Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απολογισμός του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας και ευχές για τη νέα χρονιά

Γιώργος Μαχειμάρης
01 Ιανουαρίου 2024 / 16:16

«Ένας παλαιός κύκλος κλείνει, παίρνοντας μαζί του κάθε δυσκολία και ανοίγει ένας καινούργιος, γεμάτος προσδοκίες»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Συνδημότισσες και Συνδημότες, πολίτες της  Περιφερειακής  Ενότητας  Κέρκυρας, Ιόνιοι πολίτες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (εγγύς  και απανταχού),

«Ο των αιώνων ποιητής και Δεσπότης … την ενιαύσιον ευλόγησον περίοδον … και εύφορον πάσι το έτος χορήγησον» (Κοντάκιον Αρχής της Ινδίκτου και Δοξολογίας επί τη πρώτη του έτους).

Βρισκόμαστε στο τέλος ενός έτους και στην αυγή ενός νέου.

Σε αυτό το μαγικό δευτερόλεπτο που σβήνουν οι κακές θύμησες και γεννιούνται ελπίδες και χαμόγελα!

Ένας παλαιός κύκλος κλείνει, παίρνοντας μαζί του κάθε δυσκολία και ανοίγει ένας καινούργιος, γεμάτος προσδοκίες… καλύτερες μέρες προόδου, δημιουργίας, ανάπτυξης, με ελπίδες για ειρήνη, με αισιοδοξία για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Όλοι ανταλλάσσουμε εγκάρδιες ευχές για υγεία, μακροημέρευση και πραγματοποίηση των επιθυμιών μας. Την ημέρα αυτή όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε μία νέα αρχή, βασισμένη στην εμπειρία του παρελθόντος και στην πίστη για εκπλήρωση των στόχων του μέλλοντος.

Ωστόσο, η έναρξη ενός νέου έτους οφείλει να προσλαμβάνει βαθύτερο και ουσιαστικότερο νόημα.

Τα καθημερινά γεγονότα καταδεικνύουν πως ζούμε σε μία εποχή «ρηχή». Χωρίς ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, το συνάνθρωπο, το περιβάλλον . Φαντάζει αρένα μονομάχων, με τη ζωή ατελείωτη ανηφόρα. Η βία έγινε νοοτροπία. Η πολεμική επιβολή  του ισχυρού έγινε αναγκαιότητα. Πληγωνουμε και πληγωνόμαστε, καθημερινά. Κοινά παραδεκτό πως αφήνουμε πίσω μας μία χρονιά πόνου, θρήνων και  καταστροφών.. πονέσαμε, θρηνήσαμε, αλλά το θέμα είναι πόσο διδαχτήκαμε. Οι νόμοι και οι κανόνες δεν είναι αρκετοί για να μας προστατέψουν.. Οι κοινωνίες πρέπει να οπλιστούν με  τροφοδοσία προσφοράς,  ευαισθησίας και  ανθρωπιάς .Να ενεργοποιήσουν περισσότερο από ποτέ, τις ειρηνοποιές μεθόδους, την αίσθηση φιλοτιμίας, της αλληλεγγύης.  Να κρατήσουμε ορθάνοιχτη την αγκαλιά της ζεστασιάς προς τον αδύναμο, προς τον ευπαθή, προς τον μονάχο, τον συνάνθρωπό μας .

Είθισται στο τέλος κάθε χρόνου να γίνονται απολογισμοί. Θα  ενστερνιστώ τη συνήθεια  μόνο στην εξ απαλών ονύχων ( περιληπτικά) μορφή . Οφείλω λοιπόν να πω ότι το 2023 για το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας  υπήρξε μία εξαιρετικά παραγωγική χρονιά. Πλειάδα έργων, μικρών και μεγάλων, ολοκληρώθηκε, υλοποιήθηκε ή υλοποιείται, κοινωνικές δομές ενισχύθηκαν και ενισχύονται …η καθημερινότητα αλλάζει, γίνεται καλύτερη. Σε όλους τους τομείς ..Ενδεικτική αναφορά:

«Ύδρευση (Νερό =Ζωή) : Το μεγάλο μας στοίχημα : Λύνουμε καθημερινά το πρόβλημα της ύδρευσης.

Προχωράμε σε πλέγμα ενεργειών για να εξασφαλίσουμε τη λύση του νερού για 20 και πλέον χρόνια.( -λιμνοδεξαμενές, πηγές , γεωτρήσεις –παλιές-νέες-,  νέα δίκτυα) στις  κοινότητες και οικισμούς

Ενίσχυση της Κοινωνικής πολιτικής με διεύρυνση δράσεων… Προτεραιότητα μας ο άνθρωπος.

Λύνουμε το πρόβλημα της καθαριότητας: Με μετρήσιμα στοιχεία …και το βιώνουμε όλοι μας.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ: ΔΡΟΜΟΙ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ . Συνεχής η προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει πόρους για να ιαθεί ο μεγάλος διαχρονικός ασθενής ..η οδοποιία .

Ενίσχυση  του μηχανολογικού στόλου  με 20 και πλέον   ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ για  όλες τις δράσεις του Δήμου.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ:

  • Σημαντικό έργο η εξαιρετική αποκατάσταση του κτηρίου-κόσμημα πλέον- που  στεγάζει το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΚέρκυραςΘέμα χρόνου και ο παιδικός σταθμός στην ΔΕ Αγίου Γεωργίου στη Δάφνη .Έπονται :
  • η λειτουργία του ΕΠΑΛ Δήμου Βόρειας Κέρκυρας
  • η προσθήκη αιθουσών διδασκαλίας  όπου λειτουργούν κοντέινερ
  • 4 ΝΕΑ Νηπιαγωγεία και
  • το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.

 Ανέγερση//κατασκευή  κλειστού γυμναστηρίου Βόρειας Κέρκυρας .  Παρεμβάσεις -αναβάθμιση και  εκσυγχρονισμός- στο σύνολο των γηπέδων του Δήμου  Βόρειας Κέρκυρας, κατασκευή στίβου στο δημοτικό γήπεδο Θιναλίων… τρεις εργολαβίες σε εξέλιξη:  υποδομή ,ταρτάν, χλοοτάπητας. Σε εξέλιξη  έργα για : γυμναστήριο του γηπέδου Νυμφών,  τοποθέτηση χλοοτάπητα στα  γήπεδα και Αυλιωτών ,  Καρουσάδων .Κατασκευή μικρών κλειστών γυμναστήριων  ΒΔ και ΒΑ . Γήπεδο κρίκετ και  κλειστό κολυμβητήριο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ :Αυτοδιαχείριση των τομέων ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ , ενιαία στρατηγική για τις δράσεις πολιτισμού-αθλητισμού-τουρισμού   και τη διαχείριση και τον εμπλουτισμό του πολιτιστικού /αθλητικού αποθέματος του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.Δημοτικό Θέατρο κλειστό και ανοιχτό.

Λιμάνια σε συνεργασία με ΟΛΚΕ: Διεκδικητικό πλαίσιο στην αναπτυξιακή πυξίδα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας   για το θαλάσσιο μέτωπο:

  • Δημιουργία σύγχρονου λιμανιού  στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών , Μαρίνας σκαφών-κόσμημα- στο λιμάνι της Ημερολιάς  στην Κασσιόπη.
  • Αναβάθμιση των υπαρχόντων λιμενικών εγκαταστάσεων και αλιευτικών καταφυγίων (Αστρακερής, Νησακίου, Αγίου  Στεφάνου Σινιών, Κουλούρας, Κασσιώπης  )
  • Σύσταση λιμενικού σταθμού στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας .Παραχώρηση κτιρίου μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί αφενός για τις ανάγκες του Λιμενικού σταθμού αφετέρου για το σταθμό ΕΚΑΒ.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η ανάπτυξη -αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών  στοχεύει στον ποιοτικό τουρισμό ,στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση επισκεπτών και ειδικού θεματικού ενδιαφέροντος, εναλλακτικών μορφών  τουρισμού.

