Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν φαίνεται «φως στο τούνελ» για το αντιπλημμυρικό έργο στην Σπηλιά

ΣΠΗΛΙΑ
24 Οκτωβρίου 2023 / 09:15
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Κανένα χρονοδιάγραμμα για το έργο που θα σώσει μια ολόκληρη περιοχή από τα γνωστά προβλήματα που εμφανίζονται σε κάθε έντονη βροχόπτωση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε στάσιμα…νερά εξακολουθεί και παραμένει το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή της Σπηλιάς, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να δώσει οριστική λύση απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα που εμφανίζονται σε κάθε έντονη βροχόπτωση.

Αν και η εργολαβία για την κατασκευή του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών στη Σπηλιά είναι σε εξέλιξη, το υποέργο που εντάσσεται σε αυτήν και αναγνωρίζεται ως ζωτικής σημασίας για την περιοχή, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει αλλά δεν υπάρχει για την ώρα τουλάχιστον και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεσή του.

Αυτή τη φορά η καθυστέρηση, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη, οφείλεται σε ανισοσταθμίες που βρέθηκαν σε σχέση με την μελέτη του έργου, με αποτέλεσμα να απαιτείται η τροποποίηση της υδραυλικής μελέτης.

Στο μεταξύ όμως έχει παρέλθει ένας δύσκολος χειμώνας, όπου κάτοικοι και επαγγελματίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα γνωστά πλημμυρικά φαινόμενα και τώρα προσεύχονται να μην βρέξει φέτος τόσο πολύ, για να μην δουν και πάλι τις περιουσίες τους καλυμμένες από τα ορμητικά νερά.

«Βρέθηκαν κάποιες ανισοσταθμίες σε σχέση με την μελέτη και αναμένουμε να γίνει κάποια τροποποίηση, ώστε να μπορέσει να εκτελεστεί το αντιπλημμυρικό έργο. Γι’ αυτό γίνεται διόρθωση της υδραυλικής μελέτης. Η δυσκολία αυτή εμφανίστηκε αρχές καλοκαιριού. Ο εργολάβος ενημέρωσε την Περιφέρεια, εμείς την ΔΕΥΑΚ και αναμένουμε αυτή τη στιγμή να έχουμε μια εικόνα», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Ορφανουδάκης.

 

Να ξεκινήσει

Το αντιπλημμυρικό έργο αφορά στην κατασκευή παντορροϊκού αγωγού που θα διοχετεύει τα όμβρια της Σπηλιάς, βαθιά στη θάλασσα και όχι στη λιμενολεκάνη. Η μελέτη του εκπονήθηκε από την ΔΕΥΑΚ και στη συνέχεια η κατασκευή του εντάχθηκε στο έργο του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών στην Σπηλιά.

«Το έργο το περιμένουμε σαν μάννα εξ ουρανού για να λύσουμε το πρόβλημα της Σπηλιάς. Μέχρι στιγμής, ενώ τους έχουμε ενοχλήσει πολλές φορές για να το ξεκινήσουν, γιατί υπάρχει πρόβλημα τον χειμώνα, όσο και να καθαρίζουμε τα φρεάτια, ωστόσο δυο καλοκαίρια που μας υποσχέθηκαν ότι θα το έχουν έτοιμο, δεν το έχουν. Τα έργα προγραμματίζονται στα χαρτιά και μερικές φορές στην πράξη δημιουργούνται προβλήματα καθημερινότητας. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα. Ας ξεκινήσουμε το έργο με τις πρώτες εργασίες και από εκεί και ύστερα βλέπουμε βήμα βήμα τα προβλήματα που δημιουργούνται», τόνισε στην «Ε» το μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Αργυρός.

 

Το Τουριστικό Καταφύγιο Σκαφών

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών, σύμφωνα με τον κ. Ορφανουδάκη, εξελίσσεται με πολύ καλούς ρυθμούς.

«Είμαστε στη φάση των επιχώσεων. Έχει ολοκληρωθεί η στατική ενίσχυση των παλιών εκδοτηρίων και προχωράει η διαμόρφωση του εσωτερικού. Ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση, προχωρούν και τα ηλεκτρομηχανολογικά. Όσον αφορά το θαλάσσιο κομμάτι, έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές και έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των λιθορριπών και η προστασία του υπήνεμου μόλου. Θεωρώ ότι το έργο θα προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023.Το έργο στη συνέχεια θα παραδοθεί στον ΟΛΚΕ», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός π/υ του έργου ανέρχεται στα 9,7 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη στις 14-02-2022, ωστόσο οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν, με σημαντική καθυστέρηση, σχεδόν έξι μήνες μετά. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.