Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανάρπαστα έγιναν στα φαρμακεία της Κέρκυρας τα τεστ για κορονοϊό και γρίπη

Κορωνοϊός
09 Ιανουαρίου 2024 / 10:29
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ελεγχόμενη η κατάσταση στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Με μονοψήφιο αριθμό απουσιών έγινε η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ελλείψεις σε self test για την ανίχνευση κορονοϊού και γρίπης δημιούργησε στα φαρμακεία της Κέρκυρας η μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, μετά τον συγχρωτισμό των εορτών.

Η κατάσταση για την ώρα τουλάχιστον δεν δημιουργεί προβλήματα στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, παρά την έξαρση των ιώσεων που παρατηρείται, λόγω εποχής. Χθες, Δευτέρα (08/01) στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων νοσηλεύονταν 10 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ οι νοσηλείες στην Παιδιατρική Κλινική περιορίστηκαν στις έξι (σε σύνολο 18 κλινών),με τους μικρούς ασθενείς να ταλαιπωρούνται από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Κατά τη διάρκεια πάντως των εορτών και δη την εβδομάδα των Χριστουγέννων η προσέλευση παιδιών στο ΤΕΠ ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.

Οι γιατροί συνιστούν τον εμβολιασμό και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών, αερισμός χώρων, αποφυγή επαφής με νοσούντες, αποφυγή συγχρωτισμού). Όπως τονίζουν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα λόγω εποχής, με το επιδημικό κύμα των αναπνευστικών λοιμώξεων αλλά και του κορονοϊού και της γρίπης να είναι σε έξαρση.

Δυο στους τρεις

Όπως επισήμανε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Περικλής Ραράκος, δυο στους τρεις πελάτες προσέρχονται στα φαρμακεία για να αγοράσουν τα τεστ ανίχνευσης για κορονοϊό και γρίπη. «Η τεράστια ζήτηση δημιούργησε μια παροδική έλλειψη στα τεστ για κορονοϊό και γρίπη, ωστόσο αναμένονται νέες παρτίδες με self test.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δυο στους τρεις πελάτες ζητούν να τα προμηθευθούν. Παράλληλα υπάρχουν ελλείψεις σε παιδικά αντιβιοτικά, σε ορισμένα σκευάσματα ινσουλίνης και παράγωγα αυτής όπως και μικροελλείψεις σε διάφορα άλλα φάρμακα», ανέφερε ο ίδιος.

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει επίσης σε σιρόπια για το βήχα και σε παυσίπονα, ενώ όπως τόνισε ο κ. Ραράκος υπάρχει κόσμος που επισκέπτεται τα φαρμακεία, προκειμένου να «κλείσει» ηλεκτρονικά το ραντεβού του στο Κέντρο Υγείας πόλης για να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια επισήμανε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα και αρκετοί σπεύδουν έστω και τώρα για να θωρακιστούν κατά της γρίπης. 

Λίγες απουσίες

Στο μεταξύ η επιστροφή των μαθητών χθες στα σχολεία της Κέρκυρας, μετά την ανάπαυλα των εορτών, πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όπως τόνισε στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος. Ωστόσο απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών καταγράφηκαν στα σχολεία, έστω και σε μονοψήφιο αριθμό, με άλλους να ταλαιπωρούνται από ιώσεις και κορονοϊό και άλλους να μένουν προληπτικά στο σπίτι.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.