Χρηματοδοτικά προγράμματα  στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και ενίσχυσαν δράσεις του Δήμου, ενώ παράλληλα τέθηκαν οι βάσεις για νέες μεγάλες παρεμβάσεις σε υποδομές, σε κοινωνικές δράσεις, υπηρεσίες. Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε σκληρά, με στρατηγική, αποτελεσματικότητα…  επιμείναμε και επιμένουμε στους  στόχους μας , κερδίζουμε καθημερινά μάχες, ενεργοποιούμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε το αύριο να είναι ακόμα πιο ευοίωνο και πιο ελπιδοφόρο, προσανατολισμένο στις δυνατότητες και στις προοπτικές του τόπου μας και κυρίως στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών μας.  

Παλέψαμε και παλεύουμε για τα πάντα .Δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη . Δεν κάναμε και δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση σε ο, τι αφορά την πρόοδο  του Δήμου μας.

 Παλέψαμε και παλεύουμε να κερδίσουμε το αυτονόητο …ν’ απαλλαγούμε από πολιτικές που καθιστούν την Αυτοδιοίκηση  όμηρο μιας σειράς δυσλειτουργιών .Στην εκπνοή του  ο παλιός χρόνος- μετά από εξαντλητικούς αγώνες 4 χρόνων και 4 μηνών –μας «χάρισε» την  αποχώρηση του Δήμου Βόρειας  Κέρκυρας από το διαδημοτικό όργανο ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ  και η νέα χρονιά θα μας βρει με δικό μας φορέα ύδρευσης. Είναι η δεύτερη μεγάλη επιτυχία –ορόσημο και σταθμός μετά τη σύσταση του Δήμου μας. Και είναι καιρός η Αυτοδιοίκηση να θωρακιστεί με όλα εκείνα τα εφόδια που θα δώσουν ώθηση στο ρόλο της ως βραχίονα αποφασιστικής σημασίας για την τοπική ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Με βάση λοιπόν τα όσα έγιναν ή προγραμματίσαμε με πολύ κόπο και πολύ μεγάλη προσπάθεια το 2023, ξεκινάμε με μεγάλη αισιοδοξία το 2024 και ταυτόχρονα με τις μεστές ιεραρχημένες δεσμεύσεις  του προγράμματος μας.

Η πρόοδος και η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς η θωράκιση πολιτικής προστασίας του Δήμου σε συνάρτηση με τις κοινωνικές δράσεις   αποτελούν  τους πυλώνες των 23 αξόνων που οι πολίτες της Βόρειας Κέρκυρας ενστερνιστήκαν.  Ευχαριστούμε από καρδιάς την καθεμία και τον καθένα από τους πολίτες της Βόρειας Κέρκυρας  που  μας τίμησαν  και μας ανέθεσαν  ξανά την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αγαπητοί, συνδημότισσες και συνδημότες,  πολίτες της  περιφερειακής  Ενότητας  Κέρκυρας, Ιόνιοι πολίτες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (εγγύς  και απανταχού),

«…Την Πρωτοχρονιά την έχουμε μέσα μας όλοι. Στα ατομικά μας όνειρα, στις προσωπικές αναζητήσεις μας, στις ξεχασμένες μνήμες μας, στους ισχυρούς στόχους μας. Ας μην κουραστούμε ν αναζητούμε την ομορφιά και την ευτυχία στην κάθε μέρα, στα χαμόγελα των ανθρώπων, στις αγκαλιές των δικών μας, σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία…»


 Κι ευχόμαστε ανήμερα Πρωτοχρονιάς στην περιοχή μας, «με λογισμό και μ όνειρο» τηρώντας το έθιμο της «αφθονίας»  στην «ωγνίστρα» του σπιτιού μας, ανακατεύοντας στάχτη :…
«Αυγά/πουλιά, κι οι νοικοκυραίοι χίλια μύρια καλά, σαν τα βουνά γεροί και σαν τη θάλασσα ξυπνοί. Υγεία –ευτυχία–χαμόγελα-πρόοδο, δημιουργία και πληρότητα σε κάθε σπιτικό». Αλλά και με τα λόγια της Αγίας εκκλησίας… «ευχόμενοι όπως διέλθωμεν πάντες τόν νέον ἐνιαυτόν τῆς χρηστότητος τοῦ Κυρίου ὑγιηνόν δέ, καλλίκαρπον ἐν ἔργοις ἀγαθοῖς καί μεστόν θείων δωρημάτων».

«ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ» 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΧΕΙΜΑΡΗΣ»

Καλή πρωτοχρονιά με τους λογοτέχνες, ποιητές  μας…

-Πρωτοχρονιά (Κ. Καλλοναίου)

– Αρχιμηνιά! Καλη χρονιά! Καλώς τον άρχοντά μας,
πόχει την τύχην αδερφή και την καρδιά του πλούτος!
– Βάνω το πόδι το δεξί κι όλα δεξά να πάνε!
– Σπάσε το ρόδι τ’ άλικο στη μαλλιαρή την πέτρα,
πιές απ’ τ’ αμίλητο νερό της κρυσταλλένιας βρύσης,
σκόρπα τα φύλλα της ελιάς, πες της καρδιάς τραγούδια!

– Ωσάν την πέτρα με ριζά η αγάπη να ριζώσει,
ξόρκι τ’ αμίλητο νερό ναν’ στο κακό το μάτι,
και σαν το ρόδι μ’ αγαθά το σπίτι να γιομίσει!

Νίκος Καρούζος

" Διάλογος 1" (απόσπασμα)...........

Μια μουσική άξια των συγκινήσεων μας δεν ακούσαμε.

Βρεθήκαμε σ’ ένα διάλειμμα του κόσμου

ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Θα σωθούμε από μια γλυκύτητα στεφανωμένη με αγκάθια.

Χαίρετε άνθη σιωπηλά με των καλύκων την περισυλλογή

ο τρόμος εκλεπτύνεται στην καρδιά σας.

Ενδότερα ο Κύριος λειτουργεί ενδότερα υπάρχουμε μαζί σας.

Δεν έχει η απαλή ψυχή βραχώδη πάθη

και πάντα λέει το τραγούδι της υπομονής.

Ω θα γυρίσουμε στην ομορφιά μια μέρα…

[Χειρόγραφη κάρτα του Νικηφόρου Βρεττάκου για την Πρωτοχρονιά 1974]

 «…Νά γίνει τό ὄνειρο:
Ν’ ἀνατείλουν δυό ἥλιοι μαζί στό στερέωμα. Ὁ ἕνας τους
μές ἀπ’ τήν ἄβυσσο τοῦ διαστήματος ὅπως
πάντα, κι ὁ δεύτερος
μές ἀπό τήν ἀνθρώπινη ἄβυσσο…

Ἄς ζητήσουμε λίγα ἀπό τό νέο χρόνο. Τήν καλή αντάμωση μόνο. Ευχές.

Σκισμένο Ψαθάκι

ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

"Έλα", μου έγνεψε χαμογελώντας.

Κάνε γρήγορα. Τα όμορφα πράγματα στη ζωή κρατούν όσο η βροχή μέσα στα δάχτυλα. Αν αρνηθείς είναι βρισιά. Δεν χρειάζεται σκέψη. Δεν σου ταιριάζουν οι δισταγμοί.

Ξέρω τι ψάχνεις. Ξέρω πού πας. Ψηλάφισα τα ίχνη από τα βήματά σου μια νύχτα που είχε ολόγιομο φεγγάρι.

Έχω κρυμμένη στα στήθια μου την έκρηξη που θα διαλύσει τα κύτταρά σου και θα σε σκορπίσει στον ουρανό.

Κοίταξέ με! Είμαι ένα κόκκινο πλατανόφυλλο σ' ένα ποτάμι ορμητικό.

Αν κυνηγάς τα όνειρα, πέσε μέσα να με πιάσεις.

Αν δεν το κάμεις, αν φοβηθείς δεν είσαι για μένα.

Φύγε, δεν σε συνάντησα ποτέ".

Έπεσα μέσα στ' ορμητικό ποτάμι, γιατί τι άλλο έκανα στη ζωή μου παρά να κυνηγώ τα όνερά μου; Έπιασα το κόκκινο πλατανόφυλλο και το' φερα διψασμένη στα χείλια μου. Ρούφηξα όλη του τη δροσιά. Όλο το άρωμά του. Όλη τη δύναμη της ζωής που έσφιγγε μέσα του.

Ένα κόκκινο πλατανόφυλλο ο κόσμος όλος.

Κι ήταν δικός μου.

Ολότελα δικός μου!

