Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινά το έργο αποκατάστασης της γέφυρας Γαστουρίου

Γαστούρι
22 Αυγούστου 2023 / 15:45

Λόγω της επικινδυνότητας είχε απαγορευθεί η διέλευση πεζών και οχημάτων - Θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία μετά το πέρας του έργου

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Ξεκινά άμεσα η αποκατάσταση της γέφυρας Γαστουρίου στη θέση «Παχάτικα» από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Τη σχετική σύμβαση, υπέγραψε σήμερα με τον ανάδοχο του έργου η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου παρουσία του Αντιδήμαρχου Τ.Υ. Νίκου Καλόγερου.

Η συγκεκριμένη παλαιά λίθινη γέφυρα είχε υποστεί σοβαρές βλάβες οι οποίες μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα από την κακοκαιρία «Μπάλος» επεκτάθηκαν ακόμη περισσότερο καθιστώντας την επικίνδυνη αφού υπήρξαν καθιζήσεις πρανών και επιπλέον ρηγματώσεις. Λόγω της επικινδυνότητας είχε απαγορευθεί η διέλευση πεζών και οχημάτων στη συγκεκριμένη γέφυρα η οποία θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία μετά το πέρας του έργου.

Ο Δήμος από την πρώτη στιγμή προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάστασή της. Λόγω των καθιζήσεων, απαιτήθηκαν επιπρόσθετα ειδικές γεωτεχνικές μελέτες οι οποίες και ολοκληρώθηκαν. Τα ευρήματα των μελετών παραδόθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Δ.Ν. στην Αρχαιολογία  η οποία έδωσε και την τελική έγκριση για να προχωρήσει η συμβασιοποίηση του έργου.

Το έργο αποκατάστασης της «γέφυρας στη θέση Παχάτικα Κοινότητας Γαστουρίου της Δ.Ε. Αχιλλείων περιλαμβάνει εκσκαφές και βελτίωση της επιφάνειας θεμελίωσης, καθαιρέσεις, νέα θεμελίωση, αποστραγγίσεις, μονώσεις καθώς και κατασκευή επιπλέον τοιχείου αντιστήριξης.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης η Δήμαρχος Μ. Υδραίου δήλωσε: «Μετά από μεθοδική δουλειά, προχωράμε άμεσα στην αποκατάσταση της γέφυρας και ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα δοθεί ξανά προς χρήση στους συμπολίτες μας. Η γέφυρα αυτή είναι μία μόνο από τις υποδομές που είχαν αφεθεί στην τύχη του φθοροποιού χρόνου με περαιτέρω ζημιές λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Εμείς, προχωράμε στην αποκατάσταση τόσο των ζημιών αυτών όσο και στην συνολική αποκατάσταση των υποδομών αυτών προς όφελος των συνδημοτών και του τόπου μας.»

Το έργο αποκατάστασης της γέφυρας Γαστουρίου έχει προϋπολογισμό 184.104,56 ευρώ  και σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις θα ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών.