προϊόν ελλιπούς και μη επαρκούς πληροφόρησης σε σχέση με το εύρος της επιστημονικής επάρκειας των Κοινωνιολόγων σας ενημερώνουμε για τις προτάσεις μας για την στελέχωση των Δήμων και των Περιφερειών.
Ο Σύλλογός μας έχει δημιουργήσει επιστημονική ομάδα εργασίας που μεταξύ άλλων πραγματοποίησε επιστημονική ημερίδα για την Αυτοδιοίκηση με θέμα «Η συμβολή του Κοινωνιολόγου στην ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής, στα πλαίσια της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης» στην οποία συμμετείχαν επιστημονικά στελέχη και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με βάση τα παραπάνω το Δ.Σ. του ΣΕΚ προτείνει την στελέχωση με Κοινωνιολόγους των υπηρεσιών που συνδέονται με τη χάραξη της κοινωνικής πολιτικής και της κοινωνικής μέριμνας (επίσης, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του δημοσίου οι κοινωνιολόγοι μπορούν να καλύψουν και θέσεις στους τομείς της ανάπτυξης, της παιδείας, της απασχόλησης, της υγείας, του περιβάλλοντος, θέσεις με διοικητικά καθήκοντα ή δημόσιες σχέσεις).
Πιστεύουμε ότι με τις ειδικές γνώσεις που διαθέτουμε μπορούμε, μαζί με άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας Αυτοδιοίκησης επιστημονικά οργανωμένης που θα είναι πιο κοντά στον πολίτη και θα μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες του.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων είναι στη διάθεση σας για συνεργασία σε οργάνωση προγραμμάτων, πιλοτικών δράσεων, συμβουλευτική στην ανάπτυξη υπηρεσιών και κάθε είδους δράσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής των πολιτών και του κοινωνικού διαλόγου».