Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Αρχές του 2024 η Δημοπράτηση του Λιμένα Οθωνών»

ΓΚΙΚΑΣ
30 Nov 2023 / 17:45

"Ο Υπουργός με διαβεβαίωσε πως θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2024 και στη συνέχεια, μέσα στο χρόνο, θα δημοπρατηθεί και το έργο του Λιμένα Μαθρακίου."

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΤ. ΓΚΙΚΑΣ). Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Π.Ε. Κέρκυρας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής Βαγγέλης Κυριαζόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Γκίκας έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα της άμεσης δημοπράτησης του Λιμένα των Οθωνών, ένα έργο για το οποίο έχει ήδη διασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Υπουργό, πως πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο, το οποίο δεν προχωρούσε επί μία δεκαετία και ζήτησε να επιταχυνθεί η διαδικασία δημοπράτησης καθότι είναι πλήρως ώριμο.

Αντίστοιχα έθεσε και το ζήτημα της επίσπευσης της ωρίμανσης και δημοπράτησης των έργων στα Λιμάνια Μαθρακίου και Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών, που επίσης έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, τονίζοντας την σημαντικότητα της αναβάθμισης των Λιμενικών Υποδομών και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στα Διαπόντια Νησιά, καθώς συνδέονται άρρηκτα με την ανάπτυξη του τόπου, την ευημερία και τη βελτίωση της καθημερινότητας των ακριτών μας.

Στη συνέχεια, ο κ. Γκίκας ζήτησε την ενίσχυση του προσωπικού των Λιμενικών Σταθμών Οθωνών και Παξών κατά 2-3 στελέχη στον κάθε Σταθμό, λόγω των υψηλών επιχειρησιακών απαιτήσεων ιδίως κατά την τουριστική περίοδο.

Ο Στέφανος Γκίκας έθεσε στον Υπουργό και ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Παξών και συγκεκριμένα την ανάγκη μίσθωσης Μονάδας Αφαλάτωσης Νερού προκειμένου να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου, καθώς και το ζήτημα επιχορήγησης του Δήμου για το αυξημένο ενεργειακό κόστος λόγω της λειτουργίας των αφαλατωτών.

Τέλος, ο Βουλευτής ζήτησε την έγκριση των νέων τιμολογήσεων του ΟΛΚΕ ώστε να υπάρχει ομοιογένεια με τα υπόλοιπα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής μας. Σημειώνεται ότι τα τιμολόγια παραμένουν σταθερά από το 2011!

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη και τον Γενικό Γραμματέα Βαγγέλη Κυριαζόπουλο, με τους οποίους συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην Π.Ε. Κέρκυρας, με έμφαση στα έργα λιμενικών υποδομών που έχουμε δρομολογήσει.

Εδώ υπάρχει μια διαδικαστική αλλαγή, διότι οι αρμοδιότητες εκτέλεσης των έργων αυτών μεταφέρθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών, στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Συγκεκριμένα μεταφέρθηκε ολόκληρη η Δ-20 Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Παρόλα αυτά σε ότι αφορά στον Λιμένα των Οθωνών, ο Υπουργός με διαβεβαίωσε πως θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2024 και στη συνέχεια, μέσα στο χρόνο, θα δημοπρατηθεί και το έργο του Λιμένα Μαθρακίου. Όσο για το Λιμάνι του Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών, το έργο βρίσκεται σε φάση μελέτης από την ανάδοχο εταιρία, μελέτη που εξελίσσεται κανονικά.

Αναφορικά με την έγκριση των νέων τιμολογίων του ΟΛΚΕ, ο Υπουργός εξέφρασε καταρχήν θετική άποψη».

ΦΩΤΟ@ΣΤ. ΓΚΙΚΑΣ