Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι ώρα θα ξέρουμε αν υπάρχει αυτοδυναμία και ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Εθνικές εκλογές
23 Ιουνίου 2023 / 16:48
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σε πλήρη ετοιμότητα η ΠΕ Κέρκυρας για τις εθνικές εκλογές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νωρίτερα από την προηγούμενη φορά αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου. Μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις εκλογές της Κυριακής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, εκτίμησε ότι μέχρι τις 21:00 θα είναι γνωστό αν υπάρχει αυτοδυναμία, οι έδρες και ποια κόμματα μπαίνουν στην Βουλή.

«Τα αποτελέσματα θα βγουν πάλι νωρίς. Την προηγούμενη φορά είχαμε σχεδόν το 90% πριν τις 22:00. Θεωρώ ότι τώρα θα το έχουμε ακόμα γρηγορότερα» ανέφερε ο κ. Σταυριανουδάκης. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Αμέσως μόλις κλείσουν, θα μεταδοθεί από τα τηλεοπτικά κανάλια ένα μεγάλο κοινό exit poll, που θα διεξαχθεί από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό τους.

Σε πλήρη ετοιμότητα

Ήδη πάντως η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας βρίσκεται  σε πλήρη ετοιμότητα για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιούνται αύριο. Στην ΠΕ Κέρκυρας έχουν συγκροτηθεί 251 εκλογικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού εκλογικού τμήματος των Φυλακών Κέρκυρας. Όσον αφορά τους ετεροδημότες, καθορίστηκαν επιπλέον δυο εκλογικά τμήματα.

24 κόμματα

Πέντε λιγότεροι συνδυασμοί θα συμμετέχουν στη νέα εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου στην Π.Ε. Κέρκυρας. Αυτή τη φορά οι συνδυασμοί και οι συνασπισμοί κομμάτων που ανακηρύχθηκαν με απόφαση του Αρείου Πάγου για την εκλογική περιφέρεια της Κέρκυρας ανέρχονται σε 24 - έναντι 29 που συμμετείχαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τα κόμματα αυτή τη φορά ψηφίζονται χωρίς σταυρό, βάσει λίστας, γι αυτό και στα παραβάν δεν θα υπάρχει στυλό. Όπως τόνισε πάντως ο κ. Σταυριανουδάκης, εάν, από κεκτημένη ταχύτητα, μπει σταυρός στο ψηφοδέλτιο, είναι στην κρίση του δικαστικού αντιπροσώπου να το ακυρώσει ή όχι. Οι ψηφοφόροι για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα. Αν δεν υπάρχει, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής,διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων. Τονίζεται ότι στις φετινές εκλογές υπάρχει και η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με το Wallet του gov.gr.

Σημειώνεται ότι πλην των ψηφοδελτίων, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου διαφοροποιούνται και στο εκλογικό σύστημα, καθώς αντί της απλής αναλογικής του Μαΐου, θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική που δίνει στο πρώτο κόμμα κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες.


ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.