Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε οχτώ μήνες η ολοκλήρωση της «πληγωμένης» παραλιακής της Γαρίτσας (video)

Παραλιακή
16 Nov 2023 / 13:26
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ποιες είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ για την εκτέλεση του έργου. Αυτοψία από Κράτσα - Ορφανουδάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε οχτώ μήνες, αναμένεται να ολοκληρωθεί καιρού επιτρέποντος, η αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου της Γαρίτσας από του Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο.

Ήδη η χρονοβόρα φάση, με την οποία ξεκίνησε η εργολαβία, που αφορά στην λεπτομερή αποτύπωση του χώρου και καταγραφής των λίθων βαίνει προς ολοκλήρωση, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αλίευση όλων των λίθων από το βυθό που θα αποτελέσουν το σώμα του νέου τοιχίου.
Στο σημείο κατόπιν θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι εκσκαφικές εργασίες και η σκυροδέτηση του νέου τοιχίου.

Την πρόοδο των εργασιών που εκτελούνται, επέβλεψαν το πρωί της Πέμπτης η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων και Υποδομών, Μανώλη Ορφανουδάκη.

«Οι εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη. Έχουν απομακρυνθεί οι πλάκες που πρέπει να φύγουν για να γίνουν οι εκσκαφές και το εσωτερικό τοιχίο. Ελπίζουμε οι εργασίες να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα όσο ο καιρός επιτρέπει για να μην έχουμε καθυστερήσεις του χειμώνα. Ωστόσο από όταν έγινε η μελέτη και οι εγκρίσεις της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν επέλθει διαβρώσεις και ελπίζουμε να μην υπάρχουν καιρικά φαινόμενα που να επιβαρύνουν την κατάσταση της περιοχής. Στη συνέχεια θα εξεταστεί το κρηπίδωμα από το οποίο λείπουν λίθοι που βρίσκονται στη θάλασσα», ανέφερε η Ρόδη Κράτσα.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο και σημαντικό για την ασφάλεια του πεζοδρομίου, του δρόμου και του κρηπιδώματος και ότι η ολοκλήρωση του, αποτελεί στόχο για την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή.

Έρχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις γιορτές

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα,  οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν εγκριθεί ήδη από την Τροχαία, θα τεθούν σε ισχύ την περίοδο των εορτών, όπως επισήμανε ο Μανώλης Ορφανουδάκης

Προβλέπουν το κλείσιμο της μιας λωρίδας κυκλοφορίας της Λεωφόρου Δημοκρατίας, και τη μονοδρόμησή της από το ύψος του Ανεμόμυλου έως του Δεσύλλα, (ως είσοδος προς την πόλη), προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν απρόσκοπτα οι εκσκαφές και η σκυροδέτηση του νέου τοιχίου από την εσωτερική πλευρά του κρηπιδώματος.

«Σύμμαχό μας θέλουμε να έχουμε τον καιρό που είναι πολύ σημαντικό για ένα τέτοιο έργο, το οποίο εκτελείται στην ύπαιθρο», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Το έργο, που εκτελείται υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, αποτελεί στην ουσία τη συνέχεια του έργου που προηγήθηκε στον ΝΑΟΚ και γίνεται με την ίδια μελέτη.

«Σε σημεία, όπου το κρηπίδωμα είναι κατεστραμμένο από τον καιρό, προβλέπεται η ανάσυρση των λίθων από τη θάλασσα και η επανατοποθέτησή τους. Η εκτίμηση είναι ωστόσο  ότι δεν θα μπορέσουμε να τους βρούμε όλους. Στη μελέτη όμως προβλέπεται η τοποθέτηση νέων λίθων επεξεργασμένων.  Αυτή είναι μια εργασία. Η άλλη εργασία αφορά την ενίσχυση του κρηπιδώματος με οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι οπές που έχουν δημιουργηθεί θα κλείσουν με επιμέλεια. Στη συνέχεια θα επανατοποθετηθούν οι πλάκες σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει, καθώς όλο το πεζοδρόμιο έχει αποτυπωθεί με ορθοφωτογραφία», ανέφερε ο εργοταξιάρχης  Αλέκος Καλογιάννης.

Σημείωσε ότι το έργο, π/υ 995.000 θα πρέπει να παραδοθεί σε οχτώ μήνες, ωστόσο επειδή η διάβρωση είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη, θα γίνουν δειγματοληπτικά τομές ώστε να εξεταστούν προβληματικά σημεία και να επαναξιολογηθούν. Εφόσον πάντως το έργο ολοκληρωθεί, το παραλιακό μέτωπο στο σύνολό του θα είναι αποκατεστημένο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.