Δευτέρα 29.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: «Ηθική υποχρέωση των 2 διοικητικών συμβουλίων να λογοδοτούν στους εκλέκτορές τους»

ΛΑϊΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
31 Μαρτίου 2024 / 18:47

"Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καταθέτουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με το ότι αν και τα Δημοτικά Συμβούλια εκλέγουν τα 2 Διοικητικά Συμβούλια των Αδελφάτων, από την ημέρα της εκλογής και μετά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη δράση και τη λειτουργία τους"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό λειτουργίας των Αδελφάτων, τα τρία Δημοτικά Συμβούλια του νησιού μας καλούνται να εκλέξουν τα νέα μέλη για κάθε ένα από τα δύο Διοικητικά Συμβούλια. Αυτό συμβαίνει στην αρχή κάθε νέας δημοτικής θητείας και πρόεδρος των δύο διοικητικών συμβουλίων ορίζεται, από τη θέση του, ο Δήμαρχος του Κεντρικού Δήμου.

Όπως είναι γνωστό, τα 2 διοικητικά συμβούλια μεριμνούν για την καλή λειτουργία και τη σωστή διαχείριση της περιουσίας του Ορφανοτροφείου και του Γηροκομείου Κέρκυρας.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καταθέτουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με το ότι αν και τα Δημοτικά Συμβούλια εκλέγουν τα 2 Διοικητικά Συμβούλια των Αδελφάτων, από την ημέρα της εκλογής και μετά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη δράση και τη λειτουργία τους.

Κατά την προηγούμενη θητεία είχαμε αναδείξει, και πάλι, αυτό το θέμα αλλά στα 4 χρόνια που ακολούθησαν δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση για το ζήτημα αυτό.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η περιουσία των δύο ιδρυμάτων είναι πολύ μεγάλη με αρκετές δεκάδες ακίνητα στην κατοχή τους. Επίσης, στην μικρή κοινωνία της Κέρκυρας, όλοι μας έχουμε ακούσει παράπονα ή ανεπίσημες καταγγελίες για κακοδιαχείριση ή/και προσωπικές εξυπηρετήσεις με όχημα αυτή την περιουσία.

Όλα αυτά μπορεί να είναι άδικα, ανυπόστατα ή να έχουν και δόση αλήθειας. Η λαϊκή ρήση «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή και στην περίπτωση των Αδελφάτων. Εμείς, ως εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θεωρούμε ότι, επειδή έχουμε ευθύνη για την ψήφο μας, θα πρέπει να έχουμε και αναλυτική ενημέρωση για το τι κάνουν αυτοί που θα εκλεγούν. Η παρουσία, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, των υποψηφίων για τα Αδελφάτα δεν μπορεί να εξαντλείται στην ημέρα των εκλογών. Αποτελεί τουλάχιστον ηθική υποχρέωση των 2 διοικητικών συμβουλίων να λογοδοτούν στους εκλέκτορές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, με ευθύνη του Δημάρχου και ταυτόχρονα Προέδρου των 2 Αδελφάτων, ζητάμε να πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδριάσεις με το θέμα της περιουσίας των αδελφάτων αλλά και της διαχείρισής της. Επίσης, θεωρούμε ότι τα Δημοτικά Συμβούλια θα μπορούσαν να έχουν λόγο για την αξιοποίηση της περιουσίας των αδελφάτων προς όφελος του κερκυραϊκού λαού (π.χ αξιοποίηση εκτάσεων για υποδομές, ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο κατοικιών σε ευπαθείς ομάδες ή σε δημοσίους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εύρεσης στέγης κλπ).

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