Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «μάχη των μαχών» για την Περιφέρεια και το Δήμο Νότιας Κέρκυρας

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
14 Οκτωβρίου 2023 / 11:08
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ήρθε η ώρα της τελικής αναμέτρησης. Τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 8 περίπου το βράδυ της Κυριακής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός για τον αυριανό β’ γύρο εκλογών στην Κέρκυρα, με το ζητούμενο να μην είναι άλλο για τους διεκδικητές από τη συμμετοχή του κόσμου στην «μάχη των μαχών» για την επικράτηση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας. Οι κάλπες θα στηθούν για να αναμετρηθούν εκ νέου, ο Γιάννης Τρεπεκλής και η Ρόδη Κράτσα για την Περιφέρεια και ο Κώστας Λέσσης με τον Βασίλη Χειμαριώτη για τον δημαρχιακό θώκο του νότου.

 Υπενθυμίζεται ότι στην α’ αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου, ο «αντάρτης» Τρεπεκλής επικράτησε με ποσοστό 32,54% και 34.799 ψήφους, έναντι της επίσημης υποψήφιας της ΝΔ Ρόδης Κράτσα, που έλαβε 27,41% και 29.316 ψήφους, με την «ψαλίδα» ανάμεσά τους να «κλείνει» στις 5.483 ψήφους διαφορά. Σε ό,τι αφορά στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας, ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Λέσσης έλαβε ποσοστό 32,82% και 3.307 ψήφους, έναντι του Βασίλη Χειμαριώτη που συγκέντρωσε 20,75% και 2.091 ψήφους.

Μετά τις 8 το βράδυ

Το εκλογικό αποτέλεσμα πάντως δεν θα αργήσει, καθώς σε αυτήν την αναμέτρηση δεν θα υπάρχει σταυροδοσία, παρά μόνο επιλογή συνδυασμού. Η εκτίμηση είναι ότι μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής, θα υπάρχει ένα πρώτο αποτέλεσμα που θα δείχνει προς τα που γέρνει η ζυγαριά, με τη ροή των αποτελεσμάτων από εκεί και μετά να είναι συνεχής για τη διαμόρφωση του τελικού τοπίου για την επικράτηση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στο Δήμο Ν. Κέρκυρας.

Διπλές κάλπες μόνο στη Ν. Κέρκυρα

Σε όλη την ΠΕ Κέρκυρας θα λειτουργήσουν 250 εκλογικά τμήματα, ενώ διπλές κάλπες θα στηθούν μόνο στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας, όπου εκκρεμεί η ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής, με τους δημότες να ψηφίζουν τόσο για Περιφερειάρχη όσο και για Δήμαρχο. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, καθόσον αυτή διεξάγεται μεταξύ των υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων των δυο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η σημείωση, ωστόσο, σταυρού προτίμησης δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Ποιος εκλέγεται

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των επαναληπτικών εκλογών λαμβάνει τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα. Ειδικότερα, το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, θα απαρτίζεται από 35 συμβούλους. 21 έδρες θα λάβει ο συνδυασμός που θα επικρατήσει στις εκλογές και 14 έδρες οι άλλοι τέσσερις συνδυασμοί της αντιπολίτευσης. Τέλος, σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας θα αριθμεί 25 μέλη. Η θητεία των νέων οργάνων θα είναι πενταετής και θα ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου του 2024.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.