Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Σε αρχαιολογικά ευρήματα στην Παλλάδα «σκόνταψε» η ανέγερση 2ης φοιτητικής εστίας

Φοιτητική εστία
09 Nov 2023 / 10:08
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σε ένα χρόνο η λειτουργία νέας εστίας 35 κλινών σε κτίριο του «Πετρίδειου Κληροδοτήματος» στην παλιά πόλη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια θετική εξέλιξη για την αντιμετώπιση του σοβαρού στεγαστικού ζητήματος των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, ήρθε με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του ακαδημαϊκού ιδρύματος με το «Πετρίδειο Κληροδότημα» που προβλέπει την μακροχρόνια μίσθωση ακινήτου επιφάνειας 508 τ.μ., για το σκοπό αυτό.

Η εξέλιξη αυτή μάλιστα έρχεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς ο σχεδιασμός για την ανέγερση νέας φοιτητικής εστίας στην «Παλλάδα», έχει «σκοντάψει» στα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο εν λόγω οικόπεδο. Ανάλογα ευρήματα υπάρχουν και στο διπλανό οικόπεδο, όπου προβλέπεται να ανεγερθεί το νέο κτίριο για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, το θέμα έχει τεθεί συνολικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Μάλιστα σε ό,τι αφορά το έργο της κατασκευής νέας φοιτητικής εστίας, προγραμματίζεται νέα συνάντηση του μελετητή του Πανεπιστημίου με στελέχη του ΥΠΠΟ, ώστε να κατατεθούν απόψεις και το θέμα να εισαχθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ωστόσο αν απαιτηθεί αλλαγή της αρχικής μελέτης, αυτό σημαίνει ότι το έργο θα καθυστερήσει κι άλλο.

Δεν επαρκούν οι 280 κλίνες

Στο μεταξύ οι 280 κλίνες (ποσοστό κάλυψης μόλις 9% του ενεργού φοιτητικού πληθυσμού στην Κέρκυρα  που αριθμεί τις 4.000) που προσφέρει η φοιτητική εστία του Ιονίου Πανεπιστημίου μαζί με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια των ξενοδοχείων μοιάζουν με «σταγόνα στον ωκεανό», μπροστά στο οξυμμένο ζήτημα που υπάρχει. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ραγδαία εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πόλη της Κέρκυρας, η έλλειψη στέγης για τους φοιτητές ανάγεται σε νούμερο ένα ζήτημα για το ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Σε ακίνητο στην παλιά πόλη

Κατόπιν αυτών η συνεργασία των δυο φορέων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού των φοιτητών.

Η πολύμηνη προσπάθεια από πλευράς της διοίκησης του Πανεπιστημίου και της Διαχειριστικής Επιτροπής (Δ.Ε.) του Κληροδοτήματος ευόδωσε καρπούς και το ιστορικό ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Πετρίδου 9, θα αξιοποιηθεί ως φοιτητική εστία, με στόχο την άμεση κάλυψη μέρους των στεγαστικών αναγκών του ολοένα και αυξανόμενου φοιτητικού πληθυσμού του ιδρύματος.

Η σύμβαση προβλέπει την μακροχρόνια μίσθωση του τετραώροφου κτιρίου, για χρονικό διάστημα 30 ετών, καθώς και την αποπεράτωση της κτηριακής δομής του, σύμφωνα με τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, προκειμένου αυτό να διαμορφωθεί κατάλληλα για τη χρήση που προορίζεται.

Το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται στις 15.000 ευρώ, ενώ ήδη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει εξασφαλίσει και την χρηματοδότηση για τις εργασίες που υπολείπονται.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη Ανδρέα Φλώρο, η κατάσταση του κτιρίου είναι πολύ καλή, καθώς την τελευταία δεκαετία η Δ.Ε. του Κληροδοτήματος, προέβη σε σοβαρές εργασίες αποκατάστασης και στερέωσης, όπως με ενισχύσεις - ενέματα στην τοιχοποιία κ.ά., έτσι ώστε σήμερα να μπορεί να μισθωθεί και να αποπερατωθεί από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Σε ένα χρόνο από τώρα

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρύτανης, το κτίριο βάσει της προγραμματικής σύμβασης, θα πρέπει να έτοιμο προς χρήση σε ένα χρόνο από τώρα, προκειμένου να στεγάσει φοιτητές του ιδρύματος βάσει των προβλεπόμενων κριτηρίων. Η εκτίμηση είναι ότι στο χώρο αυτό θα μπορέσουν να δημιουργηθούν 35 κλίνες, ενώ δεν αποκλείεται κάποια δωμάτια να διαμορφωθούν σε δίκλινα, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι φοιτητές.

«Οι σκοποί των δύο φορέων είναι απολύτως συναφείς και έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και μόρφωση των νέων. Δίνεται δε η δυνατότητα αφενός μεν στο Κληροδότημα να διασώσει το ιστορικό κτίριο που διαχειρίζεται, αφετέρου δε στο Πανεπιστήμιο να στεγάσει μέρος των δομών του εντός του ιστού της πόλεως, σε έναν άμεσο χρονικό ορίζοντα», ανέφερε ο κ. Φλώρος.

Συστηματική προσπάθεια

Όπως είπε, η πράξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ένας ακόμα καρπός της συστηματικής προσπάθειας του Ιονίου Πανεπιστημίου που καταβάλλεται κατά τα τελευταία τρία έτη να αναπτύξει έναν απολύτως αναγκαίο και επιτακτικό διάλογο με την τοπική κοινωνία για τις μεγάλες και κρίσιμες ανάγκες, σχετικά με τη φοιτητική στέγη εκφράζοντας την επιθυμία να βρει ανάλογους μιμητές στις τοπικές κοινωνίες των Ιόνιων Νησιών.

Η σύμβαση υπογράφηκε, κατόπιν της τελικής εγκρίσεως της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, η μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή, διότι συνάδει και έχει συνάφεια με τους φιλεκπαιδευτικούς σκοπούς που έχει θέσει ο διαθέτης, ο αείμνηστος Πλάτων Πετρίδης.

«Επιπλέον με τα όποια εισοδήματα θα έχει το Κληροδότημα θα μπορεί να επιτελεί τους σκοπούς του, όπως είναι η χορήγηση υποτροφιών και άλλων συναφών δράσεων. Πιστεύουμε εν τέλει ότι η επιτευχθείσα συμφωνία, αφενός στηρίζει ουσιαστικά τον θεσμό του Ιονίου Πανεπιστημίου και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στο Πετρίδειο Κληροδότημα να καταστεί ξανά ενεργό επ’ ωφελεία της τοπικής μας κοινωνίας και των νέων μας», ανέφερε ο Μητροπολίτης Κερκύρας.

ΦΩΤΟ@ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:Το ακίνητο που θα λειτουργήσει ως φοιτητική εστία

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.