Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανάρπαστα τα e-ραντεβού για τις νέες ταυτότητες στην Κέρκυρα

Ταυτότητες
29 Σεπτεμβρίου 2023 / 11:55
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Εξαντλήθηκαν μέχρι και τον Νοέμβριο στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας. Σε ποια Α.Τ. μπορείτε να απευθυνθείτε

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανάρπαστα έχουν γίνει τα ψηφιακά ραντεβού μέσω του gov.gr και στην Κέρκυρα για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Ειδικά στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που άνοιξε την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, να μην υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού, ούτε για δείγμα μέχρι τέλος Νοεμβρίου!

Τα πλησιέστερα ραντεβού εντοπίζονταν μέχρι χθες το μεσημέρι στο Α.Τ. Νότιας Κέρκυρας στη Λευκίμμη (07/10) και στο Α.Τ. Παλαιοκαστριτών (9/10). Στα υπόλοιπα Αστυνομικά Τμήματα, όπου μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες, τα ραντεβού είναι ήδη κλεισμένα σχεδόν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου!

Ποια είναι τα Α.Τ

Ειδικότερα, η διαδικασία διεξάγεται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας και στα Αστυνομικά Τμήματα Αχιλλείων, Παλαιοκαστριτών, Βόρειας Κέρκυρας (Καρουσάδες), Νότιας Κέρκυρας (Λευκίμμη) και Παξών.

Σύμφωνα με τις χθεσινές καταχωρήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα, τα ραντεβού έχουν εξαντληθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας μέχρι και τον Νοέμβριο! Η πλατφόρμα πάντως μέχρι και χθες το μεσημέρι τουλάχιστον, δεν είχε ανοίξει για τον προγραμματισμό των ραντεβού του Δεκεμβρίου, παρότι δεν υπήρχε διαθέσιμη ώρα και ημέρα για όλο τον Νοέμβριο.

Στη Νότια Κέρκυρα, οι πολίτες που επιθυμούν να προχωρήσουν στην έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας, μπορούν να βρουν ραντεβού από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, ενώ διαθεσιμότητα υπάρχει και το μήνα Νοέμβριο. Στη Βόρεια Κέρκυρα, υπάρχουν λίγα διαθέσιμα ραντεβού από τις 23 Οκτωβρίου, με περισσότερες επιλογές να υπάρχουν σε ημέρες και ώρες τον Νοέμβριο. H ίδια ακριβώς εικόνα, επαναλαμβάνεται και στο Α.Τ. Αχιλλείων.

Στο Α.Τ Παλαιοκαστριτών, το πρώτο ελεύθερο ραντεβού για τον Οκτώβριο είναι στις 9 Οκτωβρίου, με περισσότερες δυνατότητες επιλογής από εκεί και μετά. Σε ό,τι αφορά τους Παξούς, οι πολίτες δεν θα συναντήσουν δυσκολία να βρουν ραντεβού ακόμη και τώρα στο κλείσιμο του Σεπτεμβρίου, όπως και για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Σε περίπτωση πάντως που συντρέχουν έκτακτοι λόγοι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς να έχουν ραντεβού.

Ώρες λειτουργίας

Τα Γραφεία Ταυτοτήτων λειτουργούν καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες (07:00-14:30 τη θερινή περίοδο 01/04-30/09 και 07:30-15:00 τη χειμερινή περίοδο 01/10-31/03), με εξαίρεση την Τετάρτη που λειτουργούν από 14:00 έως 20:30, για την εξυπηρέτηση των πολιτών που εργάζονται. Επίσης, κάθε Σάββατο από 08:30 έως 13:00 εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους μαθητές.

Τα δικαιολογητικά

Για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας, απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά: φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή, αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας που χορηγούνται από το Α.Τ και ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10 ευρώ. Σημειώνεται ότι για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας απαιτείται να προσκομιστεί και να παραδοθεί η παλιά ταυτότητα. Για την παραλαβή της νέας ταυτότητας απαιτούνται 7 ημέρες. Υπενθυμίζεται πως τα παλιά δελτία ταυτότητας θα ισχύουν έως τις 3 Αυγούστου 2026. Μετά από αυτή την ημερομηνία, όλοι οι πολίτες υποχρεωτικά θα πρέπει να εκδώσουν νέα ταυτότητα.

Μειωμένη η κίνηση στα φωτογραφεία

Στο μεταξύ, η δυνατότητα που παρέχεται για λήψη της φωτογραφίας και εντός των Α.Τ χωρίς επιπλέον κόστος, πέραν του παραβόλου των 10 ευρώ, έχει περιορίσει την κίνηση στα φωτογραφεία της Κέρκυρας που ασχολούνται και με την έκδοση φωτογραφιών για ταυτότητες και διαβατήρια.

Όπως πάντως επισήμανε στην «Ε» το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων Σταμάτης Καταπόδης, οι πολίτες που θα απευθυνθούν σε πιστοποιημένους επαγγελματίες φωτογράφους, θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη φωτογραφία τους που θα καταχωρηθεί στην εφαρμογή myphoto του gov.gr και για άλλες χρήσεις, πέραν την έκδοσης ταυτότητας. Έτσι μπορεί το κόστος να ανέρχεται στα 12 – 15 ευρώ, ωστόσο θα μπορεί να εξαργυρωθεί και για άλλες συναλλαγές με το Δημόσιο.

«Η φωτογραφία θα είναι διαθέσιμη για έναν χρόνο στο myphoto και έτσι οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια για την έκδοση διπλώματος οδήγησης, κάρτας αναπηρίας και ψηφιακού ταχογράφου, χωρίς να χρειάζεται να ξαναπληρώσουν», διευκρίνισε.

Photo: ΕΛ.ΑΣ.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.