Κική Δημουλά, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

Απόγευμα πρωτοχρονιάς ψυχή στους δρόμους.
Μονάχα κάτι γκρίζο παλαιό καινούργιου χρόνου.

Τρέμουν από το κρύο
τα σταυροδρόμια και οι γωνίες
σφίγγονται κολλάνε να ζεσταθούν
επάνω σε αλλότριας πατρίδας
πλανόδιους ανθοπώλες

μπουκέτα φασκιωμέναμε αγριωπό χαρτί
και η φτηνή ποιότητα
με τρύπες διανθισμένη γύρω γύρω
από αυτοδίδακτο ψαλίδι καμωμένες

όπως κι εμείς όταν παιδιά για σχέδια πεινασμένα
σ’ εφημερίδα διπλωμένη ομοιόμορφα
μικρά τετραγωνάκια ψαλιδίζαμε
κι όπως ξεδιπλωνόταν το χαρτί
τι χαρούμενα τι αλλεπάλληλα, τι συμμετρικά
παραθυράκια διάπλατα μάς άνοιγε το μέλλον.

Απόγευμα πρωτοχρονιάςνψυχή στους δρόμους
μόνο κλειστά μεγάλα γκρίζα παράθυρα
κι ένα φτωχό χιονόνερο που ζητιανεύει χιόνι.

-Φώτη Αγγουλέ! , Πρωτοχρονιά 1957

…….«Κι όμως, ο ποιητής επέμενε:

-Πρωτοχρονιά 1957

«Χρόνε καινούργιε, φέρε μας μαζί σου την Ειρήνη.

Φέρε στην Κόλαση ένα φως, στην έρημο μια κρήνη.

Φέρε της γονιμότητας το σπόρο μέσ’ στη μήτρα

της γης, που οι σπόροι καίγουνται χωρίς να βγάλουν φύτρα.

Κοίτα, στον πόλεμο η ζωή κάψαλο μαύρο εγίνη,

κι άλλο από σένα δεν ζητά, παρά μονάχα Ειρήνη.

Ειρήνη σ’ ό,τι ζει κι ανθεί, σ’ ό,τι πονεί και φθίνει,

στο χωρισμό, στον έρωτα, στα πάθη. Ερήνη. Ειρήνη.

Στη μάνα πάνω απ’ τ’ άρρωστο παιδί της που αγρυπνά,

στη μοναξιά του εξόριστου, στου σκλάβου το βραχνά,

στ’ αγνά στηθάκια του παιδιού που νηστικό έχει μείνει,

στα μαύρα τα γεράματα, στ’ άχαρα νιάτα. Ειρήνη.

Στου στρατοκόπου το ραβδί, στου ανήμπορου την κλίνη,

στις νύχτες του κατάδικου, Ειρήνη, Ειρήνη, Ειρήνη,

για να βρει, χρόνε, κι η χαρά, σαν θα θελήσει να ’ρτει,

να ’ναι ανοιχτό το σπίτι μας κι ο κήπος δίχως φράχτη.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

Το σπουδαίο δεν είναι ν' αλλάξουμε τη ζωή μας ονειροπολώντας μιαν άλλη,

αλλά να κάνουμε να λαλήσει

τούτη η ζωή όπως μας δόθηκε την ταπεινή, την καθημερινή, την ανθρώπινη,

όπου το κάθε τι που μπορούσε να γυρέψουμε πρέπει να υπάρχει!

* Μέρες Α'

Καινούργιος χρόνος»

Γ. Βερίτης

«Καινούριος χρόνος πάλι ξημερώνει

και σβήνεται και χάνεται ο παλιός

μαζί του να σβηστούνε όλοι οι πόνοι

το δάκρυ μας, η λύπη, ο στεναγμός.

Καινούργιος χρόνος πάλι ξημερώνει

και λάμπει ο σκοτισμένος ουρανός

μ’ ελπίδες ο Θεός να τον χρυσώνει

και να ‘ν ευτυχισμένος και καλός.

Χριστέ μεγαλοδύναμε Θεέ μας

Χριστέ γεμάτε αγάπη και στοργή

χαρούμενο το χρόνο χάρισέ μας

και δώσε την ειρήνη σου στη γη».